Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Onderzoek: Nederlanders drinken veel te weinig water

Iedereen weet dat het moet, maar bar weinig mensen doen het: genoeg water drinken. Nederlanders klokken gemiddeld per dag vier glazen achterover. En dat is dus niet genoeg.

Dat water drinken goed voor je is, hoeven we natuurlijk niet te vertellen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat quotum halen. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag 1,5 liter te drinken. Dat zijn zo’n 6 glazen. Slechts 1 op de 5 ondervraagden wist dat. 29 procent van hen denkt dat je nóg meer moet drinken, terwijl 37 procent juist denkt dat je minder moet drinken. Kortom: er is nogal wat verwarring.

Advertentie

LEES OOK: DIT MOET JE NÚ ETEN VOOR EEN MOOIE HUID

Uit het Nationaal Wateronderzoek blijkt dat Nederlanders ruim 4 glazen van 250 ml per dag drinken. Een slechte zaak, zeker in de zomer. “Voldoende drinken is essentieel voor je lichaam. Natuurlijk mineraalwater is een uitstekende en gezonde keuze om de vochtbalans op peil te houden. In deze zomermaanden is een goede hydratatie extra relevant. Door de warmte zweet je meer waardoor een goede vochtaanvulling nog belangrijker is”, zegt Raymond Gianotten van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen.

Takjes munt
Het is geen onwil, maar soms vergeet je door de hectiek van alledag gewoon te drinken. Zorg daarom dat je altijd een flesje water in de buurt hebt zodat je er constant aan herinnerd wordt. Vind je gewoon water drinken saai? Met een paar takjes munt of schijfjes citroen geef je het net wat meer smaak en ziet het er direct gezelliger uit. Zet het in een mooie kan op tafel en verplicht jezelf die helemaal op te drinken.

Als steuntje in de rug nog even op een rijtje waar water allemaal goed voor is:

  • Je huid. Vraag ieder willekeurig topmodel naar haar beautygeheim en ze zal altijd ‘water drinken’ zeggen. Saai antwoord, maar wel waar. Het hydrateert je huid waardoor het er strakker, jeugdiger en egaler uit ziet.
  • Afvallen. Voldoende water drinken kan helpen om een paar pondjes kwijt te raken. Niet in de minste plaats omdat het vaak calorierijke drankjes als fris en alcohol vervangt. Bovendien geeft water je een vol gevoel waardoor je minder snel naar (ongezonde) snacks grijpt.
  • Tegen hoofdpijn. Dat bonkende hoofd na een avond te diep in het glaasje kijken komt door een vochttekort. Tip: zet tegenover ieder glas alcohol ook een glas water en drink voor je naar bed gaat nog twee glazen water.
  • Meer energie. Zelfs bij lichte uitdroging kun je al allerlei vervelende symptomen krijgen als uitputting en duizeligheid.

Let op: overdrijf het ook weer niet. Teveel water kan ertoe leiden dat je hersenen opzwellen – met alle desastreuze gevolgen van dien. 2 liter per dag is ruim voldoende. Iets meer mag ook, maar drink in ieder geval niet heel veel glazen in één keer achter elkaar op.

Bron: Nationaal Wateronderzoek. Beeld: iStock

 

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien