Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Verveling: is het goed of slecht voor je?

‘Ik verveel me dood.’ Een uitspraak die we als kind veelvuldig hebben gebruikt, maar zit er ook een kern van waarheid in? Is verveling slecht voor je?

Natuurlijk, verveling wordt vaak gelinkt aan ontevredenheid of een saaie situatie, maar dodelijk? Als we de professoren van de universiteit van Oxford moeten geloven wel. Zij volgden 25 jaar lang ruim 7500 ambtenaren en vroegen hen regelmatig of ze zich verveelden.

Advertentie

Oorzaak – gevolg 
Na 25 jaar bleek dat dat groep die zich verveelde een stuk kleiner was geworden. Het aantal sterfgevallen lag namelijk 40% hoger dan in de groep van mensen die zich niet verveelden. De onderzoekers vermoeden dat (extreme) verveling kan leiden tot een ongezondere levensstijl waarin meer gerookt en gedronken wordt. Gevalletje oorzaak – gevolg dus.

LEES OOK: WAAROM STRESS DOOR ONZEKERHEID SOMS HEEL GOED KAN ZIJN

Geschokt 
Uit een ander onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Virgina, blijkt dat we ons liever helemaal niet vervelen. De professoren sloten 60 studenten een kwartier lang op in een ruimte waar echt helemaal niets te doen was. Het enige wat ze wél konden doen, was zichzelf schokjes geven op de enkel. Maar liefst 18 studenten deed dit. Kortom: ze deden liever iets naars dan helemaal niets.

Creatief 
Maar met een potje dagdromen is toch niets mis? Gelukkig, volgens onderzoekers van de universiteit van Lancashire (GB) heeft dat zeker zin. Zij deden een klein onderzoek waarin ze 40 deelnemers een kwartier lang het telefoonboek lieten overschrijven. Een andere groep van 40 deelnemers deed helemaal niets. Daarna vroegen ze beide groepen om te verzinnen wat je allemaal met een simpel plastic bekertje kunt doen. En wat bleek? De groep die zich een potje had verveeld kwam met veel creatievere ideeën dan de telefoonboek-groep. Dr. Sandi Mann, die het onderzoek uitvoerde, denk dat we vervelen moeten omarmen om zo ‘onze creativiteit te vergroten’.

In de agenda 
We kunnen dus stellen dat we ons misschien niet graag vervelen, maar dat het op z’n tijd wel zinvol is. Al is het natuurlijk de vraag of we ons überhaupt nog vervelen als er altijd wel een telefoon, iPad of computer in de buurt is…

LEES OOK:
Dit is waarom je verslaafd bent aan Facebook 
De belangrijkste reden om je niet druk te maken over je leeftijd
Handig: armband die je vertelt of je rust nodig hebt 

Bron: The Guardian. Beeld: iStock 

Sylvia Witteman: “Het is raar om naar de botten van je moeder te kijken”

Sylvia Witteman moeder ziekenhuis Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week maakt Sylvia zich zorgen om haar moeder in het ziekenhuis.

Mijn oude moeder, alleen thuis, was ’s avonds gevallen en kon niet meer opstaan. Naar haar telefoon kruipen kon ze nog nét. “Goddank!”, zeiden mijn broer, zus en ik tegen elkaar. Het is wonderlijk, hoe je bij zulke rampspoed blij kunt zijn met kleinigheden. In het ziekenhuis bleek haar linkerheup gebroken. Ik zag het op de röntgenfoto. Het is raar om naar de botten van je moeder te kijken. Ze m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien