Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Vergeetachtig? Drink champagne!

Dol op champagne? Houden zo! Want volgens wetenschappers is champagne goed voor je geheugen.

Champagne bevat minder calorieën dan andere alcoholische drankjes. En het is net zo goed voor je hart als een lekker wijntje op z’n tijd. Maar nu blijkt er nóg iets positiefs aan champagne te kleven: het is namelijk goed voor je geheugen.

Advertentie

Alzheimer
Bij de Universiteit van Reading (Engeland) hebben ze ontdekt dat 1 tot 3 glazen champagne per week je geheugen sterk houdt, ondanks het feit dat je ouder wordt. Bovendien beschermt het je hersenen tegen dementie en alzheimer.

Fenolische verbindingen
Waar dat aan ligt? In sommige druiven zoals Pinot Noir en Pinot Meunier (druiven die naast de witte Chardonnay-druif óók worden gebruikt in champagne) zitten meer fenolische verbindingen dan in andere. Die verbindingen vormen de basis van taninnes en kleurstoffen. En dié zijn weer goed voor de eiwitten in je hersenen.

Vergeetachtig
Waar het op neerkomt is dit: naarmate je ouder wordt, breken de eiwitten in je hersenen af. Hierdoor onthou je steeds minder dingen. Maar die fenolverbindingen corrigeren dat proces. En als de eiwitten in je hersenen minder snel afbreken, verouderen je hersenen dus ook minder snel. Kortom: begin je vergeetachtig te worden? Een glaasje champagne op z’n tijd doet wonderen.

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten op WhatsApp ontvangen? Meld je gratis aan

BEKIJK OOK: Wat is het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

 

Bron: Lifehack. Beeld: iStock

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien