Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Dit weten oogartsen wat wij (nog) niet weten

Ze komen zó dicht bij ons gezicht dat ze waarschijnlijk onze warme adem op hun gezicht kunnen voelen. Maar wat weten zij wat wij nog niet weten? Oogspecialisten Nigel Best, Russel Peake en Neil Retallic stelden een lijstje samen.

Wanneer oogartsen  je ogen testen, controleren ze niet alleen hoe goed je kan zien. Ze gebruiken speciale apparaten die oogproblemen en zaken als een te hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kunnen opsporen. Oogartsen worden getraind om dit soort kwaaltjes te achterhalen, dus een bezoekje brengen kan zeker geen kwaad!

De hele dag je bril op
Vaak denken mensen dat je gezichtsvermogen slechter wordt als je jouw bril vaak draagt. Niets is minder waar, want het dragen van je bril voorkomt juist stress in de ogen, waardoor ze een stuk relaxter aanvoelen.

Advertentie

Drink veel water
Een van de eenvoudigste manieren om gezonde ogen te behouden, is om veel water te drinken. Droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen naar en ongemakkelijk aanvoelen. Houd alles dus gesmeerd en drink genoeg water.

LEES OOK: WAAROM MENSEN MET DEZE KLEUR OGEN HEEL SPECIAAL ZIJN

Make-up on the go is een no-no
Soms heb je ’s ochtends wat minder tijd om je klaar te maken en neem je make-up mee om dit onderweg aan te brengen. Wellicht denk je dat het geen kwaad kan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een hobbel in de weg of een harde rem kan het voorste gedeelte van je oog, je hoornvlies, beschadigen. Een kras kan pijnlijk zijn en kan leiden tot een infectie. Let daarom goed op in wat voor omstandigheden je je make-up aanbrengt.

8 is te laat
Op een leeftijd van 8 jaar is het vaak al te laat om aandoeningen als een scheel of lui oog te behandelen. Dit willen we niet, want dit kan natuurlijk voor blijvende klachten zorgen. Oogartsen raden ouders daarom aan om kinderen die jonger zijn dan 8 jaar, eens per 1-2 jaar een onderzoek te laten doen.

Beeldschermstaren
De hele dag naar een computerscherm staren kan een aantal symptomen, afwisselend van pijnlijke ogen en hoofdpijn tot droge ogen veroorzaken. Het goede nieuws is dat deze kwaaltjes geen langdurige klachten veroorzaken, want de klachten verdwijnen meestal ook weer wanneer je stopt met naar je beeldscherm koekeloeren. Maak je je toch zorgen, dan kun je het best een afspraak maken met je opticien.

Worteltjes eten
Het is een algemeen bekend feit dat wortelen boordevol vitamine A zitten, een stofje dat essentieel is voor een goed gezichtsvermogen. Alleen zal het eten van wortelen je niet aanzienlijk beter doen laten zien. In wortelen zit maar een kleine hoeveelheid vitamine A. Bovendien is er ook nog geen wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk effect heeft. Helaas.

LEES OOK: TEST: HOE GOED IS JOUW CONCENTRATIEVERMOGEN?

Bovenop de tv
Het kan zeker hoofdpijn opleveren wanneer je dichter bij de tv zit dan nodig is, maar verder kan dit kan niet echt kwaad. Kinderen doen dit vaak om het beeld beter te kunnen zien, maar misschien hebben zij in dat geval dan gewoon een brilletje nodig.

Lezen in het donker
Als je leest in het donker, kun je – net als wanneer je te dicht op de tv zit – vermoeide ogen of hoofdpijn krijgen. Maar op de lange termijn heeft ook dit geen schadelijke gevolgen voor je ogen.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Annemiek: “Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk”

dochter - Libelle

Premium

Annemiek haar dochter werd jong moeder en heeft een druk leven. Soms maakt Annemiek zich zorgen, redt haar dochter het allemaal wel? 

Annemiek (49): “Mijn dochter kreeg op haar 21ste haar eerste kind en 1,5 jaar later haar tweede. Dat was een bewuste keuze van haar en haar man. ‘We zijn nu jong en kunnen alles aan’, zei ze. ‘Als de kinderen de deur uit zijn, hebben wij nog een heel leven voor ons!’

Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien