Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dit zijn de 5 grootste mythes over zonnebrand

Het is eindelijk weer mooi weer en dus krijgen we volop de gelegenheid om nog even te werken aan een gebronsd kleurtje. En omdat we met gebronsd niet tomatenrood bedoelen; de 5 grootste mythes over zonnebrand op een rij.

We hebben inmiddels allemaal wel in onze oren geknoopt dat je je goed moet insmeren voordat je gaat zonnen. Toch heerst er ook nog een hoop onduidelijkheid over insmeren. Neem voor de zekerheid nog even dit lijstje door, dan moet het wel goed komen met dat zonnige tintje.

Advertentie

Mythe 1: Make-up met een SPF biedt genoeg bescherming
Reuzehandig, make-up met een beschermingsfactor. Tegenwoordig zit er in veel getinte crèmes, primers en foundations een SPF. Maar omdat dit meestal maar een lage factor is, biedt het niet voldoende bescherming in het felle zonlicht. Bekijk op de verpakking of je make-up voor UVA én UVB beschermt en hoe hoog de factor is. Als die lager is dan 30, moet je alsnog extra bescherming gebruiken als je de zon in gaat.

Mythe 2: SPF 100 betekent dat je voor 100% beschermd bent
Helaas: dat is niet waar. Er bestaat geen enkele zonnebrand die je voor 100% kan beschermen tegen zonnebrand veroorzaakt door UVB-stralen. Factor 30 houdt 97% van de straling tegen, factor 50 98%. Dermatologen raden aan om minstens factor 30 te gebruiken. Als je een gevoelige huid hebt, is het slim om nog hoger te gaan. Tip: smeer je royaal in. Gebruik voor je lichaam ongeveer een shotglaasje zonnebrand en voor je gezicht een dot ter grootte van een stuiver en vergeet niet iedere 2 uur bij te smeren.

LEES OOK: DAAROM IS ZONNEBRANDCRÈME ZO BELANGRIJK

Mythe 3: Door zonnebrand neemt het risico op een melanoom toe
Een raar verhaal, maar lange tijd is er discussie geweest of je met zonnebrandcrème het risico op een melanoom juist niet vergroot. Een groot onderzoek uit Australië kiest voor de kant van zonnebrand. 5 jaar lang werden 1621 Australiërs uit hetzelfde dorp gevolgd. 812 mensen uit de groep werden geïnstrueerd om iedere dag zonnebrand te smeren. De andere groep van 809 mensen moest gewoon doorgaan met hoe ze het altijd al deden – wat in de praktijk inhield dat 75% zo’n 2 keer per week of helemaal niet smeerde. 10 jaar na de studie had de groep die iedere dag smeerde de helft minder melanomen dan de groep die dat niet deed. De melanomen die er wel waren, waren een stuk dunner en minder vaak kwaadaardig.

Mythe 4: Als je als kind veel in de zon bent geweest, is het kwaad al geschied
In het Australische onderzoek deden alleen mensen tussen de 25 en 75 jaar mee en nog steeds had het wel/niet smeren een grote impact op de kans om huidkanker te ontwikkelen. Dat betekent dat het nooit te laat is om te beginnen met goed smeren.

LEES OOK: 7 HUISHOUDMIDDELTJES TEGEN VERBRANDING

Mythe 5: Veel vrouwen zijn allergisch voor zonnebrand
In een onderzoek werden 11 vrouwen die ervan overtuigd waren dat ze allergisch zijn voor zonnebrand onder de loep gelegd. Wat bleek: slechts 3 van hen hadden echt een allergie en bij 2 deelnemers was er sprake van een lichte irritatie. Als je huid meteen prikt als je zonnebrand hebt gesmeerd, is er sprake van irritatie. Allergieën komen pas na een paar dagen naar boven drijven. Wat de oorzaak van de huidreactie ook is: probeer eens een merk met een andere ingrediëntenlijst. Als je het moeilijk vindt om een crème te vinden die werkt voor jou, raadpleeg dan een dermatoloog. Jezelf beschermen is belangrijk.

Toch iets te lang in de zon gelegen? Deze verkoelende oplossing helpt je uit de ‘brand’:

LEES OOK:

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien