Artsen zijn tegen uitzonderingen mondkapjesplicht: "Dit kan levens kosten"

Sinds 1 december geldt op openbare plekken een mondkapjesplicht. Hier zijn ook een aantal uitzonderingen op, maar longartsen maken zich zorgen om de patiënten die vanwege de uitzonderingsregel geen mondkapje dragen.
Het weigeren van een mondkapje kan volgens de longartsen extra levens kosten.
Geen goed plan
De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder en alleen op openbare plekken. Mensen die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen, hoeven geen mondkapje op. Dit geldt onder andere voor mensen met een chronische longaandoening. Maar Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, vindt het ‘geen goed plan dat juist deze kwetsbare groep géén mondkapje draagt’ en waarschuwt dat dit dit extra levens kan kosten. Niet alleen onder deze kwetsbare patiënten, maar ook in hun omgeving.
Zuurstoftekort
“Wij begrijpen dat een mondkapje voor een patiënt die het toch al benauwd heeft zeer onaangenaam kan zijn. Vaak gaat dit om wat oudere mensen met zuurstoftekort”, legt Van den Toorn uit aan AD. “Als als die kwetsbare mensen corona krijgen, zijn wij bang dat het verkeerd afloopt.” Volgens hem moeten zij het zien als een veiligheidsgordel in de auto: die zit ook niet lekker, maar moet je voor je eigen veiligheid wél om.
Voor longpatiënten gelden uitzonderingen omdat je minder zuurstof binnenkrijgen door een mondkapje, maar daar zijn volgens de longarts wetenschappelijk totaal geen aanwijzingen voor.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: AD. Beeld: iStock