Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Het mysterie ontrafeld: ontstaan puistjes door suiker?

Volgens foodblogger Rens Kroes krijg je puistjes en eczeem als je suiker eet. “Dat is algemeen bekend. Te veel suiker veroorzaakt ontstekingen.” Maar is dat wel echt zo?

Nrc.next betwijfelt of Rens gelijk heeft en ging op onderzoek uit. Ten eerste eczeem, want daar kunnen we helder over zijn. Hoewel op internet veel verhalen staan van mensen die hun huiduitslag zagen verminderen toen ze minder suiker aten, zien dermatologen veel voedingsmiddelen als aanjager van eczeem, maar suiker niet. Duitse onderzoekers zetten eczeempatiënten op een suikervrij dieet. Resultaat: ze zagen geen verschillen met eczeempatiënten die wel gewoon suiker bleven eten. Is die mythe alvast ontkracht.

Advertentie

Insulinepiek
Door naar de puisten. Huidartsen en onderzoekers zijn het er nog niet over eens of puisten ontstaan door suiker. Sommige zien wetenschappelijk bewijs, anderen willen er niets van weten. Voorstanders wijzen vooral op de insulinepieken die een flinke dosis suiker veroorzaakt. In theorie versnelt die insulinepiek de aanmaak van talgkliertjes. En van nieuwe huidcellen die weer de schilfertjes leveren die de talgkanaaltjes vernauwen. In zo’n vernauwd talgkliertje groeit graag de bacterie Propionibacterium acne. Het pus (de talg met bacteriën erin) wordt dan dik, hoopt zich op en voilà: daar is de puist.

LEES OOK: IN DEZE 12 HARTIGE PRODUCTEN ZIT MEER SUIKER DAN IN EEN DONUT

Natuurvolken
Critici smalen dat het allemaal theorie en laboratoriumwerk is. Voorstanders van de suikertheorie zeggen dat natuurvolken uit Papoea Nieuw-Guinea en Paraguay geen suikers eten en vrijwel geen acne hebben. De critici werpen op hun beurt dan weer op dat de Amerikaanse jeugd 40 jaar geleden ook veel minder suiker at, maar alsnog onder de puisten zat. Wat gebeurt er als natuurmensen suiker gaan eten? Pas als je dat weet, zou je er iets over kunnen zeggen.

Dunne mensen
Er is wel onderzocht of je mínder acne krijgt van mínder suiker eten; maar liefst 5 keer zelfs. Volgens voedingshoogleraar Martijn Katan zijnt 4 van die onderzoeken er in feite maar 1, die 4 keer is gepubliceerd. De critici vinden ook nog dat het 4-in-1-onderzoek weinig over suiker en acne zegt, want de proefpersonen die minder suiker aten vielen ook af. En dunne mensen hebben sowieso minder acne dan dikke mensen.

Klein verschil
Dan is er ook nog een Koreaans onderzoek onder een groep van 32 twintigers met milde tot matige acne. De ene groep vermeed suikerrijke voeding, maar moest evenveel calorieën binnenkrijgen als de controlegroep die koolhydraatrijk at. De Koreaanse deelnemers scoorden een gemiddeld acne-ernst (de mate waarin ze acne hadden) van 2,18 op een schaal van 12. Na 10 weken was de acne-ernst van de groep die suiker vermeed gedaald naar 1,60. Dat is weliswaar een klein verschil op een 12-puntsschaal, maar het is statistisch gezien wel bewezen.

Placebo-effect
De patiënten zagen echter het verschil niet. Zij hadden allemaal te horen gekregen dat hun acne aan het begin ernst 10 had. Op het eind moesten ze zichzelf beoordelen. De groep die minder suiker at, gaf zichzelf een 6,7. Prachtig. Maar de groep die de gewone hap at, beoordeelde zichzelf met 6,8. Beide groepen voelden zich beter door alle aandacht (een placebo-effect). Maar de suiker zelf deed dus niks.

Onjuist
Of je minder acne krijgt van minder suiker kan wetenschappelijk maar net worden aangetoond, maar mensen met acne zien het verschil niet. De uitspraak ‘van suiker kun je puistjes krijgen’ beschouwen we daarom als onjuist. Sorry Rens.

Bron: nrc.next. Beeld: iStock

Áltijd groen in je keuken met deze zelfgemaakte kruidentrolley

kruidentrolley

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Maar waar laten we al die potjes? Nou, in deze leuke trolley, die je heel makkelijk zelf maakt.

Dit heb je nodig voor de kruidentrolley

  • Zwarte houten keukentrolley € 49,- | 6 opbergblikken taupe 11x11x16 cm € 4,- p.st | Houten schaal Venezia € 7,- | Schuurblok middel € 1,
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien