Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Waarom vrouwen vaak tegelijk ongesteld zijn

Het is soms wonderlijk, tegelijkertijd ongesteld zijn met je beste vriendin, collega of zus. Maar bestaat synchrone menstruatie eigenlijk wel, of is het puur toeval?

Hoe kan het dat vrouwen vaak tegelijkertijd ongesteld zijn met andere vrouwen in hun directe omgeving? Martha McClintock stelde in een publicatie in Nature dat een aantal lichamelijke mechanismen als het ware op elkaar afgestemd worden tijdens de menstruatie. De menstruatie zou worden gelijkgeschakeld onder invloed van feromonen: chemische signaalstoffen in zweet en bloed. Dit heet het McClintock-effect.

Samen vruchtbaar
Een andere verklaring, die komt vanuit de evolutionaire biologie, zou zijn dat vrouwen tegelijkertijd ongesteld worden om tegelijkertijd vruchtbaar te zijn. Zo zijn alle vrouwen in de groep klaar om geselecteerd te worden wanneer een man een vrouw wil kiezen.

Advertentie

LEES OOK: VERLOF OMDAT JE ONGESTELD BENT? IN AZIË HEEL NORMAAL 

Of toch niet?
Toch zijn lag niet alle geleerden het erover eens dat dit een werkelijk bestaand biologisch verschijnsel is. De Amerikaan Jeff Schank publiceerde er een omvangrijke studie naar. Hij volgde 186 vrouwen een jaar lang en vond géén effect. De cyclus van een vrouw is nooit precies even lang en aan die variatie is geen touw vast te knopen. In een groep vrouwen zijn er daardoor altijd wel een paar die gelijktijdig ongesteld zijn.

Toeval of niet, het is toch best leuk om tegelijkertijd ongesteld te zijn. Al is het maar om gezellig samen te kunnen klagen over PMS en naar de chocola te grijpen.

Bron: Goodhousekeeping, de Volkskrant. Beeld: iStock

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien