Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

Word je niet (meer) wakker van koffie?

Doet je dagelijkse cafeïne-shotje niets meer voor je? Ben je grootverbruiker van pads en cups en toch steeds moe? Grote kans dat je lichaam juist door je koffieverslaving niet meer doet wat het eigenlijk wel had moéten doen: cortisol aanmaken.

Cortisol – beter bekend als het ‘stresshormoon’ – zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakker wordt na een goede nacht slaap. Tenzij je echt héél veel stress hebt of heel erg bang bent, is de hoeveelheid cortisol op z’n hoogst als je net wakker bent.

Advertentie

Cafeïne-overkill
Drink je uitgerekend op dat moment je eerste kop koffie (waardoor je eigenlijk een vergelijkbare drug binnenkrijgt, namelijk cafeïne) dan denkt je lichaam: ‘oh, ik hoef geen cortisol meer aan te maken, want dit lichaam is nu toch al wakker’.

LEES OOK: KOFFIE IS GOED VOOR JE HART

Zo doorbreek je een belangrijk onderdeel van je natuurlijke, hormonale cyclus. En dat niet alleen, je lichaam went ook nog eens aan cafeïne en voordat je het weet heb je ineens twee of drie koppen nodig om er nog wakker van te worden.

Biologische klok
Je zou zeggen dat je lichaam op zo’n moment zou bijschakelen en alsnog een beetje cortisol aanmaakt (want kennelijk ben je toch niet wakker) maar dat gebeurt niet. Waarom niet? Omdat je lichaam er vanuit gaat dat er toch wel een extra cafeïne-shot aankomt. En zo is de cirkel weer rond.

LEES OOK: BEN JE EEN KOFFIELEUT OF EEN THEEMUTS?

Volgens je eigen biologische klok gaat je cortisongehalte 3 keer per dag omhoog; ’s ochtends vroeg (vooral tussen 8 en 9 uur), rond de middag en in de avond. Wil je het meeste voelen van de cafeïne, dan zou je dus eigenlijk koffie moeten drinken in de periodes daartussen. Dán heeft je lichaam het het meeste nodig en bovendien bemoei je je zo niet met het lichaamseigen mechanisme dat als taak heeft jou alert te houden.

Dus als je niet meer wakker wordt van je dagelijkse kop koffie, weet je wat je te doen staat: stoppen met koffiedrinken als je net wakker bent!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Washingtonpost. Beeld: iStock

Dít is de numerologische weekvoorspelling van week 4

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling.

[premium-verder-lezen]Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werkt met cycli v

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien