Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Wat je kunt zeggen tegen iemand die iets heftigs heeft meegemaakt

Wat zeg je tegen iemand die iets vreselijks heeft meegemaakt? Het kan ontzettend lastig zijn om de juiste woorden te vinden waarmee je iemand kunt steunen. Misschien helpt dit je.

Ontslagen worden, een ernstige ziekte krijgen, een miskraam betreuren, een geliefde verliezen… het zijn stuk voor stuk gebeurtenissen die hoe dan ook veel impact hebben. Wat zeg je tegen iemand die zoiets heftigs meemaakt? Kun je in dat soort situaties überhaupt iets zeggen waar diegene echt iets aan heeft? Het antwoord is: ja, dat kan.

Advertentie

Het is belangrijk dat je erkent dat zo’n ervaring voor iedereen anders is. Zeg niet dat het glas halfvol is en ga ook niet allerlei scenario’s opsommen die de situatie nog veel erger hadden kunnen maken. Het gaat om deelnemen in iemands pijn, niet proberen de pijn weg te nemen. En als je echt geen woorden kunt vinden, benoem dat dan. “Ik weet echt niet wat ik moet zeggen, het spijt me zo.”

We hebben op een rij gezet wat je kunt zeggen of doen in veel voorkomende moeilijke situaties om iemand te steunen.

1. Als iemand z’n baan verliest
Schaamte, woede, angst, opluchting: mensen die zijn ontslagen kunnen totaal verschillende emoties hebben. Als iemand niet vrijwillig weggaat, zal ontslag toch altijd het zelfvertrouwen in meer of mindere mate aantasten. Vraag wat je kunt doen en zeg dat je in diegene gelooft. Kom niet meteen aanzetten met allerlei tips hoe iemand z’n LinkedIn-pagina moet updaten, tenzij iemand erom vraagt. Bied in eerste instantie een luisterend oor. Je kunt later altijd nog vertellen wat in zo’n situatie voor jou heeft gewerkt, in plaats van zeggen wat de ander ‘zou moeten doen’.

2. Als iemand z’n relatie ziet stranden
Ieder excuus om een bak roomijs leeg te lepelen grijpen we met beide handen aan, maar een relatiebreuk is niet altijd een reden voor rouw. Voor sommige mensen voelt het juist als een overwinning. Zeg daarom niet dat je het zo erg vindt, maar vraag hoe diegene zich voelt of hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Vragen stellen is altijd een goed idee, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen – terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Als je weet hoe de vlag erbij hangt, kun je bepalen of je een bak ijs meeneemt voor je vriendin of haar juist meeneemt naar de kroeg.

3. Als iemand een miskraam meemaakt
Jennifer Oradot was 24 toen ze een miskraam kreeg terwijl ze 12 weken in verwachting was. Haar man was uitgezonden als militair en zij zat alleen in een stad aan de andere kant van het land, ver weg van haar vrienden en familie. “Ik wilde alleen maar dat mijn vriendinnen naast me zaten als ik weer moest huilen. Ik herinner me dat ik helemaal geen behoefte had aan advies. Ik hoefde niet opgelapt te worden. Ik moest zelf helen, in mijn eigen tempo.”

Een vrouw die een miskraam heeft gekregen, heeft behoefte aan een veilige omgeving waarin ze haar emoties helemaal kan laten gaan. Zeg zeker geen dingen als “gelukkig heb je al 2 kinderen” of “je was nog maar 8 weken zwanger”. Daarmee probeer je iemands verlies kleiner te maken, maar verdriet kent geen rangschikking. Schrap zinnen die beginnen met “wees blij dat je…” of “het zou nog erger zijn als je…” uit je vocabulaire. “Wat mij het meest hielp, was dat mensen zeiden dat ze aan me dachten, dat ze voor me zouden bidden of het erg voor me vonden. Hen ben en blijf ik altijd dankbaar.”

4. Als iemand (ernstig) ziek is
Vaak kom je niet veel verder dan zeggen dat je het erg vindt en iemand sterkte wensen. Emily McDowell kreeg zelf de diagnose ziekte van Hodgkin. Ze startte met het maken van originele kaartjes met teksten die medeleven tonen en erkennen dat degene een individu is, niet een ‘algemeen’ slachtoffer. Op de kaartjes staan teksten als: ‘Weer een chemo achter de rug! Laten we het vieren met iets dat niet walgelijk smaakt’ en ‘Ik ben de eerste die een stomp uitdeelt als er nog iemand tegen je zegt dat alles met een reden gebeurt’.

Als iemand chronisch ziek is, heeft dat ook gevolgen voor iemands identiteit. Misschien lastig om het te opperen, maar heel veel zieken hebben baat bij bijeenkomsten met lotgenoten. Zo merken ze dat hun gevoelens en ervaringen normaal zijn en (h)erkend worden.

5. Als er iemand is overleden
Vraag aan iemand die net een dierbare is verloren niet wat diegene nodig heeft. Dat is een veel te open vraag waar hij of zij op dat moment waarschijnlijk toch geen antwoord op heeft. Zeg in plaats daarvan dat je graag een pan soep langs wil brengen of een huishoudelijke klusje uit handen wilt nemen. Het komt ook vaak voor dat alle emotionele steun na zo’n 6 weken opdroogt. Juist dán is het belangrijk om regelmatig te checken hoe het met de nabestaande(n) gaat – vooral op verjaardagen, jubilea en andere betekenisvolle dagen. Het is belangrijk om te weten dat er voor het rouwproces geen magische formule bestaat. De een pakt redelijk snel het alledaagse leven weer op, de ander krijgt een jaar later nog niks uit z’n vingers. Het enige dat je kunt doen is medeleven tonen en er zijn voor iemand.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Spiritueel vlogger Manon: zo word je een betere luisteraar.

Bron: Refinery 29. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien