Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ambulancechauffeur Annemiek trof tijdens haar dienst haar verongelukte zoon (19)

Het was rustig die nacht in 2015. Na een aantal ritjes zat Annemiek Valent met haar collega’s op de post even lekker met de ogen dicht toen de volgende melding binnenkwam: auto tegen boom, staat in brand, slachtoffer onbekend. Ter plaatse herkende Annemiek de auto van haar ex-man. Dat de verongelukte bestuurder haar oudste zoon Gian was, hoorde ze niet veel later. “Maar Gian had helemaal geen rijbewijs.”

Advertentie

Verjaardag

Annemiek: “Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het weekend ervoor zag ik hem voor het laatst. We vierden de verjaardag van zijn broertje Roan. De laatste foto die ik van Gian heb is dat we samen op de grond zitten omdat het huis zo vol zat met visite. Helaas is de foto onscherp.”

Lieve, sociale jongen met streken

“Hij woonde net een paar weken bij zijn vader. We hadden co-ouderschap, maar Gian was een puber en had geen zin meer om met zijn tasje heen en weer te sjouwen. Onze band was heel goed. Op die verjaardag zag ik hem voor het laatst, maar via WhatsApp hadden we later die week contact. Hij zou komen eten en ik vroeg waar hij zin in had. Dat waren de laatste berichtjes.”

“Gian was een lieve, sociale jongen met veel vrienden. Een echte puber die grenzen opzocht. Hij is een paar keer met de politie in aanraking geweest, vanwege een opgevoerde scooter en rijden zonder helm. Dat hij zonder rijbewijs rondreed in de auto van zijn vader heb ik nooit geweten.”

“Na de melding waren mijn collega’s en ik binnen een paar minuten ter plaatse. We zeggen altijd hardop wat we zien als we komen aanrijden. Van de auto was niet veel meer over. We parkeerden een meter ernaast en meteen herkende ik het raampje boven het achterwiel. Ik keek naar het kenteken en ook die cijfers herkende ik. In de film die van die nacht in mijn hoofd zit, hoor ik mezelf tegen mijn collega zeggen dat het de auto van mijn ex-man is. Ik zie hem achteruit deinzen.”

Auto van mijn ex

“Aan een agent heb ik gevraagd of hij het kenteken wilde scannen. Het bleek inderdaad om de auto van mijn ex te gaan. Later hoorde ik dat hij er meteen achteraan zei dat er geen 53-jarige man achter het stuur zat. Ik kan me dat niet herinneren. Wel weet ik nog dat ik wegliep, letterlijk door mijn benen ging en begon te gillen. Hardop schijn ik gezegd te hebben: ‘Ik word nu gewoon gek.'”

“Op dat moment wist ik nog niet dat het Gian was die achter het stuur zat. Het schijnt me ter plaatse vrij snel verteld te zijn, maar dat is niet binnengekomen. Heel raar; ik heb mijn ex-man gebeld en vroeg hem of zijn auto voor de deur stond, terwijl ik ernaast stond. Ook vroeg ik of Gian thuis was. Toen dat niet zo bleek te zijn, nam een agent mijn telefoon over.”

Gaten in herinnering

“Er zitten veel gaten in mijn herinnering van die nacht. Ik was daar als hulpverlener en als moeder. Als hulpverlener heb je vaste taken als je bij een ongeluk aankomt. Die heb ik nog uitgevoerd, dat kan ik me herinneren. Het hele ‘moeder-stuk’ ben ik kwijt. Ik denk dat een brein maar een bepaalde hoeveelheid slecht nieuws aankan. Het kwam gedoseerd binnen, alles tegelijk zou te veel zijn.”

“Mijn vriend heeft Gian geïdentificeerd. Ik durfde het niet. Daarna zei hij dat ik afscheid van hem moest nemen. Dat het kon, dat Gian er nog ‘was’. De maandag erna ben ik bij hem geweest. Toen pas kwam de bevestiging honderd keer zo hard kwam binnen dat het echt waar was, dat hij niet meer leefde.”

Plaatjes maken

“Ik heb hem aangeraakt, zijn lichaam gevoeld. Ik ben toch medisch hulpverlener en wilde weten wat hem fataal is geworden. Vanaf dat moment werd ik een soort detective. In mijn hoofd ging ik plaatjes maken. Ik zette Gian terug in die auto en samen met de politie ben ik bij daglicht teruggegaan naar de plek. Ook hebben we Gian’s telefoon laten maken om informatie te achterhalen.”

“Ik wilde alles weten: wat is er gebeurd, waarom is hij ’s nachts nog weggegaan, wie heeft 112 gebeld? Later hoorde ik dat diegene heeft gezegd dat Gian’s ogen open waren, volgens mijn collega waren ze dicht. Heeft hij nog geleefd die paar minuten? Ik kan het me niet voorstellen en zal het ook nooit weten.”

Leven gaat keihard verder

“Na maandenlange therapie durfde ik mijn werk weer op te pakken. Ik ben er altijd trots op geweest en dat gaf me de wilskracht om de ambulance weer op te gaan. Stap voor stap groeide mijn zelfvertrouwen en ik ben blij dat ik mijn werk weer kan uitvoeren. Ik heb mijn kind verloren, maar het leven gaat keihard verder en ik heb besloten daarin mee te gaan.

“Voor mijn gezin: mijn vriend en mijn zoon die nu mijn oudste zoon is. Toen hij vorig jaar 20 werd, was hij ouder dan Gian ooit zal worden. We hebben het moeilijk gehad, zijn door hele diepe dalen gegaan, maar we zijn nu vijf jaar verder en ja, het gaat goed.”

Annemiek Valent schreef een boek over haar traumatische ervaring. ‘En dan is het jouw kind dat alles overstijgt’ ligt vanaf deze week in de winkel.

Tekst: Annemieke Riesebos. Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Advertentie

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien