Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Astrid haar man overleed op vakantie: "Ik zag hem in elkaar storten op het terras"

De man van Astrid overleed volkomen onverwachts tijdens een idyllische gezinsvakantie in Spanje, pas 41 jaar oud. “Ik voelde meteen: ik moet nu héél goed voor onze kinderen zorgen.”

Astrid: “Robert-Jan en ik hebben elkaar in 2001 leren kennen in de kroeg. Hij stond heel gek naast me te dansen, we raakten aan de praat en waren binnen een paar uur aan het zoenen. Op diezelfde plek zijn we 2 jaar later getrouwd. Vrij snel werden Fleur, Thijmen en Roos geboren, en Robert-Jan was meteen een échte papa. Hij kon uren verliefd met ze op schoot zitten, stralend van trots. De kinderen waren pas 2,5, 1,5 en 6 maanden toen hij overleed. Dat ze hem nooit echt hebben leren kennen, doet pijn.”

Advertentie

Totaal ontspannen

“Die zomer gingen we op vakantie naar Javea, een vissersdorpje in het oosten van Spanje. Robert-Jan en ik waren er al vaker geweest en we vonden het er prachtig. We reden er met de auto vanuit Nederland naartoe en besloten de tijd te nemen voor de rit. Dus gingen we van hotel naar hotel en we stopten onderweg bij baaitjes en kastelen. Na elke bocht doemde er een nieuw, prachtig uitzicht op. ’s Avonds streken we vaak neer in een loungetent aan zee, waar de kinderen op de bank of in de buggy in slaap vielen. Robert-Jan en ik genoten van de muziek en elkaar.

“Na een paar dagen kwamen we aan bij het huis dat we gehuurd hadden in Javea: wit, met een paarse bloemenhaag en een zwembad. De kinderen waren natuurlijk nog klein dus daar waren we druk mee, maar ik weet nog goed hoe ontspannen ik me die 1e week voelde.

Een schreeuw

“De 2e week ging het mis. Robert-Jan en ik stonden in het weekend en op vakantie altijd om en om vroeg op voor de kinderen. Maandag 11 september was het mijn beurt, maar ik riep Robert-Jan rond acht uur uit bed om me te helpen. Het hele terras zat namelijk ineens vol met mieren, dus we konden niet naar buiten. Ik vroeg of hij mieren wilde weghalen, daarna mocht hij verder slapen. Terwijl ik met de kinderen in de weer was, liep hij het terras op. Ineens hoorde ik een schreeuw. Ik rende naar buiten en zag Robert-Jan op de grond vallen. Hij had een enge ‘blijf uit m’n buurt’-blik in zijn ogen.

“Het 1e wat in me opkwam, was: stabiele zijligging, hij moet in de stabiele zijligging! Ik rolde hem daarin en ging binnen een deken halen om over hem heen te leggen. Daarna ging ik bellen. Eerst onze Engelse conciërge, die een ambulance moest bellen, daarna mijn vader. Fleur en Thijmen zaten in hun kinderstoeltjes naar een dvd van Kikker te kijken en hadden niks in de gaten. Ik rende heen en weer tussen hen en Robert-Jan en vroeg steeds aan hem: ‘Lieverd, wat is er toch? Kan ik wat doen?’ Hij kon niet antwoorden en keek me alleen maar aan met die vreemde blik. Binnen 5 minuten, langer kan het niet geweest zijn, werd hij blauw en begon hij koud aan te voelen.”

Zijn trouwring

“De ambulance kwam na ongeveer een kwartier, de conciërge was er al wat eerder. Zij had in Engeland als verpleegster gewerkt, en toen ze Robert-Jan zag, zei ze tegen mij: ‘Kijk maar niet, neem maar afstand.’ Ik ben met Roos tegen me aan op het andere terras gaan staan en ging steeds even kijken bij Fleur en Thijmen, die nog altijd onwetend naar de avonturen van Kikker zaten te kijken. Om kwart over tien, 2 uur nadat Robert-Jan in elkaar was gezakt, kwamen de ambulancebroeders naar me toe op het terras. Dat moment vergeet ik nooit meer. Terwijl ik daar met Roos tegen me aan stond, drukte een van hen Robert-Jans trouwring in mijn hand. Ik werd ontzettend boos, begon letterlijk te stampvoeten. Ze hadden zich niet eens voorgesteld en nu gaven ze me ‘zomaar’ zijn ring, zonder iets te zeggen. Natuurlijk was mijn reactie te wijten aan het verdriet dat ik niet wilde of kon toelaten. Want sinds ik Robert-Jan koud had voelen worden, wist ik eigenlijk al: dit komt niet meer goed. Uit de autopsie bleek later dat Robert-Jan een acute hartstilstand heeft gehad. De blik in zijn ogen was doodsangst geweest. Of enorme pijn.”

Broodje voor papa

Het is nu tien jaar geleden en het diepe, zwarte gat is er nooit gekomen. Omdat het niet kon, omdat ik het niet wilde, ik weet het eigenlijk niet. Het verdriet overviel me wel steeds op onverwachte momenten. Dan stond ik bij de bakker met Fleur en zei ze opeens: ‘Mama, broodje voor papa?’ De 10 keren eerder dat dat gebeurde, kon ik er goed tegen, maar de 11e keer barstte ik in tranen uit. Laatst liep ik met een paar vriendinnen langs de bloemenzaak waar Robert-Jan en ik destijds de bloemen voor onze trouwauto hadden besteld. Hé, ik moet Robert-Jan bellen, was het eerste wat in me opkwam. Zó raar, dat had ik al een hele tijd niet meer gedacht.”

Slapen in zijn trui

Het onderwerp is nooit taboe, er mag altijd over hem gesproken worden. Ik merk dat de kinderen daarin steeds meer hun eigen weg vinden. Zo slaapt Fleur sinds kort in T-shirts van Robert-Jan en draagt Thijmen in de winter een sjaal van hem. Roos heeft een uitvergrote foto aan de muur waarop we hartjes vormen met de schaduwen van onze handen. Het gemis van Robert-Jan maakt geen deel uit van ons dagelijkse leven. We zijn een normaal gezin, geen gezin met een gat erin. Daar ben ik dankbaar voor.”

De mooiste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Tekst: Manon de Heus. Fotografie: Robert Alexander

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle 'verdrietig' om pestbeschuldigingen uit het Britse paleis

Meghan Markle (39) is door The Times beschuldigd van pestgedrag. De zwangere hertogin zou in Engeland medewerkers van het paleis hebben gepest. De beschuldigingen maken Meghan naar eigen zeggen verdrietig. 

Dat heeft een woordvoerder laten weten aan Harper’s Bazaar.

Advertentie

Beschuldigingen

Dinsdagavond publiceerde The Times een artikel waarin wordt beweerd dat Meghan Markle twee persoonlijke assistenten wist weg te werken met haar gedrag. Ook zou ze het leven van een andere medewerker hebben verzuurd en meerdere medewerkers aan het huilen hebben gemaakt. Er zou zelfs iemand op haar benen hebben staan trillen toen ze in een conflict belandde met Meghan. Dit melden oud-paleismedewerkers in de krant. Volgens hen zou het communicatiehoofd van Meghan en Harry destijds een klacht hebben ingediend tegen Meghan.

Statement

“De hertogin is verdrietig over deze nieuwe aanval. Vooral omdat zij zelf het doelwit van pestgedrag is geweest”, reageert een woordvoerder namens Meghan Markle in een statement aan Harper’s Bazaar. Ook laat de woordvoerder weten dat Meghan zich juist inzet om mensen te steunen die pijn en/of een trauma hebben. “Meghan is vastbesloten om haar werk voort te zetten om over de hele wereld meer medeleven te creëren. Ze zal ernaar blijven streven om een voorbeeld te zijn voor wat goed is en wat iets goeds doen, betekent.”

Misleidende informatie

Het team van Meghan en Harry zou een verklaring naar The Times hebben gestuurd waarin het artikel een ‘berekenende smaadcampagne’ wordt genoemd. In het stuk zou sprake zijn van misleidende informatie die tevens schadelijk is. Ook geeft het stel in de verklaring aan dat het geen toeval kan zijn dat deze beschuldigingen van jaren geleden nu ineens de kop opsteken. Net voor een openhartig interview met Oprah Winfrey dat dit weekend te zien zal zijn.

Meghan Markle ziet er altijd fantastisch uit. Beautyvlogger Susan analyseerde haar looks en maakt een soortgelijke make-up look. En zó veel make-up komt daaraan te pas. 

Bron: Harper’s Bazaar. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Heftige aflevering van ‘Verslaafd’: Dennis al bijna 20 jaar aan de coke

Het nieuwe seizoen van Verslaafd is met een heftige aflevering van start gegaan. Presentator Ewout Genemans (36) ging namelijk langs bij Dennis (38) die al bijna twintig jaar aan coke verslaafd is. Zijn verslaving heeft voor zóveel verdriet en pijn gezorgd bij zijn partner en familie, dat de emoties hoog oplopen.

Op Twitter wordt er geschokt gereageerd op de heftige aflevering van Verslaafd.

Advertentie

Laatste hoop gevestigd op ‘Verslaafd’

Dennis is dus al bijna twee decennia verslaafd en voor zijn partner Ton is de maat inmiddels vol. Hij heeft al zoveel pogingen gedaan om zijn vriend te helpen, maar tot op heden zonder succes. Zijn laatste hoop ligt dan ook bij het programma Verslaafd. Hij vraagt presentator Ewout Genemans en interventionist Maarten Dammers om langs te komen en te praten met Dennis.

Samen met de vader van Dennis en zijn zwager, maken de mannen hem ’s ochtends vroeg wakker. Ton en de ouders van Dennis hebben duidelijke afspraken met zichzelf gemaakt: als Dennis niet mee wil meewerken, dan verbreken ze alle banden met hem.

Flinke scheldpartij

Het wordt inderdaad al snel duidelijk dat Dennis totaal geen zin heeft in de interventie en het duurt dan ook niet lang voordat de scheldwoorden over en weer vliegen. “Jij luistert echt voor geen meter hè … Jij bent echt niet goed in je hoofd. Rot op, joh! Alsjeblieft, zout op. Ik kom niet naar beneden”, zo schreeuwt Dennis. Ton blijft echter voet bij stuk houden.

“Als je niet meewerkt, kom je niet meer terug. Nooit meer. Je gaat het huis uit. Vuile, vieze kl**tzak!” Uiteindelijk komt Dennis toch naar beneden. Zijn vader, die de kans krijgt om een brief voor te lezen, krijgt het te kwaad. Dennis lijkt zich daar echter niet om te bekommeren en bitst Ton toe dat hij hem sowieso verlaat.

Terugval

Wonder boven wonder lukt het de mannen om Dennis uiteindelijk toch over te halen naar de kliniek te gaan. Daar lijkt het in eerste instantie goed te gaan. Dennis geeft toe ontzettend blij te zijn dat hij in de kliniek zit en maakt ook een belofte naar Ton toe: hij zal nooit meer liegen en bedriegen. Helaas kan hij zijn belofte niet waarmaken, want als hij aan het eind van de aflevering wordt getest op drugs, blijkt hij tóch coke te hebben gebruikt.

Zijn moeder barst meteen in huilen uit en Ton laat weten van binnen te koken. Dennis blijft voet bij stuk houden dat hij niks heeft gebruikt, maar voor Ton en de ouders van Dennis is het helemaal klaar. Zij laten weten hun handen er volledig vanaf te trekken. Ton en Dennis gaan uit elkaar en aan het einde van de aflevering is te zien dat Dennis zich uiteindelijk toch weer bij de afkickkliniek heeft gemeld in de hoop voorgoed van zijn verslaving af te komen.

Reacties op aflevering ‘Verslaafd’

Op Twitter zijn mensen erg onder de indruk van deze aflevering:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4. Beeld: RTL 4-screenshot.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Jammer! Na vandaag is het weer even gedaan met het lenteweer...

De afgelopen dagen hebben we kunnen genieten van heerlijk lenteweer, maar helaas is het vanaf morgen alweer gedaan met de pret: het zonnetje en de aangename temperaturen maken namelijk plaats voor bewolking, regen én flinke kou.

Dit betekent dat we na vandaag weer afscheid moeten nemen van het lenteweer…

Advertentie

Flinke omslag

Op sommige plekken is het vandaag nog heerlijk vertoeven. In het midden en zuidoosten van het land liggen de temperaturen tussen de 15 en 17 graden. Aan de westkust en rond de Waddeneilanden is dat een heel ander verhaal: in sommige gebieden hangt namelijk dikke mist en blijft het kwik steken rond de 6 graden. Morgen vindt er overal in het land een omslag plaats: “Het is bewolkt, er valt een beetje regen en de temperatuur daalt”,  zo vertelt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. “Het wordt landelijk gemiddeld nog maar een graad of 6, dus weg lentegevoel.”

Geen zonnige vooruitzichten

De dagen daarna is het gelukkig wel droog en laat het zonnetje zich af en toe nog zien. Maar de temperaturen blijven helaas hangen rond de 6 of 7 graden, wat natuurlijk niet heel warm is. Ook ’s nachts gaan we het flink kouder krijgen dan de afgelopen nacht. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het zelfs vriezen in het hele land. In de oostelijke helft is de vorst matig, wat betekent dat het ongeveer  5 tot 6 graden ónder nul wordt.  Helaas is het ook zondag erg bewolkt en zijn de vooruitzichten voor volgende week allesbehalve zonnig. Lekker lenteweer kunnen we dus voorlopig op onze buik schrijven. Al is dat volgens Huizinga niet zo gek: maart roert immers zijn staart.

Gelukkig kun je de lente alvast wel een beetje in huis halen met dé bloementrend van dit voorjaar: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Cabaretier Jeroen van Merwijk (65) overleden

Cabaretier Jeroen van Merwijk is woensdagochtend overleden. Dat meldt zijn familie. De kleinkunstenaar werd begin 2020 gediagnosticeerd met darmkanker en spendeerde zijn laatste dagen met zijn familie in zijn huis in Zuid-Frankrijk, waar hij op 65-jarige leeftijd overleed.

Jeroen van Merwijk groeide op in Utrecht en Amersfoort. Nadat hij cum laude afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, maakte hij carrière als kunstenaar. Hij was vooral bekend om zijn bijzondere gevoel voor taal, zijn brutale teksten en zijn beeldende kunst.

Advertentie

Carrière

Van Merwijk schreef nummers voor onder anderen Karin Bloemen en Hans Dorrestijn. Ook maakte hij maar liefst dertien theaterprogramma’s als solist. Na een van zijn optredens in 2020 kreeg de cabaretier pijn onder zijn borstbeen. In het ziekenhuis bleek hij uitgezaaide darmkanker te hebben. Ondanks zijn ziekte voelde Van Merwijk zich lange tijd nog goed genoeg om nog een theatervoorstelling te maken. In 2020 zou hij daarmee nog eenmaal op de planken verschijnen. Helaas kon dat niet doorgaan, omdat de cabaretier in september te erg achteruit bleek te zijn gegaan.

Edison Oeuvreprijs

In december vond er nog een hoogtepunt plaats voor de artiest. Nog eenmaal werd de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst in het leven geroepen. Deze prijs was in 2014 komen te vervallen, maar werd toch nog eenmaal uitgereikt aan Van Merwijk. Een bijzondere prijs, die eerder werd gewonnen door Ramses Shaffy (2006), Herman van Veen (2010), André van Duin (2012) en Youp van ’t Hek (2014). De prijs werd opgehaald door Van Merwijks broers en naar hem toe gebracht in Frankrijk.

Overlijden

Van Merwijk besloot zijn laatste weken daar te slijten, in zijn Zuid-Franse huis. Daar is hij woensdag in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette overleden. Hij wordt in besloten kring gecremeerd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ANP. Beeld: ANP Kippa.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien