Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

5 redenen waarom je van sporten niet afvalt

Nieuw onderzoek uit Engeland zegt dat je van sporten niet afvalt. Sterker nog: als je niet oppast, kom je er zelfs van aan.

Je bent je al weken aan het afbeulen in de sportschool, loopt iedere week braaf je hardlooprondje en toch val je niet af. Heel irritant als je vooral sport om een paar kilo eraf te trainen. Het goede nieuws: dat ligt niet aan jou. Het slechte nieuws: van sporten val je zelden af. De kans bestaat zelfs dat je eerder aankomt van sporten dan dat je afvalt. Yikes!

Advertentie

Gewichtverlies
In een artikel in de British Journal of Sports Medicine waarschuwen artsen dat sport onterecht wordt gezien als een manier om overgewicht te bestrijden. Hoewel beweging goed is om allerlei ziektes te voorkomen, stimuleert het niet per se gewichtsverlies. Volgens de artsen is dat verhaal de wereld in geholpen door de pr-machines achter de voedselindustrie die net als de tabaksindustrie mensen door middel van ‘ontkenning, twijfel en verwarring’ op het verkeerde been zet.

Onwaarschijnlijk
De Mayo Clinic, een gerenommeerde onderzoeksgroep uit de Verenigde Staten, onderschrijft het ietwat verontrustende bericht. Volgens hen blijkt uit onderzoek dat je niet afvalt door alleen te sporten en dat het heel onwaarschijnlijk is dat je snel gewicht verliest met een streng trainingsprogramma.

Dit zijn de waarschijnlijkste oorzaken waarom je sportschoolabonnement je niet die gedroomde wespentaille geeft:

1. Je beloont jezelf onbewust
De meeste onderzoeken tonen aan dat je door sporten niet per se meer, maar wel slechter gaat eten. Na je work-out jezelf trakteren op een stuk chocola of zelfs een relatief gezonde banaan kan al je goede werk in de sportschool teniet doen. Sportwetenschappers omschrijven dit als compensatie: de verbrande calorieën haal je achteraf dubbel en dwars in als een soort beloning.

De Universiteit van Arizona volgde 81 vrouwen met overgewicht en een zittend beroep. Ze werden 12 weken lang 3 keer per week op een loopband gezet. Daarnaast moesten ze gewoon eten zoals ze altijd doen. Aan het eind van het experiment was hun conditie verbeterd, maar waren ze niks afgevallen. Sterker nog: 70% torste juist extra vet mee.

De onderzoekers vermoeden dat de vrouwen automatisch meer gingen eten omdat ze ook meer beweging kregen. “Veel mensen vinden dat ze na het sporten een beloning hebben verdiend. WeightWatchers heeft dat concept zelfs toegepast in hun programma door extra punten te geven als je sport. Maar meestal is de traktatie die mensen zichzelf nadien geven buiten proportie in vergelijking met het werk dat ze hebben verricht”, licht obesitas onderzoeker Zoe Harcombe toe.

Zelfs als je een uur lang lui op de bank hangt, verbrand je nog 70 calorieën. Als je een uur op de roeimachine hebt gezeten, staat op het apparaat dat je 250 calorieën hebt verbrand, maar in feite heb je ‘maar’ 180 calorieën meer verbrand dan wanneer je niks zou doen. Stel dat je 20 minuten rent op de loopband, dan verbrand je ongeveer 218 calorieën. Dat zijn er ‘maar’ 140 meer dan wanneer je op de bank hangt. Als je jezelf daarna trakteert op een latte (180 calorieën), krijg je dus meer calorieën binnen dan dat je hebt verbrand. Doe dat een paar keer per week en je snapt wel waarom die kilo’s er niet vanaf vliegen.

2. Stress saboteert de boel
Sport wordt vaak opgevoerd als manier om te ontspannen, maar je maakt tijdens het sporten juist het vecht- of vluchthormoon cortisol aan; ook wel bekend als het stresshormoon. Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om cortisol zelf in te dammen door endorfines in de strijd te gooien. Maar als je al gestrest bent voor het sporten en je hormonen niet werken als zou moeten, wordt de overtollige cortisol niet tegengehouden, waardoor je uiteindelijk nog meer stress in je lichaam krijgt.

Cortisol is slecht nieuws voor iedereen die wil afvallen. Door veel cortisol houdt je lichaam vet vast en krijg je sneller trek. Nog erger zelfs: door cortisol sla je vooral vet op rondom je middel en dat wordt weer in verband gebracht met een hoger risico op hartziekten, diabetes en borstkanker.

3. Het gevaar van geheime calorieën
Een recent onderzoek laat zien dat mensen maar een derde van het geschatte aantal kilo’s verliezen op basis van het aantal calorieën dat ze verbranden met een work-out. Mensen reageren heel verschillend op precies hetzelfde sportschema: de een verliest een paar pondjes, terwijl de ander juist aankomt.

Het is nu populair om een intervaltraining met hoge intensiteit te doen waarmee je 12 calorieën per minuut verbrandt. Dat klinkt indrukwekkend, maar in feite verbrand je met 20 minuten intervaltraining alleen maar een groot glas wijn. Tel maar uit hoe lang je dan in de sportschool moet hangen om een halve fles wijn, gedeelde zak chips en een handje olijven te verbranden.

Als je eenmaal begint met sporten, is het cruciaal om ermee door te gaan. Het gewicht dat je aankomt als je bent gestopt met sporten is namelijk nog moeilijker om er weer vanaf te krijgen. En niet om je nu compleet te ontmoedigen, maar als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt, is het heel hard werken om dat vast te houden.

4. Eten als een atleet is slecht voor je
Als je een energiedrankje neemt in de sportschool of extra koolhydraten eet ter voorbereiding op je hardlooprondje de volgende dag, kan het misgaan. In gezondheidsmagazines en online vind je tal van voedingstips die prima werken voor doorgewinterde atleten, maar niet voor gewone stervelingen.

“Ik kan niet meer bijhouden hoeveel fitness-fanatiekelingen met gewichtsproblemen ik heb geholpen alleen omdat ze ergens hebben gelezen dat ze extra koolhydraten moeten eten, sportdrankjes of energierepen moeten nemen. In feite hebben ze geen van die dingen nodig. Ze zitten vol calorieën en maken alleen maar dik.”

Powerade, een van de grootste energiedrankfabrikanten, adviseert alleen atleten die langdurige (langer dan een uur) intervaltrainingen met een hoge intensiteit uitoefenen om wat extra energie bij te tanken met zo’n drankje.

5. Je doet altijd dezelfde sportroutine
Je kent ze wel: mensen die een nieuwe routine hebben ontdekt in de sportschool en opeens in mum van tijd kilo’s verliezen. Maar ook dat houdt een keer op. Wetenschappers van de Universiteit van Tampa zagen dat mensen die 3 keer per week 45 minuten lang op een stabiel tempo aan cardio doen in eerste instantie wel afvallen, maar dat het afvallen na een paar weken stopt. Dit komt doordat je lichaam went aan de routine en daarop anticipeert, waardoor dezelfde work-out steeds minder moeite kost.

Als je langdurige cardio ook nog eens combineert met een weinig calorieën tellend dieet, ben je al helemaal de sigaar. Omdat diëten met weinig calorieën vaak ook weinig koolhydraten bevatten, gaat je lichaam zodra het de koolhydraten uit je spieren heeft verbruikt energie halen uit de spieren zelf. Daardoor verlies je niet alleen vet, maar ook spiermassa.

We denken misschien wel dat we de meeste calorieën verbranden met sporten, maar de meeste calorieën verbrand je door simpelweg te bestaan. Al voer je een hele dag geen mallemoer uit, dan nog verbrand je (gemiddeld) 1.700 calorieën. En hoe meer spiermassa je hebt, des te meer je verbandt.

Toch blijven sporten
Dit  klinkt misschien allemaal of je maar beter zo snel mogelijk moet stoppen met sporten, maar dat is natuurlijk onzin. Ondanks dat het misschien niet de manier is om gewicht te verliezen, is het wel goed voor je. Daarom 3 redenen om je sportschoolabonnement nog niet op te zeggen:

1) Sporten is gezond
Het verkleint het risico op een heleboel ziektes: van kanker tot hartziekten, diabetes type 2, dementie, depressie en hoge bloeddruk. Ook voel je je er lekkerder en fitter door dan als je op de bank blijft hangen.

2) Het geeft je tijd voor jezelf
Een stuk wandelen of zwemmen geeft je de kans om even te ontsnappen uit je drukke leven. Het lijkt misschien niet zo, maar ook als je in de sportschool traint, ben je even alleen bezig met je eigen lichaam en wat het nodig heeft.

3) Het kan ook heel leuk zijn
Sporten is heus niet alleen maar afzien; het kan ook gewoon heel leuk zijn. Of het nou kickboksen of yoga is: zoek iets wat je echt leuk vindt om te doen en zorg dat het makkelijk in je dagelijkse routine past om het laagdrempelig te houden.

Dat sporten leuk is, weet ook deze fitte moeder. Als ze samen met haar vier kinderen op een hotelkamer verblijft, gaat ze met alle vier de jochies sporten. En ze hebben er duidelijk lol in!

LEES OOK:

Bron: The Daily Mail. Beeld: Sanne Tulp

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien