Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Feit of fabel: kom je aan door de overgang?

De overgang: vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven. Maar wat doet het nu écht met je gewicht? Wij zochten het uit.

Helaas… het is een feit. Hoe het zit? Wanneer rond de menopauze de aanmaak van oestrogeen stokt omdat er geen eitjes meer zijn die het kunnen produceren, zal het lichaam andere manieren zoeken om ten minste 20% van het oestrogeen te behouden. Er wordt dan een andere bron aangeboord: testosteron. Ook vrouwen produceren dit mannelijk hormoon, maar wel in mindere mate. Via het buikvet kan testosteron worden omgezet in oestrogeen. Om dit proces in gang te zetten, gaat het lichaam zorgen voor meer spek op buik en taille. Hierdoor kom je gemiddeld 2 kilo aan.

Advertentie

LEES OOK: “DE MENOPAUZE IS HEERLIJK”

Niet mooi, wél handig
Zelfs heel slanke vrouwen ontwikkelen vrijwel altijd een buikje rond hun vijftigste. Misschien niet zo mooi, maar het zorgt wel voor het oestrogeen. En oestrogeen is belangrijk om huid, haren, vaten, botten, pezen en spieren stevig, soepel en veerkrachtig te houden. Een vrouw met een afgetraind lijf en een laag vetgehalte loopt meer risico op hart- en vaatziekten en op botontkalking (osteoporose). Veel vrouwen komen meer aan dan die 2 kilo doordat de stofwisseling vertraagt bij het ouder worden. Wie hetzelfde blijft eten als vroeger, komt aan, dus: minder koolhydraten, meer groenten en fruit. En kweek spieren, want dan verbrand je weer vet.

Het gaat over!
Meer weten over de overgang? Journaliste José Rozenbroek en verpleegkundig overgangsconsulente Jos Teunis schreven De overgang, het no-nonsense handboek, vol feiten, fabels en persoonlijke verhalen € 24,99.

Dokter Rutger legt je in deze video uit wat je aan overgangsklachten kunt doen:

 

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien