Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Doremieke (41) brak haar zwangerschap af

Doremieke (41) was ontzettend blij toen ze zwanger bleek van haar tweede kindje, maar er was ook meteen een onheilspellend voorgevoel. Uit een vlokkentest bleek dat haar ongeboren kind het syndroom van Down had. Zij en haar man besloten de zwangerschap af te breken.  

In Libelle’s rubriek De dag nadat vertelt ze haar verhaal. 

Advertentie

“Ik zit op bed met mijn dochtertje van bijna twee als mijn man Tom binnenkomt met het ontbijt. Een papfles voor Charlotte, koffie en yoghurt met muesli voor onszelf. We kletsen en spelen met onze dochter, willen niet al te emotioneel zijn waar zij bij is. Maar als Tom Charlotte even later naar de crèche brengt, grijpen de emoties me weer naar de keel. Terwijl ik de deken ver over mijn hoofd trek, moet ik denken aan onze huwelijksreis, nu bijna drie maanden geleden. Toen ik daar op Curaçao niet ongesteld werd, wist ik het al bijna zeker: ik was weer zwanger! We waren ontzettend blij: Charlotte zou een broertje of zusje krijgen. Wel had ik al snel een onheilspellend voorgevoel. Ik had veel weerstandsproblemen en kwakkelde de eerste weken met mijn gezondheid. Later kwam daar ook bloedverlies bij. Toch wezen de echo’s bij de verloskundige steeds uit dat met de baby alles in orde was. Totdat ik met twaalf weken een combinatietest kreeg en er een verdikte nekplooi op de foto’s te zien was. Die zou weleens kunnen wijzen op een syndroom, misschien wel het syndroom van Down. Er volgde een vlokkentest en drie dagen later kwam de uitslag: ons kindje had inderdaad het downsyndroom. Een bevestiging van mijn gevoel, maar toch was het een mokerslag. Alsof de grond onder onze voeten wegzakte.”

Vasthouden 
“Ik lig diep onder de deken als mijn ouders op de stoep staan, ze zijn overgekomen uit het buitenland. Mijn moeder heeft aangeboden om de komende dagen mijn kraamverzorgster te zijn, ontzettend lief. Ik ben tenslotte toch bevallen gisteren. Het ziekenhuis adviseerde me om nog een paar dagen bedrust te houden en zes tot acht weken thuis te blijven. Terwijl mijn vader en mijn man klusjes in huis gaan doen om hun gedachten te verzetten, komt mijn moeder op de rand van het bed zitten met een kop thee. Ik vertel over gisteren, de geboorte van Esmée. Over hoe mooi ze was, piepklein – ze paste op mijn hand – maar helemaal af. Met vijftien weken werd de bevalling opgewekt, niet lang nadat we hadden besloten de zwangerschap af te breken. Het was de vraag of we Esmée nog levend zouden zien, maar ze had de weeënstorm niet overleefd. We mochten haar vasthouden, urenlang, totdat we er klaar voor waren om haar te laten gaan. Het was zo onwerkelijk. Behalve heel veel verdriet voelde ik ook trots. Esmée had mij opnieuw moeder gemaakt. We hadden haar uiteindelijk in een klein kistje gelegd, met een doekje en een knuffel van haar grote zus. Ik kón het haast niet, het deksel op het kistje leggen en haar achterlaten in het ziekenhuis. Dat moment was hartverscheurend. ‘Dag lieve Esmée, tot snel’, heb ik tegen haar gezegd.”

Voorgevoel 
“Ik blijf de hele middag in bed liggen en slaap veel terwijl mijn moeder het huis opruimt, boodschappen doet en het avondeten maakt. Tussen het slapen door reageer ik op de lieve berichtjes van familie en vrienden. Telefoontjes beantwoord ik niet, ik kan er nog niet over praten. Gisteren hebben we vanuit het ziekenhuis familie en veel vrienden een berichtje van Esmées geboorte en overlijden gestuurd. Sommige mensen wisten nog niet eens dat ik zwanger was. Vanwege mijn slechte voorgevoel hadden we lang gewacht met het nieuws wereldkundig maken.”

Tekst gaat verder onder video. 

VIDEO: Spiritueel vlogger Manon legt uit hoe je een betere luisteraar wordt.

Omhelzen 
“Aan het eind van de middag kleed ik me aan en loop voorzichtig naar beneden – gelukkig heb ik lichamelijk vrij weinig last van de bevalling. Het is een drukte van belang. Mijn twee zusjes zijn gearriveerd, samen met hun mannen en kinderen, en ook mijn schoonouders zijn er. Ik vind het fijn om mijn zusjes te omhelzen en met ze te praten, maar al snel vlucht ik weer naar boven, mijn bed in. Al die drukte kan ik momenteel niet goed hebben. Even later komt mijn moeder me een wokgerechtje met kip en noedels brengen.”

Foto’s 
“Die avond scroll ik nog eens door de foto’s op mijn telefoon. We hebben gisteren heel veel foto’s van Esmée gemaakt. Ik zie eigenlijk geen kenmerken van Down bij haar. Vaak schijn je het te kunnen zien aan de handjes en voetjes, Esmée had alleen een behoorlijk dikke nek. Zouden ze een fout hebben gemaakt, schiet heel even door me heen. Was Esmée misschien toch gezond? Tegelijkertijd weet ik dat dat niet zo is. Eigenlijk wisten we meteen toen we het slechte nieuws hoorden dat we de zwangerschap wilden afbreken. We zijn allebei niet meer de jongste, en voor een kind met dit syndroom moet je een leven lang zorgen. Zelfs met een Downer die het goed doet, loop je de deur van het ziekenhuis plat. Ik had waarschijnlijk moeten stoppen met werken, terwijl ik juist zoveel voldoening haal uit mijn werk. Rationeel sta ik voor honderd procent achter onze beslissing, emotioneel voelt het anders. Leeg. Intens verdrietig. Esmée zal voor altijd bij ons blijven horen, ze zal altijd het kleine zusje van Charlotte blijven. We hebben haar laten komen om haar te laten gaan. Het is goed zo, besef ik als ik die avond – doodop – weer in een diepe slaap wegzak.”

Benieuwd hoe het nu met Doremieke gaat? Je leest het hier. 

LEES OOK:

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien