Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Anna Drijver vertelt waarom ze niet met Benja Bruijning wil trouwen

Acteurs en geliefden Anna Drijver (35) en Benja Bruijning (35) zitten in een goede flow: stabiele relatie, gezond kind, genoeg werk. Je zou niet zeggen dat hij op school gepest werd, en zij nog niet zo lang geleden last had van dwangneurosen.

Vanaf 17 mei zijn ze allebei te zien in het 4e seizoen van de succesvolle thriller Nieuwe buren van Videoland, waarin de hoofdrollen traditiegetrouw worden gespeeld door acteurs die ook in het dagelijks leven een stel vormen. Benja en Anna zijn te zien als de levensgenieters Olivier en Victoria die na een verblijf in het buitenland neerstrijken in de Zonnewijk in Almere. Ze vrezen er een saai en voorspelbaar leven, maar dat blijkt heel anders uit te pakken.

Advertentie

Anna: “Ik speel vaak sterke gevoelsvrouwen. Rollen met weinig woorden. Daarom had ik nu tegen de scenarioschrijver gezegd: maak van mij een spraakwaterval. Dat maakt mijn personage erg leuk om te spelen. Wat ik ook grappig vond: om Benja opnieuw als een collega te zien. Om opeens met hem te nepzoenen. Dat is toch anders dan wanneer je thuis aan het zoenen bent.”

Is het niet moeilijk om met je eigen vent of vrouw te nepzoenen? Benja: “Nee hoor, je voert gewoon handelingen uit, of het nou met je eigen partner is of met iemand die je net hebt ontmoet. Tijdens zo’n filmscène is alles gecontroleerd. Dat maakt het minder romantisch, en dat is juist wel goed. Het is gewoon werk.”
Anna: “Maar het is altijd je taak om het zo goed mogelijk te doen. Als ik een sexscène moet spelen, heb ik even helemaal de hots voor de persoon met wie ik in bed lig. En een beetje chemie is wel zo handig. Als ik Barry Atsma tegenkom, heb ik een beetje het gevoel alsof het een lieve ex is omdat we ooit samen een romance hebben gespeeld. Terwijl we nooit iets hebben gehad.”

Trouwen
Benja, heb je Anna weleens ten huwelijk gevraagd? Benja: “Eh…”
Anna, vlug: “Benja zou wel willen, maar ik heb er niks mee. Ik snap niet waarom ik voor de wet ‘ja’ zou moeten zeggen, mijn commitment is er al. En dan al die conventies, dat je allerlei mensen moet uitnodigen en dan een ‘taartmoment’… Het is een stramien waaraan je toch enigszins moet voldoen. Als ik ook maar een beetje het idee heb dat mijn onafhankelijkheid in het geding komt, word ik kribbig. Ik zou daar op mijn bruiloft misschien last van hebben.”

Benja: “Ik niet. Ik vind het een mooi idee, dat we dan man en vrouw zouden zijn. Maar ik rouw er geen minuut om hoor, dat we niet getrouwd zijn. Anders had ik haar wel gevraagd.”
Ik geloof dat jij nergens een minuut minder door slaapt, Benja. Anna: “Ik zie jou inderdaad niet vaak zenuwachtig of gestrest.”

Terwijl jij zo’n actief meisje bent, Anna. 8 jaar geleden heb ik je al eens geïnterviewd. Je acteerde, schreef boeken, zette je in voor de acteursbelangenvereniging… Anna: “Ik wilde álles in die tijd, maar daarna ben ik in een behoorlijke crisis beland. Ik kreeg dwangneuroses, dat dingen precies zo en zo moeten liggen of dat je per se om een paaltje heen moet fietsen. Daar was ik heel druk mee. Ik ben in therapie gegaan, dat heeft geholpen. Ik ben nu niet meer zo enorm in control. Maar ik wil en doe nog steeds heel veel.”

Even voor de duidelijkheid: raakte je in een crisis omdat je een controlfreak was, of omdat je de controle losliet?
Anna: “Het tweede. Tegen de huisarts zei ik: ‘Ik voel me een beetje wankel.’ Voor die tijd was ik weleens zwaarmoedig, ik leefde met hoge pieken en diepe dalen, maar dit voelde anders. Ik werd doorgestuurd naar een therapeut. Aan het eind van de eerste sessie zei ik bij de deur, een beetje achteloos: ‘O ja, ik heb ook wat neuroses, elke seconde moet ik acht verschillende dingen doen.’”

Was jij toen al in haar leven, Benja? Benja: “Jazeker. Maar ik had het niet zo door. Dat is het kenmerkende van dat soort neuroses, dat je zorgt dat niemand het merkt.”
Anna: “Precies, je schaamt je te pletter. Je weet dat het raar is en toch moet je het doen, anders vergaat de wereld. Het is zo gênant. Toen we gingen samenwonen, kwam Benja er natuurlijk toch achter. Ik voelde me zo betrapt.” Ze kijkt hulpeloos. “Nu we het erover hebben, voel ik het weer. Hoe het is om die neiging te hebben.”

Kun jij ook aan het leven lijden, Benja?
Benja: “Daar heb ik geen talent voor.”
Anna: “Wat ik heb geleerd: als ik zenuwachtig ben, bel ik Benja: ‘Kun jij even zeggen dat het goedkomt?’”
Benja: “Dan zeg ik: ‘Het komt helemaal goed.’”
Anna: “En dan voel ik me beter.”

MEER BENJA & ANNA

Je leest het hele interview met Benja & Anna in Libelle 19, nu in de winkel. “Heb je nooit gedacht: ik maak het uit?” Nieuwe buren is vanaf 17 mei te zien op Videoland.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: José Rozenbroek. Fotografie: Danique van Kester

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers inauguratie Biden ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22)

Wereldwijd waren mensen ontroerd door Amanda Gorman (22). De jonge dichteres wist miljoenen mensen te ontroeren met haar verbindende woorden die ze sprak tijdens de inauguratie van Joe Biden (78).

In de Verenigde Staten is het traditie dat de officiële eedaflegging van de nieuwe president wordt afgesloten met een gedicht. Die tekst moet aansluiten bij de nieuwe plannen van de president en dit jaar werd gekozen voor Amanda Gorman. Ze is de jongste persoon in de geschiedenis die een gedicht heeft afgelegd bij de presidentiële inauguratie.

Advertentie

Speech

“We hebben krachten gezien die liever onze natie zouden verscheuren eerder dan ze te delen, die ons land zouden vernietigen om de democratie te hinderen en dit was bijna gelukt, maar democratie kan dan wel tijdelijk opzij geduwd worden, maar nooit blijvend verslagen worden”, sprak Amanda in haar gedicht. Ook nam ze een moment om haar voorouders te eren: “Wij zijn de erfgenamen van een land en een tijd, waarin een mager zwart meisje, dat afstamt van tot slaaf gemaakten en opgevoed werd door een alleenstaande moeder, kan dromen om president te worden en voor een president een voordracht kan houden.”


Outfit

Op social media lieten kijkers weten dat ze zijn ontroerd door de hoopvolle woorden van Amanda. Hillary Clinton liet zelfs weten dat ze hoopt dat Amanda zich in 2036 verkiesbaar stelt als president. Mensen waren niet alleen onder de indruk van het gedicht, maar ook door de bijzondere outfit die de jonge dichteres droeg. Ze was gehuld in een prachtige outfit van Prada. Een gele lange jas, een eenvoudige zwarte rok en een witte blouse. Om de outfit af te maken koos ze voor een felrode Prada-diadeem. De sieraden die ze droeg, kreeg ze cadeau van niemand minder dan  Oprah Winfrey, een groot fan van de dichteres.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Harper’s Bazaar UK (@bazaaruk)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: FunX, Stylecaster. Beeld: YouTube 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chinees 'symbool' met snavel lijkt wel heel erg op Nijntje... "Plagiaat!"

In de Chinese stad Guangzhou heeft een kunstenaar een tentoonstelling geopend met tekeningen die sprekend op Nijntje lijken. Het enige verschil is dat er in plaats van een kruisje op de plek van de mond nu een snavel zit.

Nijntje is in het buitenland bekend onder de naam Miffy. Bezoekers en de Chinese media merkten direct de enorme gelijkenis op, maar kunstenaar Feng Feng vindt het geen plagiaat. Hij is professor aan de kunstacademie in Guangzhou en liet weten dat volgens hem ‘commerciële symbolen tot publieke kennis en informatie behoren’.

Advertentie

Optische illusie

Feng Feng werkt naar eigen zeggen al dertig jaar aan dit concept. Hij omschrijft het als een optische illusie die op een eend of konijn lijkt, afhankelijk van hoe je het beeld draait. Ondanks de mooie woorden van de kunstenaar, is Mercis niet blij met de tentoonstelling. Deze uitgeverij heeft momenteel het beeld van Nijntje in beheer.

Plagiaat

“Dit is véél meer dan ‘geïnspireerd door'”, stelt directeur Marja Kerkhof in De Gelderlander. “Het zijn gewoon exact dezelfde illustraties, alleen heeft Nijntje een eendenbek. Dat deze meneer ook nog een hele tentoonstelling heeft opgezet, gaan ons echt te ver.” Er is een brief gestuurd naar de kunstenaar. “Daarin attenderen wij hem op het plagiaat, door middel van voorbeelden, en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Avondklok mogelijk pas vanaf 21.30 uur

Samen met een reeks andere verscherpingen kondigde demissionair premier Rutte woensdagavond het voornemen aan om in het hele land een avondklok in te stellen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Maar mogelijk proberen partijen om iets aan het tijdstip te veranderen: of de avondklok om 20.30 uur of 21.30 uur ingaat, kan nog een flink verschil maken.

Politiek verslaggever Ron Fresen legt aan NOS uit dat er een ruime meerderheid overtuigd moet worden van de avondklok. Maar als partijen een avondklok afwijzen, kunnen ze verantwoordelijk gesteld worden als er toch heel veel besmettingen bij komen. Zeker met de Britse en andere mutanten. Hij denkt daarom dat het uit zal draaien op het aanpassen van het aanvangstijdstip.

Advertentie

Kamerdebat

De avondklok komt er dan wel, maar iets minder ingrijpend. Ook wordt de maatregel waarschijnlijk niet vrijdag ingevoerd zoals het kabinet hoopte, maar zaterdag of zondag. Het Kamerdebat zal namelijk eerst nog gevoerd moeten worden.

En in dat Kamerdebat zullen ze niet zomaar instemmen met iets waar ze vorige week nog heel kritisch over waren. Daarbij: nu het kabinet demissionair is en het om zo’n ingrijpende maatregel gaat, kunnen de partijen het er volgens Fresen ook niet met een krappe meerderheid doorheen duwen.

Britse mutant

Overigens pleit het kabinet wel voor een avondklok in combinatie met het nog verder terugbrengen van maximaal 1 bezoeker aan huis en het stopzetten van vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De zorgen om virusmutaties uit die laatste twee gebieden zijn groot, zei RIVM-baas Van Dissel in de briefing in de Kamer.

Omdat het lijkt of die aan het immuunsysteem kunnen ontsnappen en er is een angst dat antistoffen die ontstaan zijn door vaccinatie of eerdere infectie onvoldoende bescherming bieden. Of dat echt zo is, moet nader worden onderzocht. Van Dissel sprak wel van een “donkere wolk die op ons af komt”.

Derde golf

De voorgenomen avondklok houdt in dat je niet zonder geldige reden buiten op straat mag zijn en geldt in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown, op dinsdag 9 februari. “Alle experts waarschuwen voor een derde golf. Daarom moeten we dit doen”, zei Rutte er tijdens de persconferentie woensdagavond. “Niemand wil een avondklok. Niemand staat er bij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bijzondere vondst in 'Tussen kunst en kitsch' doet kijkers versteld staan

Soms is de taxatie in Tussen kunst en kitsch een teleurstelling voor de bezoekers, maar soms zit er ook – zoals woensdagavond – een vondst tussen. Of hoe de taxateur het zelf zei: “Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer.”

Er werd woensdagavond getaxeerd in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Naast een prachtige boogpendule en een lichtkast kwam er ook een klein, goud beeldje voorbij.

Advertentie

Gescoord bij de kringloop

Het beeldje is slechts ter grootte van een hand. Het is Tibets, met invloeden van China, draagt een kroon en heeft zogezegd een elixer in handen voor het eeuwige leven. Bijzonder ook, legt de taxateur uit, omdat het geen Boeddha is, maar een Bodhisattva. “Die intervenieert nog tussen het hier en daar.” En die eigenschappen zouden het volgens hem een troostend beeldje maken om in huis te hebben.

“Hoe komt u eraan?”, vraagt de taxateur. “Gevonden in de kringloop voor 3 euro”, reageert de vrouw. De man valt even stil: “3 euro? Dat weet u zeker?”.

“Dat is gewoon een parel vinden in een mestkamer”, concludeert hij.  “Als u dat zou moeten kopen, dan betaalt u daar zeker 4.000 euro voor.” De eigenares is ermee in haar nopjes.

Op Twitter wordt er direct gereageerd: “Zie dat nooit in de kringloop.” Een ander: Voor 3 euro gekocht. Hoe dan?”.

Hoogst getaxeerde vondsten ooit

Dat het een kringloopvondst van een paar stuivers was, maakt het natuurlijk een fraai (en misschien wat jaloersmakend) verhaal. Maar het was zeker niet het hoogst getaxeerde object ooit in het programma. Dat zijn de volgende 10 objecten:

1. Het Kantwerkstertje van kunstschilder Joost van Geel: 250.000 euro – 2011
2. Een houten voorouderbeeld uit Congo: 150.000 euro – 2012
3. Een collier: 125.000 euro – 2013
4. Een broche van de Franse edelsmid Lalique: 120.000 euro – 2009
5. Schilderij van Jan van Kessel de Jonge: 100.000 euro – 2005
6. Schilderij van Adriaan de Lelie: 100.000 euro – 2020
7. Een paneel van Pieter Brueghel de Jonge: tussen 80.000 en 100.000 euro – 2008
8. Een hensbeker van het Antwerpse Gelaesenhuys: 85.000 euro – 2018
9. Een fetisjbeeld uit Congo: 80.000 euro – 2009
10. Turquoise Karaf van Willem van Heemskerck: 70.000 euro – 2013

Zin gekregen om creatief aan de slag te gaan? Zó maak je van een saaie witte muur een heus kunstwerk:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien