Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgmedewerkers over coronastress en veerkracht: "We voelden allemaal: dit doen we samen"

Tijdens de coronacrisis vochten zorgmedewerkers non-stop tegen een onvoorspelbare en grillige vijand. Dat vergt grote mentale kracht. Het Bredase Amphia Ziekenhuis wist met een speciale aanpak van stress een succes te maken. Susanne, Nannie, Sandia en Tristan vertellen. 

Advertentie

“We voelden allemaal: dit doen we samen”

Susanne van Berkom (27) is kinderverpleegkundige. Omdat het tijdens de coronacrisis niet druk was op haar afdeling, meldde ze zich aan voor de corona-afdeling.
“Ik vond het heel spannend bij het omkleden. Eerst een OK-pak, daaroverheen een blauwe overall, een masker, handschoenen, een spatbril, mondkapje en muts op en dan de houten deur door, de afdeling op. Het was bloedheet, alsof ik in een sauna werkte. Drinken was alleen mogelijk tijdens de pauzes, tussendoor kon dat niet, want dan zou je van de afdeling af moeten.
Mijn eerste coronapatiënt was heel ziek. Vooral de angst in haar ogen staat me bij. Ze was zó bang. Er was nog maar heel weinig bekend over het virus, maar iedereen wist wel: je kunt eraan doodgaan. Vooral die mentale zorg, mensen geruststellen, vond ik heel zwaar. Mensen lagen soms weken op de afdeling en kregen bijna geen bezoek.”

Dit doen we samen

“Ik heb het als zeer positief ervaren dat ons werk zo werd gewaardeerd. Zowel door patiënten als de omgeving. Buren lieten merken hoe goed ze het vonden wat ik deed, kinderen van vrienden stopten tekeningen in de brievenbus. En dan de saamhorigheid onder collega’s. We voelden allemaal: dit doen we samen. Dat gaf een enorme innerlijke kracht. Plus natuurlijk het gevoel dat je écht iets betekent. Ons werk was al zinvol, maar door deze crisis heeft het een extra dimensie gekregen.

Mijn vriend vond het heel heftig. ‘Moet het echt?’ vroeg hij. Hij was bang dat ik ook ziek zou worden. ‘Ja het moet echt’, zei ik. Hij heeft me enorm ondersteund, elke avond zat hij klaar om mijn verhaal aan te horen. Die verhalen waren soms hartverscheurend. Zoals van het echtpaar dat samen in het ziekenhuis terechtkwam en niet lang na elkaar overleed, op dezelfde dag. Ik vond dat zó erg voor hun dochter. Ik bleef bij haar, mijn collega was bij haar man. De dochter was nog wel op tijd om afscheid te kunnen nemen van haar moeder, maar zag haar vader pas weer toen hij al was overleden. Dat wens je niemand toe. Het is dan heel fijn dat je erover kunt praten met collega’s, dat je het samen kunt dragen. Wat ik van deze crisis vooral heb geleerd, is hoe flexibel je bent als mens. Je kunt veel meer aan dan je denkt.”

“Hoe naar de aanleiding ook was, ik vond het leuk om nieuwe dingen te leren”

Sandia Ammerti (25) is psychiatrisch verpleegkundige. Op de corona-afdeling moest ze allerlei medische handelingen verrichten die ze al lange tijd niet meer had gedaan.
“Als psychiatrisch verpleegkundige was ik niet meer gewend medische handelingen te verrichten, zoals drains verzorgen, katheters inbrengen en wonden spoelen. Razendsnel moest ik dat allemaal weer onder de knie krijgen. Gelukkig ging dat prima, maar ik werkte op de toppen van mijn kunnen. Ondanks de vreselijke aanleiding, vond ik het leuk om zo veel nieuwe dingen te leren en uitgedaagd te worden. De energie die dat gaf, had ik ook wel nodig. Vanwege de focus op corona werd mijn afdeling gesloten en viel mijn team uit elkaar. Dat was een behoorlijke klap. Het werk waarin ik goed ben, kon ik ineens niet meer doen.”

Alleen mijn ogen

“De onzekerheid was zwaar. Er was nog veel onduidelijk over het virus en er waren nog geen richtlijnen. Bovendien werkten we met heel zieke mensen. Op zich kon ik dat goed aan, ik ben er wel aan gewend dat mensen overlijden, maar ik vond het ingewikkeld dat het contact door al die beschermende kleding vrij onpersoonlijk bleef; de patiënt kon alleen mijn ogen zien. Wat ik ook moeilijk vond, is het snelle verloop van de ziekte. Dan had je een halfuur geleden nog gecheckt en was iemand oké, opeens ging hij extreem snel achteruit. Heel onvoorspelbaar. Gelukkig hielp iedereen elkaar met het verzorgen van patiënten. Positief vond ik dat wij ons als psychiatrisch verpleegkundigen meer hebben kunnen profileren. Wij kijken anders naar patiënten en weten bijvoorbeeld hoe je slecht nieuws het beste brengt. Doordat ik tijdens de coronacrisis heb ervaren hoe prettig het is om te leren, gaf mij dat als mbo-gediplomeerde het laatste zetje om in september te starten met de hbo-opleiding voor verpleegkundigen. Corona heeft me laten zien hoe gaaf het is om vooruit te komen.”

“Ik ben trots op onze beroepsgroep”

Nannie Visser (34) is verpleegkundig pijnconsulent op de pijnpoli. Het werken op de corona-afdeling was een zware, maar door de saamhorigheid ook een positieve periode.
“In het Amphia Ziekenhuis werkten we met A-, B- en C-diensten. De A-mensen waren de eindverantwoordelijke verpleegkundigen. Zij werden ondersteund door de B- en C-mensen. Voor elke patiënt waren er dus drie verplegers. Het was een mengelmoes aan disciplines, van doktersassistenten tot alle soorten verpleegkundigen. Dat zorgde voor een enorm saamhorigheidsgevoel. Met z’n allen de schouders eronder. Ja, het was zwaar, maar dat sterke samen-gevoel maakte dat ik het als een heel positieve periode heb ervaren.”

Lief voor ons

“Patiënten waren vaak erg benauwd, we deden ons best ze maximaal comfort te bieden. Er was veel angst voor de IC, mensen wisten dat je daar vaak niet levend vandaan kwam. Geruststellen lukte niet altijd, omdat er nog niet zo veel bekend was over het ziektebeeld. Wat me raakte, was dat deze angstige patiënten vaak zo lief voor ons waren. ‘Voor jullie is het ook zwaar’, zeiden ze dan. En als we na de dienst naar buiten liepen, stond er regelmatig een bedrijf dingen uit te delen, zoals een zak friet, bloemen en zelfs een keer een duur beautypakket. We werden echt verwend. Ik ben trots op onze beroepsgroep. Het is bijzonder hoe flexibel verpleegkundigen zijn, vooral degenen in de A-groep, die de eindverantwoording hadden. Voor hen heb ik diep respect gekregen.”

“Zorgmedewerkers zijn goed in de zorg voor anderen, maar vergeten vaak zichzelf”

Tristan Garos (39) is vitaliteitsexpert in het Amphia Ziekenhuis. Het is zijn taak medewerkers duurzaam inzetbaar te houden en ervoor te zorgen dat ze onder meer goed bestand zijn tegen werkdruk. Door de coronacrisis werd dit opeens heel actueel.
“We hadden net een verhuizing achter de rug naar het nieuwe ziekenhuis, dat naast het bestaande ziekenhuis in Breda is verrezen. Dat had natuurlijk al veel van personeel gevergd. Toen brak de coronacrisis uit. Gelukkig hadden we een nieuw intranetplatform voor onze medewerkers gelanceerd. Vol Veerkracht heet het. Via dat platform kunnen medewerkers bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van collega’s, die voor deze taak de speciale opleiding Peer Support hebben gevolgd. Omdat ik vroeger bij Defensie heb gewerkt, waar ze expert zijn in crises, wist ik dat Defensie ons zou kunnen ondersteunen – dit was immers ook een crisissituatie. Dat hebben ze fantastisch gedaan, helemaal voor niks. Mede op hun advies hebben we voor elke corona-afdeling een zogenaamde Peer Supporter aangewezen. Elke ochtend of middag checkte de Peer Supporter bij iedereen hoe de vlag er mentaal bij hing. Dat was wel wennen, praten over de eigen gevoelens. Zorgmedewerkers zijn erg goed in het helpen van anderen, maar vergeten vaak zichzelf. Voor mensen die zwaardere problemen ondervonden, was er een dagelijks inloopspreekuur van de ziekenhuispsychologen.”

Stilstaan bij je gevoel

“Zoals Defensie dat doet na een uitzending, hebben wij na afloop een zogeheten debriefing gehouden. We vroegen hoe het met de medewerkers ging en hoe ze het Peer Support-programma hebben ervaren. Een medewerker van Defensie, zo’n stoere kerel die vaak op missie is geweest, vertelde daar hoe krachtig het is om kwetsbaarheid te voelen en erover te kunnen vertellen. Dat heeft heel stimulerend gewerkt om hiermee door te gaan: praten over wat je meemaakt en stilstaan bij je gevoel. Het is ontzettend belangrijk en prettig om alle ervaringen tijdens zo’n crisis met elkaar te kunnen delen, en te weten: ze snappen precies waarover ik het heb. Iedereen moest onophoudelijk presteren, wat grote mentale kracht vergt. Veel medewerkers hebben ervaren: ‘Hier doe ik het voor’ en ook dat is fijn om met je collega’s te kunnen delen. We hoorden: ‘Alleen al het gevoel dat deze zorg aanwezig was, dat het kon, was al zo prettig.’ Bij een eventuele volgende corona-golf passen we dit programma zeker weer toe. In plaats van posttraumatische stress heeft veel personeel juist posttraumatische groei ervaren. Het team-overstijgend werken, de saamhorigheid, de trots, de energie die vrijkwam, samen strijden tegen COVID-19: dat gaf een enorme kick. Onvermoede krachten kwamen boven en mensen voelden meer dan ooit zingeving en betekenis.”

Interviews: Francisca Kramer. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien