Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit is waarom je verslaafd bent aan Facebook

Tijdens het ontbijt snel door Facebook scrollen, op de wc wat status-updates liken en vlak voor het slapen gaan nog één keertje je tijdlijn bekijken: we doen het allemaal. Maar wat maakt Facebook nou zo verslavend?

Wanneer is de laatste keer dat je op Facebook bent geweest? En was daar een specifieke reden voor? Grote kans dat je antwoorden zijn: minder dan een dag geleden en dat weet ik niet meer. Dat komt omdat je de keuze niet bewust maakt maar de app automatisch opent. Heel veel bedrijven gebruiken een methode waarmee je mensen gemakkelijk gewoontes aanleert – en al helemaal in dit tijdperk vol smartphones, computers en tablets.

Advertentie

In het boek Hooked wordt die methode omschreven aan de hand van 4 stadia: een prikkel, een handeling, een beloning en een investering. Als je als gebruiker al die stadia hebt doorlopen, is de kans groot dat je het daarna nog een keer doet. En nog een keer, en nog een keer. Tadaa: zo is je Facebook-verslaving geboren.

LEES OOK: WIE ERFT JOUW FACEBOOK-ACCOUNT?

1. De prikkel
Je bent te vroeg voor een afspraak en het eerste wat je doet is je telefoon uit je tas hengelen en Facebook checken. Dat is de prikkel. Er zijn externe – en interne prikkels. Een berichtje dat iemand op je foto heeft gereageerd is een externe prikkel. Maar een sociaal medium wil het liefst interne prikkels bezorgen. Vooral negatieve emoties sturen veel van ons gedrag. Zonder dat je het doorhebt ben je de hele dag bezig met kleine stressfactoren ontlopen: verveling, frustratie, verwarring. Facebook wil in je brein graag geassocieerd worden met het verlichten van zo’n pijntje.

Als je dus in een wachtkamer tijd zit te doden, is de app het medicijn. Een andere belangrijke negatieve emotie is FOMO: Fear of Missing Out, oftewel: continu bang zijn iets te missen. Om zoveel mogelijk bij te blijven open je de app dus weer.

2. De actie
De prikkel is er, nu is het tijd om wat te doen. Hoe krijg je mensen zover op het icoontje te drukken, een mailtje of een link te openen? Daar is een formule voor die in 2003 is bedacht op de Stanford universiteit. Die formule = MAT: motiviation (motivatie), ability (de mogelijkheid) en een trigger (de prikkel). Als een van die 3 factoren ontbreekt, gebeurt er niks.

Motivatie ontstaat als er een directe beloning of straf op staat als je iets wel/niet doet. Daar spelen ook weer 3 verschillende factoren in mee. We zoeken plezier en willen pijn vermijden, we zoeken hoop en willen angst vermijden of we zoeken sociale acceptatie en willen afwijzing vermijden.

Dan moet je nog de mogelijkheid hebben om het te doen. Dat betekent dat het toegankelijk moet zijn. Bloggen werd populair omdat het veel makkelijker is dan zelf een website programmeren, Twitter werd populair omdat het veel sneller en simpeler is dan bloggen. Aanmelden moet zo makkelijk mogelijk zijn. Tot slot is er een prikkel nodig (zie punt 1).

3. De beloning
Na de prikkel en de actie komt de beloning. Vergelijk het met een loopje naar de koelkast. Je krijgt honger en loopt naar de koelkast waar hopelijk iets lekkers op je ligt te wachten; de beloning. Het liefst moet dat ook nog een variabele beloning zijn. Als daar iedere keer een andere lekkernij ligt, loop je vaker naar de koelkast.

Facebook geeft je zo’n variabele beloning. Iedere keer wanneer je de app opent, krijg je weer iets nieuws voorgeschoteld. Je weet nooit wat je tegenkomt in je tijdlijn. Eigenlijk wordt het weer hoog tijd dat je wat anders gaat doen, maar je blijft scrollen. Facebook is oneinding variabel. Zelfs als je een halve minuut later terugkeert, staat er iets anders bovenaan (ook als in de tussentijd niemand iets nieuws heeft geplaatst).

Uit een recente studie blijkt dat het plezier niet zit in het krijgen van de beloning, maar in de afwachting ervan. Niet het lezen van de Facebook-updates zorgt voor bevrediging, maar juist het moment net daarvoor, de wetenschap dat je zometeen Facebook gaat bekijken, activeert een plezierig stofje.

4. De investering
De laatste stap is dat je het sociale netwerk meer waarde gaat toedichten om ermee bezig te blijven. Uit onderzoek blijkt dat we onredelijk veel waarde hechten aan iets waar we zelf aan hebben meegewerkt. Het moment dat je zelf investeert komt expres niet vroeg in deze cyclus, want dan accepteert de gebruiker helemaal niet dat je aan het werk gezet wordt. Pas later oppert Facebook dat je je vakantiefoto’s uploadt en komt het met suggesties van mensen die je kunt toevoegen als vriend.

Op een gegeven moment heb je zoveel geïnvesteerd in Facebook dat je het zonde vindt er niks meer mee te doen. Al je foto’s staan en dierbare gesprekken staan erop en je hebt een flinke vriendenlijst opgebouwd die je niet zomaar weg wilt gooien.

Op dat moment speelt er ook nog iets anders mee: iedere keer wanneer je iets van jezelf in het product stopt, maak je het voor de makers makkelijker om je een verse prikkel te bezorgen. Meer vrienden betekent meer kans een op like, wat weer leidt tot een melding op je telefoon. En ook de interne prikkels nemen toe. Als je het product vaker gebruikt, wordt het al snel een gewoonte om terug te gaan zodra je je ook maar een beetje eenzaam of verveeld voelt.

En dan begin het hele riedeltje weer van voor af aan…

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Man livestreamt bevalling vrouw per ongeluk op Facebook:

LEES OOK:

Bron: nrc.next. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 1 maart: "Waterman, je lach is je troef"

De tarotkaart die voor maandag 1 maart is getrokken is ‘De Gematigdheid’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: innerlijk evenwicht, men zorgt goed voor zichzelf en is gezond en tevreden. De juiste maat is gevonden. Liefde: liefdevolle omgang met elkaar, innerlijke intimiteit, bescheidenheid en oprechte genegenheid. Werk: krachtige rust, vriendelijke werksfeer, een aangenaam werktempo.

Advertentie

Ram

Stel oordelen uit, zwijg langer. Behandel anderen zoals jijzelf behandeld wilt worden. Je bereikt nu meer als je nare ervaringen loslaat en mensen vaker het voordeel van de twijfel geeft.

Stier

Verwerp je je eigen ideeën vaak omdat je denkt dat ze niet ‘praktisch genoeg’ zijn? Vandaag kun je er glimlachend naar kijken. Waar een wil is, is een weg. Laat de zon (aandacht) erop schijnen.

Tweelingen

Je neiging om op de komen voor de ‘zwakkeren’ valt niet altijd even goed. Moedig mensen liever aan om voor zichzelf op te komen. ‘Nee’ leren zeggen is een goed begin.

Kreeft

Wees waaks op bedrog vandaag, het kan komen in de gedaante van een keurige dame of heer. Stel beslissingen liever uit, soms komen ware bedoelingen pas later in zicht.

Leeuw

Houd je vast aan oude idealen, of omarm je nieuwe? Ga dagelijks een paar minuten op je hoofd staan, dan ziet de wereld er anders uit. Open staan voor anderen is belangrijker dan ooit.

Maagd

Ga je mensen met wie je nog een appeltje te schillen hebt uit de weg? Bijt even door de zure schil heen en kom voor jezelf op – met een glimlach. Je merkt dat je serieus genomen wordt.

Weegschaal

Lijnen die je vandaag uitgooit, komen terug met moois aan de haak. Vooral gesprekken met ouderen zijn hierbij een inspiratiebron. Het zit ‘m in de mix van oud en nieuw.

Schorpioen

Kijk vandaag eens in de spiegel alsof je jezelf voor het eerst ziet. Hoe zou zo iemand overkomen op anderen? Accepteer jezelf met al je rimpels en pukkels, dan doen anderen het ook.

Boogschutter

Je innerlijke antenne is afgestemd op genot vandaag. Waarvan ga jij glimmen? Je bent de regisseur van je eigen leven. Welke acteurs geef je de hoofdrol in jouw romcom?

Steenbok

Ga na welke verantwoordelijkheden van jou zijn – en welke niet. Denk je dat je een ander gelukkig moet maken? Weet dat het antwoord ‘nee’ is, zelfs al betreft het je partner.

Waterman

Je lach is je troef. Vooral mensen met wie je veel hebt meegemaakt, laat je er vandaag van genieten. Herinneringen ophalen aan goede en slechte tijden brengt alles in perspectief.

Vissen

Stel serieuze gesprekken maar uit óf juist niet. Jij neemt alles met een vleug humor vandaag en dat kan de sfeer verlichten, of juist irriteren. Peil voordat je grappen maakt eerst de stemming.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Toeslagouder Kristie oogst lof tijdens tv-debat met Rutte: "Winnaar van de avond"

Zes lijsttrekkers gingen zondagavond tijdens het eerste tv-debat onvoorbereid in gesprek met kiezers. Maar het waren vooral de kiezers die de politici in het nauw dreven.

In het RTL-verkiezingsdebat spraken de partijleiders van de VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks over thema’s als het klimaat, economie, diversiteit en corona. Presentatoren Jetske Schrijver en Frits Wester kregen ondersteuning van kiezers die live in de studio hun vragen konden stellen. Dat bleek een gewaardeerd onderdeel naast het mogelijk voorspelbare verbale steekspel tussen de lijsttrekkers onderling.

Advertentie

Rutte in verlegenheid

Vooral een zekere Kristie Rongen, gedupeerde van de toeslagenaffaire, lukte wat bijna nooit iemand lukt: ze dreef Rutte zichtbaar in het nauw. “Meneer Rutte, als het over een jaar nog niet is opgelost, treedt u dan wel af?”. De ongekend harde confrontatie met de premier zorgde voor veel bijval op social media zoals Twitter.

Wanneer Rutte zichzelf verweert, onderbreekt de toeslagouder de premier zelfs nog (“ik stop u hier even”) omdat het aan een fatsoenlijk antwoord ontbrak. “Wij zaten als ratten in de val”, zegt Kristie nadat ze debatleider Jetske om een paar seconden meer zendtijd vroeg.

Afgelopen tien jaar

Kristie vroeg meerdere malen waarom Rutte weliswaar was afgetreden, maar geen ontslag had genomen, zoals minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) dat wel had gedaan. “U bent daar ook schuldig aan”, zei ze. Rutte zei dat hij zichzelf ook die vraag had gesteld: kan ik wel aanblijven als demissionair premier, en als premier van een eventueel kabinet-Rutte IV na deze gebeurtenis? Maar, vindt hij: “Er zijn ook veel dingen goed gegaan in de afgelopen tien jaar, daar ben ik trots op.”

Rutte zei dat hij zich “het snot voor de ogen werkte” om de slachtoffers tegemoet te komen. Maar Kristie nam bij ieder vaker gebruikte antwoord geen genoegen.

 

Op 15, 16 en 17 maart 2021 gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Twijfel je nog op welke partij je wilt stemmen? Ontdek met onze Kieswijzer welke partij het beste bij jou past:


Ook Libelle sprak eens met de minister-president. En in dat gesprek werd Mark Rutte ook bijzonder openhartig:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Twitter, RTL Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Zondag met Lubach' helpt zwevende kiezers met hilarische stemwijzer 'Keezers Quest'

Rond de Tweede Kamerverkiezingen maakt Arjen Lubach nog één seizoen van Zondag met Lubach. Heb je nog geen idee waarop je moet stemmen? Presentator Arjen heeft dé oplossing voor zwevende kiezers: zijn ‘Keezers Quest’. Een game waarmee je kunt uitvinden op welke partij je moet stemmen.

En dat zorgt voor de nodige hilariteit bij de kijker thuis, blijkt aan een stortvloed van berichten.

Advertentie

Stemwijzers

Zondag met Lubach is in de wereld van de stemwijzers gestapt. Online zijn er namelijk heel veel verschillende kieswijzers te vinden, van een ‘boerderij kieswijzer’ tot een ‘technologie kieswijzer’. “De uitslagen van stemwijzers kúnnen nogal confronterend en uiteenlopend zijn”, grapt Arjen, doelend op huishoudens waarin de politieke voorkeuren nogal verschillen.

Keezers Quest

Zijn antwoord voor zwevende kiezers en twijfelaars? Een volgens hem nog ontbrekende kieswijzer, gebaseerd op de allereerste kieswijzer ooit.

“We gaan terug naar de oorsprong met Keezers Quest: een stemwijzer zoals hij bedoeld is: als game. Kies je hondje, en ga op avontuur. Je dwaalt door allerlei gebieden die wel érg veel op onze wereld lijken en onderweg kruisen allerlei wezens je pad en kom je voor lastige dilemma’s te staan”, legt hij uit.

“Aan het eind van de rit bepalen jouw keuzes bij welke gilde je je moet aansluiten. Wordt het ’t gilde voor de Dieren, voor de Vrijheid of toch weer het Volksgilde voor Democratie”, gaat hij verder. “Nog niet zeker? Speel het spel dan gewoon opnieuw en je krijgt weer een heel nieuwe uitkomst”, aldus Arjen Lubach.

Reacties

De kijker thuis speelt de game in grote getale en raakt niet uitgepraat over Lubachs Keezers Quest. De uitkomsten van de stemwijzer worden dan ook massaal op Twitter gedeeld:


Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Twitter. Beeld: BrunoPress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Functioneel en stylish: zó ziet je nachtkastje er een stuk mooier uit

Op het nachtkastje van de gemiddelde vrouw zijn drie dingen steevast te vinden: een glas water, een boek en een handcrème. Toch hoeft het niet alleen een functionele opbergplek te zijn, want je kunt er ook een mooie eyecatcher voor in de slaapkamer van maken.

Met deze tips en inspiratie krijg je dat voor elkaar.

Advertentie

Opgeruimd staat netjes

Je nachtkastje kan zowel functioneel als stylish verantwoord zijn. Dit hoeft niet veel te kosten, en is gemakkelijk te doen. Hoe? Nou, door een kastje op de kop te tikken met een lade erin. Hier kun je de benodigdheden simpelweg in opruimen, en de rest van het kastje gebruiken om een paar mooie items tentoon te stellen. Een bosje droogbloemen en een klein schilderijtje of mooi boek, en je bent klaar.

Anders dan anders

Een nachtkastje hoeft niet daadwerkelijk een kastje te zijn! Je kunt ook gaan voor een ander meubelstuk, om zo je slaapkamer van een persoonlijke touch te voorzien. Ga bijvoorbeeld voor een krukje, of een tweedehands stoeltje. Pluspunt: je voorkomt ermee dat je heel veel prullaria neerlegt, omdat er simpelweg de ruimte niet voor is.

Herinneringen bij elkaar

Je hoeft een nachtkastje niet alleen maar als een functioneel iets te beschouwen, maar je kunt het ook heel gemakkelijk gebruiken om er een paar dierbare items op uit te stallen. Zo kun je er voor het slapengaan én zodra je wakker wordt naar kijken, als een soort klein altaartje. Denk bijvoorbeeld aan dingen als een foto, bloemen waar je blij van wordt of een prentenboek vol herinneringen.

Zweven is leven

Waarom staan als je ook kunt zweven? Precies! Doe het eens anders en hang je nachtkastje op in plaats van het gewoon neer te zetten. Dit oogt direct speels, uniek en is nog handig tijdens het stofzuigen oog. Extra handig: je kunt er ook nog iets ónder zetten, waardoor je meer met de ruimte naast je bed doet dan wanneer je voor een staand kastje gaat. Ideaal voor kleinere ruimtes, dus.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Pinterest. Beeld: Getty, Pinterest

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien