Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Onderzoek: daarom lijkt de wereld grauw als je verdrietig bent

‘Feeling blue’ kun je heel letterlijk nemen. Onderzoekers ontdekten namelijk dat mensen die somber zijn, kleuren heel anders ervaren dan de rest. 

Als je je somber voelt, ziet de wereld er vaak ook een stuk triester en grauwer uit. Dat is niet alleen omdat je verdrietig bent, maar iets wat je lichaam op dat moment ook echt zo ervaart. Als je in een dip zit, heeft dat effect op hoe je de kleur blauw waarneemt. Een nieuw onderzoek laat zien dat er een directe link is tussen hoe mensen zich voelen en hun vermogen om een kleur te herkennen.

Advertentie

Beleving
“Kleur is een belangrijk onderdeel van onze beleving”, vertelt onderzoeker Christopher Thorstenson. Volgens hem is er een reden dat we onze emoties vaak beschrijven aan de hand van een kleur: denk maar aan groen worden van jaloezie, zwart zien voor je ogen, en ‘blue Monday‘.

Neurotransmitters
Psychologen weten allang dat emoties een directe invloed hebben op je visuele vermogen; oftewel hoe je een ruimte of vorm inschat. Je brein heeft namelijk chemische input nodig om te kunnen zien. Die input kan ook beïnvloeden wat en hoe je iets ziet. Als je verdrietig bent bijvoorbeeld, neemt je opwinding af en als gevolg daarvan laat je netvlies minder licht binnen en zie je minder scherp. Een sombere stemming verlaagt de dopamine in je lijf, wat een aantal neurotransmitters in je netvlies kan beschadigen. Depressie wordt gelinkt aan een tekort van het vermogen om verschillende kleuren te onderscheiden. Daarom zien sombere mensen de wereld letterlijk wazig en minder kleurrijk.

LEES MEER: LASTIGE ETERS HEBBEN GROTERE KANS OP DEPRESSIE

The lion king
In het experiment werden mensen willekeurig in 2 verschillende groepen ingedeeld. Het groepje ‘verdriet’ kreeg een tranentrekkende scene uit The lion king voorgeschoteld. Het groepje ‘vrolijk’ kreeg een optreden van een stand-up comedian te zien. Vervolgens moest iedereen kijken naar de kleuren rood, groen, geel en blauw waarover een grijslaag was gelegd, waardoor de kleuren lastig herkenbaar werd. De deelnemers moesten zeggen wat voor kleur ze zagen en daarna een formulier invullen over hun gemoedstoestand.

Geen toevalstreffer
Het resultaat: sombere mensen konden veel moeilijker kleur herkennen uit het blauw-gele spectrum. Gek genoeg hadden ze dan weer geen moeite met het herkennen van kleuren uit het rood-spectrum. Volgens Thorstenson komt dat voort uit de evolutie; mensen associëren de kleur rood met gevaar. Omdat sombere mensen specifiek de kleur blauw moeizaam herkennen is dit onderzoek volgens hem en zijn team niet zomaar een toevalstreffer. Want als verdriet simpelweg de chemische stofjes in je brein laat afnemen, zou die groep ook kleuren als rood en groen moeilijker moeten herkennen.

Dopamine
De onderzoekers willen in de toekomst achterhalen wat precies de rol van dopamine is in dit verhaal. “We weten dat dopamine een belangrijke rol speelt bij mentale problemen als depressie en ADHD, maar er is misschien ook iets aan de hand met dopamine wat invloed heeft op de manier waarop we kleur waarnemen. Hoe we ons voelen heeft dus echt effect op hoe we de wereld zien.”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Heb je last van een hoge bloeddruk? Dokter Rutger vertelt hoe je ervanaf komt.

 

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Abonneer je op de nieuwsbrief via Libelle.nl/nieuwsbrief

Bron: Science Daily. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien