Mart Visser tas met korting, klik hier

Rinie (65) viel 46 kilo af: "Ik durf nu voor een publiek te zingen"

Het is zaterdag Europese Obesitas Dag, om aandacht te vragen voor de bestrijding van extreem overgewicht. Rinie van Alphen (65) besefte in de jaren 70 dat ze te zwaar was en probeerde sindsdien alle dieethypes die voorbijkwamen. Niets hielp blijvend, tot ze 4 jaar geleden een maagverkleining kreeg. In plaats van 125 kilo, geeft de weegschaal nu 79 kilo aan. “Het blijft opletten.”

“Als ik nu het gewicht zou hebben dat ik in mijn twintiger jaren had, zou ik mijn handjes dichtknijpen. Maar toentertijd vond ik dat ik echt te zwaar was en ging op zoek naar een oplossing. Ik belandde, zoals veel vrouwen in die tijd, bij de Weight Watchers. Het hielp – ik kreeg zelfs de befaamde gouden speld – maar toen ik daarmee stopte, was ik snel weer op het gewicht dat ik eerst had. Daarna probeerde ik alle diëten die je maar kunt bedenken: van het brooddieet tot de HCG-kuur (een medicijn dat het hongergevoel verminderd, red.). Maar ik bleef een jojo. Aankomen, afvallen, aankomen…”

Verstoppen
“Mijn overgewicht had een enorme weerslag op mijn psychische gesteldheid. Ik begon me te verstoppen. Op mijn werk zat ik het liefst in een ver hoekje op het kantoor, terwijl ik als jeugdhulpverlener juist zo’n sociale baan had. Hobby’s had ik niet. Ja, ik hield van zingen, maar geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om met dat lijf op een podium te staan. Ik durfde niet eens als bezoeker naar een concert.”

Oorzaak
“Het heeft lang geduurd voor ik besefte waarom ik altijd te zwaar was. Als tiener was ik een dunne den en als kind was dat nog veel erger. Ik was zo mager dat ik als 7-jarig meisje naar een vakantiekolonie werd gestuurd om aan te komen. Dat is gelukt, maar ik vond het een afschuwelijke tijd. Blijkbaar is dat diep in me blijven zitten: als je niet genoeg eet, dan moet je van huis weg.”


Rinie 46 kilo lichter. 

Operatie
“Toen ik op een avond in 2006 tv zat te kijken, kwam presentatrice Hanneke Groenteman voorbij. Ze was heel veel slanker dan de laatste keer dat ik haar op tv zag en ik was razend benieuwd wat haar geheim was. Ik stuurde haar een mailtje om haar te complimenteren en ze vertelde me dat ze een maagverkleining had ondergaan. Ik vond dat toentertijd nog een stap te ver, maar toen ik door mijn overgewicht diabetes type 2 kreeg, ben ik in 2012 naar de huisarts gestapt. Mijn moeder is gestorven aan diabetes. Dit mocht mij niet ook overkomen.”

Nieuw leven
“Na allerlei metingen en gesprekken met artsen en psychologen werd besloten dat ik in aanmerking kwam voor de operatie. Ik keek echt uit naar die dag: het moment waarop mijn nieuwe leven ging beginnen. De operatie verliep heel goed en hoewel het ontzettend wennen is dat je niet meer kunt eten waar je zin in hebt, lukt het me om mijn eetgewoontes en porties aan te passen. Inmiddels ben ik 46 kilo lichter, is mijn diabetes verdwenen en voel ik me fitter dan ooit. Zo ben ik gaan wandelen. Wandelen! Dat woord kwam vroeger niets eens in mijn woordenboek voor en nu loop ik zonder te klagen 20 kilometer. Ik ben 65, maar voel me fitter dan toen ik 45 was. Al blijft het natuurlijk altijd opletten. Ik was eerst 50 kilo afgevallen, maar inmiddels is er 4 kilo bij.”

Zelfvertrouwen
“Mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen sinds ik een gezond gewicht heb. Ik durf weer dingen te doen die ik leuk vind: ballet, yoga én ik heb me aangesloten bij een popkoor. Ik durf nu gewoon voor een publiek te zingen! Ik geniet van alle dingen die ik nu weer kan en durf, maar één ding is het allerbelangrijkst: ik kan mijn kleinkinderen zien opgroeien én heb de energie om met ze te spelen. Dat is het allergrootste cadeau.”

BEKIJK OOK: Deze BN’ers kregen een maagverkleining.

Interview: Elselien van Dieren. Beeld: privébeeld Rinie van Alphen

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Nooit meer misgrijpen in de vriezer

Je vriezer kan een doolhof worden met al die deksels en zakjes. Voor je het weet haal je er bevroren aardbeien uit in plaats van kip. Of laat je die nasi van vorige week veel te lang liggen.

Libelle samen met edding

Vorstbestendige viltstift
De oplossing is simpel: schrijf er een naam en een datum op! Plakkertjes wordt een gepruts in de vaatwasser, maar met een handige marker maak je makkelijk onderscheid. Deze diepvriesmarker van edding is er speciaal voor de ijskoude hapjes. De inkt is vorstbestending tot wel -25 graden. Daarnaast is de inkt uitgumbaar, ideaal voor als je je bakje vaker wilt gebruiken.

Nooit meer misgrijpen
Weet jij ook niet altijd wat er precies in het diepvrieszakje zit? Dankzij deze tip heb je nog minder kans op misgrijpen! Maak met de marker een leuke tekening op het zakje. Tomaten voor de bolognese saus, een champignon voor de heerlijke champignonroomsaus bij de biefstuk en vergeet niet de kip voor die lekkere sappige kippenpootjes. Wij zochten alvast de leukste sjablonen uit:

Een mooie verrassing
Ook leuk: verras je moeder (of je zus, je buurvrouw of je beste vriendin) eens met een zelfgemaakte pasta. Met een mooie persoonlijke boodschap op het bewaardoosje maak je de verrassing compleet!

logo edding De diepvriesmarkers van edding is beschikbaar in zwart.Meer informatie over deze marker, inclusief handige bewaartips kun je vinden op www.edding.com/diepvries. De diepvriesmarker is o.a. verkrijgbaar bij 123inkt.nl, Bol.com, Blokker, Hobbygigant en de betere boek- en kantoorhandel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Fred van Leer deelt emotionele boodschap: het gaat niet goed met hem

Stylist Fred van Leer lijkt altijd vrolijk – maar soms is niet alles wat het lijkt. Hij deelt op Instagram een emotioneel bericht waarin hij vertelt dat hij depressief is geweest.

Want hoe leuk zijn leven op social media soms eruit ziet, het is niet allemaal schone schijn.

Zo schrijft Fred bij zijn foto: “Onder de noemer niets is wat het lijkt… Een foto zonder filter thuis op de bank…” 

Eerlijk
Hij gaat verder met: “Mensen denken soms echt dat het alleen maar glanst en schittert in mijn leven… wat natuurlijk niet zo is! Maar ik hou nou eenmaal van iets mooier maken (dat is tenslotte mijn vak). Maar het is ook goed om eens eerlijk te zijn.”

Rottijd
De stylist geeft aan dat hij privé het afgelopen jaar een moeilijke tijd heeft gehad. “En ik ben niet zielig en wil ook geen medelijden maar dat is iets wat jullie niet snel van me zien of horen. Ik zat compleet depressief op de bank in mijn eentje, maar ik plaatste foto’s van een aantal maanden ervoor op mijn pagina.” Waarom hij de schijn ophield? “Omdat dat is wat mijn volgers willen zien, maar dit geeft ook meteen een verkeerd beeld van hoe het is!”

Filters
Hij sluit af met: “Ik weet nu dat jullie (mijn volgers) echt met mij meeleven en de echte Fred willen zien en die zit soms dagen achter elkaar op de bank zit. Ik ben klaar voor alle mooie avonturen die komen gaan en neem jullie graag weer mee. Soms met een filter en soms zonder.” Wát een open en persoonlijk bericht. Wij wensen hem in ieder geval alle geluk toe.

Onder de noemer … niets is wat het lijkt …. een foto zonder filter thuis op de bank …. gister had ik die heerlijke @dotanmusic aan de app en het ging over #insidemybones wat dat nou eigenlijk was ….. het is een heel mooi , eerlijk en kwetsbaar initiatief , want mensen denken soms echt dat het alleen maar glanst en schittert in mijn leven …. wat natuurlijk niet zo is ! Maar ik hou nou eenmaal van iets mooier maken. ( is tenslotte mijn vak ) maar het is ook goed om eens eerlijk te zijn en dat het soms ook gewoon heel kut gaat ! Op het moment gaat het ongelofelijk goed ik krijg mooie dingen op mijn pad en soms is het allemaal vanzelfsprekend , wat natuurlijk niet zo is ! Wat heel veel mensen niet weten is dat ik het afgelopen jaar privé een klote jaar heb gehad ! En ik ben niet zielig en wil ook geen medelijden maar dat is iets wat jullie niet snel van me zien of horen …. ik zat compleet depressief te lopen te wezen op de bank in mijn eentje , maar ik plaatste foto s van een aantal maanden ervoor op mijn pagina Omdat dat is wat mijn volgers willen zien , maar geef ook meteen een verkeerd beeld van hoe het is ! Ik weet nu dat jullie ( mijn volgers ) echt met mij meeleven en de echte Fred willen zien en die zit soms dagen achter elkaar op de bank …. ik ben klaar voor alle mooie avonturen die komen gaan en neem jullie graag weer mee ….. soms met een filter en soms zonder …. #nietsiswathetlijkt #insidemybones @dotanmusic

Een bericht gedeeld door Fred van Leer (@fredvanleer) op

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.

Bron: Shownieuws. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de mooiste fietsroutes van Drenthe

Trek jij er zomers ook zo graag op uit op de fiets? Met drie nationale parken, schilderachtige dorpjes en afwisselende natuurgebieden is de provincie Drenthe perfect geschikt voor fietsliefhebbers. Dit zijn de mooiste routes waar genoeg te zien valt! 

Libelle samen met ANWB

Schotse Hooglanders spotten

Heb jij ze al eens in het echt gespot, Schotse Hooglanders? Met hun grote hoorns en roodbruine haardos zijn de dieren imposant en aandoenlijk tegelijk. Op deze twee fietsroutes kom je ze met een beetje geluk tegen:

Beilerdingspelroute (44 km): met wel zeven natuurgebieden is er op deze retour een enorme variatie aan flora en fauna te zien. Stap onderweg ook eens af om een van de vele vogelsoorten te spotten.

Sleenerzandroute (35 km): fiets door een naald- en loofbomenbos en langs het Oranjekanaal. Breng onderweg een bezoek aan Museumdorp Orvelte, een nostalgisch boerendorp waar mensen écht wonen en werken.

Hunebedden bewonderen

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan hunebedden. Wist je dat dit de oudste monumenten van Nederland zijn? Op deze route kun je de eeuwenoude grafmonumenten bewonderen:

Havelterbergroute (54 km): even doortrappen, want deze route kent twee ‘bergen’. De Havelterberg en de Bisschopsberg. Bovenop de Havelterberg heb je een mooi uitzicht op de omgeving en op de hunebedden.

Schaapjes tellen

Door heel Nederland kun je schapen tegenkomen. Maar de opvallende Drentse heideschapen (herkenbaar aan hun lange wollige staart) voorkomen dat het heideveld op deze route dichtgroeit met bomen en struiken:

Holtveenroute (36 km): een van de mooiste veengebieden is het Holtveen, een natte strook waar veel vogels broeden. Het gebied sluit aan op de Kraloër Heide, die samen met de Dwingelose Heide het grootste heideveld van Nederland vormt.

Hier vind je nog meer mooie fietsroutes in Drenthe en de rest van Nederland.

Tip! 

De ANWB Fietspas maakt je tochtje extra leuk. Je profiteert namelijk van de volgende voordelen: 

  • 10% korting op verschillende fietsarrangementen.
  • Met je pas ben je welkom bij meer dan 1.800 ANWB Gastvrij punten. Ook krijg je korting bij honderden horeca- en logiesadressen: ANWB Gastvrij Plus punten
  • Een gratis ANWB knooppuntenkaart
  • Je krijgt gratis de magazines Fietsen en E-bike thuisgestuurd
  • In maart en november kun je je (elektrische) fiets kosteloos laten checken
  • Handig: bij pech krijg je hulp van de Wegenwacht Fiets Service
  • En je ontvangt juridisch advies als je betrokken bent geweest bij een verkeersongeval

 ANWB Fietspas

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít is de beste zonnebrandcrème volgens de Consumentenbond

Het kan je niet ontgaan zijn het dit weekend tropisch warm wordt. Dit is dus het moment om een nieuwe voorraad zonnebrandcrème in te slaan. Maar welke zonnebrand kun je nou het beste kopen?

De Consumentenbond testte 15 verschillende zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor 30. Ze onderzochten of de factor die op de fles staat ook wel echt klopt. En dat bleek in veel gevallen niet zo te zijn. De zonnebrandcrèmes van Clinique, Clarins en Europrofit kwamen niet goed uit de test. Deze crèmes bieden veel minder bescherming dan de factor die op de verpakking staat aangeeft. Daarom raadt de Consumentenbond het gebruik van deze zonnebrandcrème ook af.

Onderzoek
De zonnebrandcrème van Clinique zou in plaats van factor 30 eigenlijk factor 10 op de verpakking moeten hebben staan en de andere twee 15 en 20. Kruidvat is leverancier van Europrofit en heeft gezegd onderzoek te gaan doen naar deze zonnebrandcrème.

Beste uit de test
De belangrijkste vraag is natuurlijk: welke zonnebrand moeten we dan wél kopen? De merken Ambre Solair en Garnier kwamen als beste uit de test en de bescherming komt dus het meeste overeen met de factor op de flacon.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien