Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Zó hou je je relatie leuk, les 1: je kunt geen gedachten lezen (+ nog 3 tips)

Het begin van een relatie is altijd rozengeur en maneschijn. Je bent verliefd en je nieuwe liefde kan vrijwel niks fout doen. Maar hoe zorg je ervoor dat de liefde beklijft?

In iedere langdurige relatie ligt sleur op de loer. Je kent elkaar door en door, de spanning is er al jaren vanaf en alles dat je in het begin zo leuk aan hem vond, is nu vaak ronduit irritant. Hoe zorg je ervoor dat je relatie goed blijft?

Advertentie

Aannames
Aaron Beck is een zwaargewicht in de psychologie en zegt dat je wat minder gefocust moet zijn op wat je voelt, maar juist moet kijken naar hoe je denkt. Ook al ken je hem door en door: je kan je mans gedachten niet lezen. Hoeveel ruzies zijn er niet ontstaan op basis van verkeerde aannames en miscommunicatie? Hij heeft de hele avond al amper wat gezegd, dus hij zal wel boos zijn. Hij heeft het vuilnis niet buiten gezet, dus hij is lui.

Behoed je relatie voor dat soort denkfouten met de volgende 4 geheugensteuntjes:

  1. Je bent een vreselijke gedachtelezer. Dat zijn we allemaal. Stop met ervan uitgaan dat je weet waarom iemand iets (fout) heeft gedaan. Dat weet je niet. Wil je het weten? Vraag het.
  2. Door een roze bril kijken is goed. Je relatie heeft positieve energie nodig. Als je toch iemands gedachten probeert te lezen, ga er dan vanuit dat hij het beste met je voor heeft. Waarom zou je anders in vredesnaam met die persoon zijn? Weet je nog dat je zijn vrije geest in het begin juist heel inspirerend vond in plaats van wazig geleuter? Zijn gedrag is niet veranderd, maar jouw interpretatie wel. Ophouden dus, die roze bril.
  3. Hanteer geen ongeschreven regels. Hij kan jouw gedachten ook niet lezen. We verwachten een hoop zonder dat ooit uit te spreken. Je kunt maar beter duidelijk zijn in plaats van aannemen dat jouw behoeftes overduidelijk zijn en de ander jou expres tegenwerkt.
  4. Mensen raken in de war van symbolische betekenissen. Voor jou staat ‘je bent te laat’ misschien gelijk aan ‘je geeft niet om me’, terwijl voor de ander te laat zijn niets anders betekent dan te laat zijn. We hechten allemaal waarde aan bepaalde kleine dingen, maar als je dat niet communiceert, weet je partner van niks. We kunnen immers geen gedachten lezen. Helder op hoe jij iets interpreteert als je niet wilt dat je man denkt dat je compleet gek geworden bent.

LEES OOK:

BEKIJK OOK:
Liefde- en passievlogger Guusje vertelt je hoe je het initiatief neemt om te vrijen.

Bron: Time.com. Beeld: iStock

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien