Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Voorkom Blue Monday morgen: tips!

Morgen is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voorkom een dip met deze tips.
Morgen is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voorkom een dip met deze tips.

Help anderen, koop een bloemetje voor iemand die je lief hebt en tel je zegeningen. Het zijn enkele tips van psycholoog Jean-Pierre van de Ven om ‘Blue Monday’ door te komen. Volgens de Britse psycholoog Cliff Amall is de maandag in de laatste volle week van januari de meest deprimerende dag van het jaar.

Advertentie

,,Sombere gevoelens op deze dag moeten niet worden verward met een echte depressie”, vindt Van de Ven, die wel merkt dat veel mensen het jaarlijks rond deze tijd zwaar hebben. ,,De feestdagen zijn voorbij, het geld is op en het duurt nog wel even voor het zomer is. Allemaal redenen om somber te kunnen zijn.” Wat volgens hem ook meespeelt, is dat veel mensen er niet in zijn geslaagd aan hun goede voornemens te voldoen.

Amall kreeg veel kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’, en ook vinden veel mensen dat Blue Monday vooral bestaat uit commercieel oogpunt.

De laatste jaren is Blue Monday ook in Nederland bij veel mensen bekend. Radiozenders spelen er op in, door bijvoorbeeld de muziek aan te passen. Q-music gaat maandag het land in om ‘geluksmomentjes’ uit te delen en Radio 2 draait de hele dag op verzoek van luisteraars vrolijke nummers.

Tel je zegeningen
Volgens Van de Ven, van het Fonds Psychische Gezondheid, heeft of krijgt een op de vier mensen te maken met stemmingswisselingen. Daarom is het volgens hem goed dat er aandacht voor het onderwerp is. Hij adviseert mensen deze periode elkaar op te zoeken. ,,Help elkaar, en loop eens bij iemand langs. Geef een schouderklopje of een bloemetje”, zegt hij. Volgens Van de Ven is het ook goed als mensen naar zichzelf kijken die dag. ,,Verzorg jezelf goed, en tel je zegeningen. Ook na Blue Monday. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één bijzondere dag in het jaar en daarom is het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen.”

Bron: ANP

Eerder verschenen op VrouwOnline

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien