Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Smoothies en sappen: zijn ze wel écht zo gezond?

Natuurlijk willen we allemaal voldoende fruit eten, maar uit gemak grijpen we vaak naar een hippe smoothie of lekker sapje. Maar zijn die wel zo gezond als we denken?

Nou, nee. Vooral niet de sappen en smoothies die je in de supermarkt kant-en-klaar koopt.

Advertentie

Nog meer dan cola
Dit komt met name omdat in al dat fruitsap veel toegevoegde suiker zit. Zeker de kant-en-klare pakken in de supermarkt zijn ware boosdoeners. Om het even te vergelijken: een blikje appelsap van 33 cl is met zijn 154 calorieën calorierijker dan een blikje cola van 33 cl én het sap bevat ook meer suiker. Een glas vruchtensap bevat al gauw 65 calorieën: voor een smoothie moet je met ongeveer 125 calorieën rekening houden.

Klont na klont
Vruchtensappen waarvan je zeker weet dat ze voor 100% uit fruit bestaan kunnen af en toe heus één stuk fruit per dag vervangen, omdat ze veel vitaminen bevatten. Maar besef wel dat je zo nog steeds veel suiker binnenkrijgt, wat niet alleen slecht is voor de lijn, maar bij overmatig gebruik ook tot diabetes en rotte tanden kan leiden, de zuren in het sap zijn niet goed voor je gebit. Dus ook al maak je je smoothie zelf in je eigen blender – hou alsnog rekening met wat je naar binnen giet.

Met mate
De conclusie is simpel: je kunt best met mate van een smoothie genieten, maar de sappen en smoothies uit een pak in de supermarkt zijn géén vervangers voor vers fruit. Hoe gezond de verpakking er ook uitziet – laat je niet misleiden. De gezondheidsvoordelen van een smoothie zijn wél vergelijkbaar met fruit als je de smoothie vlak voordat je het gaat drinken zelf bereidt met vers fruit. Maar gewoon je banaan los eten en er een glas water bij drinken, is eigenlijk nóg beter voor je.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Libelle’s grote maanhoroscoop: álles over liefde en relaties

maanhoroscoop-libelle-liefde-relaties

Premium

Naast een zonneteken hebben we allemaal ook een maanteken. De maan belicht vooral de emotionele kant van ons leven en karakter.

Welk maanteken ben ik?

Binnen de astrologie kennen de meesten van ons wel hun zonneteken. We zijn een Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman of Vissen omdat de zon op onze geboortedag in dat dierenriemteken stond. Om meer te leren over onze emotionele kant is het belangrijk om te weten in welk teken de maa

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien