Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Arjen Lubach raakt kijkers met item over 'coronabont'

Als het aan Arjen Lubach ligt, moeten we per direct stoppen met het fokken van nertsen en het importeren van hondenbont. In Zondag met Lubach benadrukt hij dat ‘coronabont’ levensgevaarlijk is voor de volksgezondheid. 

Het kabinet heeft besloten dat per 1 maart 2021 nertsenhouderijen verboden worden in Nederland. Eigenlijk zou dit verbod in 2024 pas ingevoerd worden, maar de coronacrisis heeft er vaart achter gezet.

Advertentie

Nertsen blijken namelijk extreem gevoelig voor het coronavirus. Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat nertsen mensen kunnen besmetten. Hierdoor kunnen nertsenfokkerijen heftige gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens.

Coronabont

Lubach vraagt zich af waarom we tot maart volgend jaar wachten met het sluiten van de nertsenfokkerijen? We zitten midden in een pandemie en er ontsnappen regelmatig nertsen uit hun krappe kooien en die vluchten dan snel een woonwijk in.

“Stel je even voor dat er straks in het voorjaar een vaccin is en de wereld uit de lockdown kruipt en dan komt ineens het bericht dat er door de nertsen een gloednieuwe, superdodelijke variant is die ongevoelig is voor het vaccin”, zegt Lubach. “Dat wil je toch niet op geweten hebben als land?”

Wasbeerhond

Zelfs als alle nertsen weg zijn, werken we volgens Lubach nog steeds mee aan de pandemie. De bontkraagjes waar de Nederlanders mee rondlopen worden namelijk niet gemaakt van nertsen, maar van wasbeerhonden. Die vachtjes importeren we uit China.

Vanwege het dierenleed kiezen sommige consumenten voor een neppe bontjas of kraag. Maar ook als je juist een hele goedkope jas kiest, kan het stiekem gewoon echt bont zijn. De labels in de jas geven niet altijd aan wat er op de kraag zit. Een geoefend oog kan zien of het wel of geen echte bontkraag is. Maar gelukkig kun je zelf ook een ‘bonttest‘ doen. Zó herken je hondenbont. 

Maar wat dus zo vreemd is, is dat hondenbont verboden is in Europa, maar dat naar wasbeerhondenbont niet zo nauw wordt gekeken. Terwijl dit toch ook echt hondenbont is.

Hondenbont

Bovendien zijn wasbeerhonden heel vatbaar voor het coronavirus. Ze zouden misschien zelfs de bron van het coronavirus zijn. Dus dat betekent dat ook de wasbeerhonden uiteindelijk een nieuwe variant van het coronavirus op de mens over kunnen brengen. “Waarom werken we hier aan mee?”, vraagt Lubach. “Waarom importeren wij hier gewoon hondenbont, waarmee we die gevaarlijke farms in China in stand houden?”

Geschrokken

“Conclusie: kap met coronabont”, eindigt Lubach het item. En daar zijn veel kijkers het mee eens. Op Twitter laten zij weten erg geschrokken te zijn van het item over coronabont.

Ze hopen dan ook dat er een einde komt aan bont. “Goed dat Arjen Lubach de bontindustrie aanpakt” en “Hopelijk gaan mensen nu eindelijk beseffen dat bont niet meer kan”, klinkt het op Twitter.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Zondag met Lubach, Twitter. Beeld: VPRO

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik moffel de grote glasscherf op de grond snel weg”

Sylvia Witteman | Libelle

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week doet ze een poging om het huis van haar moeder schoon te maken. 

“Goed nieuws!”, zegt mijn moeder in het verpleeghuis. “Ik mag morgen naar huis!” Een week of vier heeft het wel geduurd voordat ze weer een beetje uit de voeten kon met haar nieuwe heup, maar nu is het toch (bijna) zover. “Stofzuigen en dweilen en zo kan ik voorlopig niet”, zegt ze. “Het zal wel een smeerboel zijn thui

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien