Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Waarom vrouwen van chocola houden (en mannen van vlees)

Terwijl jij levendige fantasieën koestert over brownies en chocoladetaartjes, wordt manlief wild van een zo groot mogelijk stuk vlees. Herkenbaar? Dit is de reden!

Volgens onderzoeker David Katz, directeur van The Yale-Griffin Prevention Onderzoekcentrum, zijn deze voorkeuren te verklaren doordat mannen en vrouwen psychologisch verschillen. Mannen zouden vlees eten omdat ze verantwoordelijk waren voor het jagen. Vrouwen eten chocola omdat de dopamine in de chocola zorgt voor een vrolijk gevoel. Maar er is nog een andere reden die verklaart waarom we soms smachten naar een reep. Het antwoord is… marketing!

Advertentie

Romantische teksten
Reclame beïnvloedt ons eetgedrag en wat we willen eten. Zo blijkt uit onderzoek dat de manier waarop eten is verpakt invloed heeft op welk geslacht het koopt en eet. Romantische, lieve teksten op de verpakking zoals ‘Dream chocolate’ worden vaker gekocht door een vrouw dan door een man, ook al heeft de man wellicht best zin in een stukje chocola. Toch kunnen vrouwen echt húnkeren naar chocola.

Chocola en PMS
“De helft van de vrouwen krijgen die hunkering naar chocola rond de menstruatie”, legt Dr. Julie Hormes, assistent-professor klinische psychologie aan de Universiteit van Albany, uit aan The Huffington Post. Chocola en PMS zijn nauw met elkaar verbonden. Cultuur speelt daarin een belangrijke rol. Reclames verkopen chocola als een manier voor vrouwen om om te gaan met negatieve gevoelens zoals stress en hoofdpijn. “Het is een ‘zonde’ want chocola mag alleen gegeten worden als het echt ‘nodig’ is, want tegelijkertijd worden vrouwen aangespoord om op hun voeding te letten in het kader van een bepaald schoonheidsideaal.”

LEES OOK: VERLANG JE NAAR CHOCOLA? DIT IS WAT JE LICHAAM ECHT NODIG HEEFT

Cultuurgebonden
Dat het cultuurgebonden is, blijkt ook uit de resultaten in andere landen. In Spanje bijvoorbeeld is dat stereotype beeld rondom chocola er niet. Spaanse vrouwen dragen niet minder make-up, hebben ook een menstruatieyclus, maar tampon- en chocola-commercials worden er niet in hetzelfde reclameblok uitgezonden. “Spaanse mannen hunkeren bijna net zo vaak naar chocola als Spaanse vrouwen.” In Egypte hunkert geen van beide geslachten naar chocola. “Dat komt omdat ze de neiging hebben naar hartige gerechten te verlangen”, zegt Hormes.

Macho-eten
Terug naar de man! Uit een andere studie, gepubliceerd in Journal of Consumer Research, blijkt dat het snakken naar vlees door de man komt door sterke culturele associatie tussen biefstuk, rood vlees en mannelijkheid. Uit jarenlange studies blijk dat mensen vlees als mannelijker beschouwen dan groenten. In gesprekken over vlees werden meer mannelijke woorden gebruikt. Daarnaast beoordeelden proefpersonen in het onderzoek dat mannen die vlees eten, mannelijker zijn dan mannen die vegetarisch eten. Hieruit blijkt dat vlees echt macho-eten is – als we dit onderzoek mogen geloven.

Man = vlees
“Vlees is sex!” Dat verkondigt de Amerikaanse arts Leonard Shlain in zijn boek Sex, time and power. ‘Vroegâh’, in de prehistorie, ontwikkelden vrouwen een grote behoefte aan vlees door bloedverlies tijdens hun menstruatie. De man ging op jacht en in ruil voor een stuk vlees kreeg hij betaald in natura. Goed vlees in ruil voor sex was handel, dus de man ging op pad.

Slimmer
Hoe meer vlees men at, des te meer spieropbouw men kreeg vanwege de eiwitten. De vetten zorgden ervoor dat de hersenen zich ontwikkelden. Volgens Shlain bestaan de hersenen voor een belangrijk deel uit water en vetzuren. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken, dus moeten we deze stoffen uit onze voeding halen. De oermens haalde dit uit rood vlees en hoe meer we daarvan aten, des te slimmer we werden.

Psychologisch
Al met al blijkt dat vlees macht is. Dat vindt ook hoogleraar Roos Vonk. In een interview in de Gelderlander vertelt ze dat ze vanuit haar intuïtie denkt dat macht, status en vlees eten iets is dat vooral bij mannen speelt. “Ik weet niet of ze er fysiek meer behoefte aan hebben dan vrouwen. Het is vooral psychologisch. Vlees eten heeft iets stoers. Veel vrouwen eten vlees, omdat hun man anders begint te piepen.”

Bron: CookLoveShare. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien