6-delige pannenset nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Ouders van dit aantal kinderen ervaren de meeste stress

Moeders van drie kinderen ervaren meer stress dan moeders van een of twee kinderen. En moeders van vier kinderen of meer hebben juist mínder last van stress. 

Dat blijkt uit onderzoek onder 7.000 moeders naar de belangrijkste stressfactoren van de website Today.com.

Advertentie

Gemiddeld 8,5
Op een schaal van één tot tien (met tien als hoogste stressniveau) geven de moeders gemiddeld een 8,5 aan. Wat zorgt voor die stress? Van geldzorgen tot een goede balans houden tussen werk en privé, maar ook dus het aantal kinderen.

Minderheid
Een van de moeders geeft aan dat van een naar twee kinderen geen grote overgang was. Maar toen ze drie kinderen kreeg, was dat wel anders. “Zodra je drie kinderen hebt, ben je als ouders in de minderheid. Je hebt maar twee handen en dat is lastig met drie kinderen.”

Juist voordelen
Als je dan nog een vierde kind krijgt, is dat weer geen grote verandering. “Het hebben van vier kinderen heeft juist voordelen”, zegt een andere moeder. “Ieder kind heeft een speelmaatje in huis. Ze spelen vaakt twee aan twee; zo valt er niemand buiten de boot.”

Loslaten
“Er is simpelweg geen ruimte meer in je hoofd voor perfectionisme als je vier kinderen hebt of meer”, verklaart de New Yorkse psychiater Dr. Janet Taylor. “Bovendien word je steeds zelfverzekerder over je opvoedingskwaliteiten. Je moet het loslaten… en dan ben je vooral blij dat je ze allemaal op tijd op school hebt.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Today.com. Beeld: iStock

De Dag Nadat Vervolg 5: Ik mijn honden moest laten inslapen

Premium

Karlijn (45): “Thuiskomen was die eerste periode het moeilijkst. Al die jaren werd ik thuis begroet door twee blije honden, nu was het doods, stil en leeg. Ook fysiek: al die mandjes, al die kussens waren weg; wat een ruimte.''

''Het verdriet was immens en ik kon en wilde er niet altijd over praten. In het begin heb ik echt mensen uit mijn omgeving gemeden, al lukte dat niet altijd. Dan kwam ik mensen tegen die ik kende van het honden uitlaten, die natuurlijk naar Sammy en Saartje vroegen. Ik moest vaak mijn uiterste best doen om niet in tranen uit te barsten.

[premium

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien