Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

10x hóe deden we dat 'vroeger' zonder telefoon?

Tegenwoordig kunnen we elke zucht en lach via de app, mail of Skype met iedereen delen. Een afspraak maken is zó gepiept. Maar hoe deden we dat vóór die mobiele wereld, zonder 87 wifi-hotspots op iedere hoek van de straat?

Ja, toen ging het een heel stuk anders.

Advertentie

Kaarten sturen en je voicemail afluisteren
En door alle mobieltjes en technische mogelijkheden van nu zou je háást vergeten dat ’t ooit anders is geweest. Of ’t vroeger beter was? Dat weten we niet. Lastiger waren sommige dingen zéker.

Zó deden we ’t ‘vroeger’:

  1. Als je auto stil kwam te staan aan de kant van de weg, dan moest je, of een medepassagier naar een ‘belpaaltje’ lopen. Weet je nog, die gele dingen?
  2. Daten. Als je verliefd was, was een spontaan afspraakje maken een stuk lastiger dan dat het nu is. Je moest het namelijk ruim van tevoren afspreken via de huistelefoon. En was de date geslaagd en wilde je nog wat na-flirten, dan ging dat óók via de huistelefoon. Dus bestond er de kans dat er iemand anders opnam… Zoals zijn moeder.
  3. Tja, als je vertraging had of gewoon iets te laat van huis weg was gegaan, dan stond je afspraak wanhopig op je vriendin te wachten. ‘Zou ze nog wel komen? Hadden we niet tóch ergens anders gezegd?’. Je kon niemand even gauw appen dat eraan kwam of dat je wat later zou zijn. Dikke kans dus, dat diegene gewoon weg was als jij eenmaal aan kwam wandelen.
  4. Internetten. Surfen op het internet, zoals we het toen gewoon noemden, deed je door in te bellen. Ken je die hysterische geluidjes nog die je dan hoorde? En: de huistelefoon was op het moment dat jij ‘op het internet zat’, bezet. Dus was het niet handig om langer dan een uurtje te internetten.
  5. Vroeger zat je – letterlijk – gewoon met papieren kaarten in de auto of op de fiets. Of: je vroeg gewoon aan een vreemde de weg. Nu typ je Google Maps in en je route wordt je hardop voorgelezen. Wat een verschil…
  6. Wilde je je vlam stiekem bellen en wilde je dat niemand je hoorde? Dan moest je maar in zo’n knus telefoonhokje gaan staan.
  7. Je stuurde elkaar als bedankje of succes-wens gewoon een gezellig kaartje. Geen berichten op iemands tijdlijn.
  8. Als je op vakantie was, was je ook écht op vakantie. Je had amper contact met het thuisfront. En als je dan al eens kon bellen, dan hoorde je vooral gekraak en geruis.
  9. Was er echt iets dringends? Een héle tijd terug stuurden we dan een telegram… Weet je nog? Of je belde naar iemands huistelefoon en liet een braaf voicemail-bericht achter, die diegene dan pas luisterde als ‘ie thuis was.
  10. Muziek nam je op door een casettebandje in je cd-speler te doen en de leukste liedjes op de radio op te nemen. Zo kon je je favoriete muziek nog eens terug luisteren. Tja, nu staat elke hit binnen een paar seconden op je telefoon.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Zo dachten we over mobiele telefoons in 1999: “Het lijkt me niet leuk om altijd bereikbaar te zijn”.

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien