Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Onderzoek: oudste zus wordt sneller dik

Meisjes die als eerste geboren zijn, hebben meer kans om dik te worden dan hun jongere zus. Dat laat een groot onderzoek onder 13.400 paar zussen zien. 

De oudste zus heeft 29% meer kans op overgewicht dan de jongere zus en zo’n 49% (!) meer kans op obesitas. Tussen 1991 en 2009 verzamelden de onderzoekers data van zwangere Zweedse vrouwen. Toen ze tussen de 10 en 12 weken zwanger waren, was de eerstgeboren zus gemiddeld een halve kilo zwaarder dan hun jongere zusje, terwijl ze amper iets langer zijn. Dit betekent dat hun BMI 2,4% hoger ligt.

Advertentie

Obesitas
De onderzoekers zagen ook dat in de tijdspanne van 18 jaar het gemiddelde gewicht van de vrouwen per jaar met zo’n 4 ons toenam. Ze snappen nog niet hoe het kan dat de oudere zus vaak dikker is. De cijfers kunnen wel verklaren waarom het aantal mensen met obesitas groeit. Omdat er steeds minder mensen zijn die meer dan 2 kinderen nemen, zijn er meer mensen op aarde die de eerstgeborene zijn. En aangezien er onder eerstgeborenen een groter percentage obesitas heeft, krikken zij het gemiddelde flink op.

Hartproblemen
De oudste zussen hebben nog meer pech: ze lopen ook een groter risico op hartproblemen en diabetes dan hun broertjes en zusjes. De onderliggende oorzaak hiervan is nog verre van duidelijk, al zal overgewicht er ongetwijfeld mee te maken hebben.

1

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Als ik er niet meer ben: “Ik had nooit gedacht dat ik zo’n goede band zou krijgen met mijn zussen”:

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien