Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Shocking: dit is nog slechter voor je lijf dan overgewicht

Dat overgewicht ongezond is staat als een paal boven water, maar volgens onderzoekers is er nog één ding ongezonder dan kilo’s te veel meetorsen: buikvet.

Mensen met een appelfiguur lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden dan mensen met overgewicht én een peerfiguur. Als het vet zich vooral op de buik ophoopt, loop je een groter risico op hart- en vaatziekten. Als het vet meer rondom de heupen of lager zit, is dat volgens een nieuw onderzoek van de Mayo Clinic beter voor de gezondheid.

Advertentie

Vetverdeling
Het BMI (body mass index) zou volgens de onderzoekers niet meer leidend moeten zijn. Het is veel belangrijker om te weten hoe het zit met de vetverdeling. Vaak neemt de tailleomvang toe naarmate het gewicht toeneemt, maar dat is niet altijd zo.

Heupomtrek
De onderzoekers hebben de data van meer dan 15.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 90 jaar met verschillende BMI’s onderzocht. De verhouding tussen de heup- en middelomtrek werd bepaald door de middelomtrek te delen door de heupomtrek. Als de uitkomst hoger is dan 1, is er sprake van een forse taille.

Appelfiguur
Het onderzoek duurde 14 jaar. In die tijd zijn 3200 van de onderzochte mensen overleden. De mensen met een forse taille bleken, ongeacht het BMI, een groter risico op vroegtijdig overlijden te hebben. 11% van de mannen en 3% van de vrouwen had een normaal gewicht, maar een hoge heup-middelverhouding. Zij liepen een groter risico om sneller te overlijden – onder de appelmannen is het risico zelfs dubbel zo groot als bij hun peervormige soortgenoten of mensen met overgewicht.

Genetisch bepaald
Of je een appel- of peervormig figuur hebt is helaas voor een groot deel genetisch bepaald, maar je kunt het percentage buikvet indammen door zo min mogelijk suiker te eten en een actief te leiden. Buikspieroefeningen doen heeft in dit geval niet zo veel nut.

BEKIJK OOK: Dokter Rutger vertelt je alles over een hoge bloeddruk.

 

LEES OOK:

 

Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien