Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Onderzoek: oudste zus wordt sneller dik

Meisjes die als eerste geboren zijn, hebben meer kans om dik te worden dan hun jongere zus. Dat laat een groot onderzoek onder 13.400 paar zussen zien. 

De oudste zus heeft 29% meer kans op overgewicht dan de jongere zus en zo’n 49% (!) meer kans op obesitas. Tussen 1991 en 2009 verzamelden de onderzoekers data van zwangere Zweedse vrouwen. Toen ze tussen de 10 en 12 weken zwanger waren, was de eerstgeboren zus gemiddeld een halve kilo zwaarder dan hun jongere zusje, terwijl ze amper iets langer zijn. Dit betekent dat hun BMI 2,4% hoger ligt.

Advertentie

Obesitas
De onderzoekers zagen ook dat in de tijdspanne van 18 jaar het gemiddelde gewicht van de vrouwen per jaar met zo’n 4 ons toenam. Ze snappen nog niet hoe het kan dat de oudere zus vaak dikker is. De cijfers kunnen wel verklaren waarom het aantal mensen met obesitas groeit. Omdat er steeds minder mensen zijn die meer dan 2 kinderen nemen, zijn er meer mensen op aarde die de eerstgeborene zijn. En aangezien er onder eerstgeborenen een groter percentage obesitas heeft, krikken zij het gemiddelde flink op.

Hartproblemen
De oudste zussen hebben nog meer pech: ze lopen ook een groter risico op hartproblemen en diabetes dan hun broertjes en zusjes. De onderliggende oorzaak hiervan is nog verre van duidelijk, al zal overgewicht er ongetwijfeld mee te maken hebben.

1

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Als ik er niet meer ben: “Ik had nooit gedacht dat ik zo’n goede band zou krijgen met mijn zussen”:

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Speel hier de Zweedse puzzel van zaterdag 18 januari

Zweedse puzzel Libelle

Premium

Zin om lekker te puzzelen dit weekend? Waag je aan deze topper van een Zweedse puzzel.

Na aankoop heb je 7 dagen om 'm af te maken. Zet 'm op!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien