Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Behandeling met bacteriofagen verloste Marit (14) van chronische blaasontsteking

Zorgeloos buitenspelen, naar school gaan en sporten zat er niet in voor Marit (nu 14). Pijnlijke klachten door haar chronische blaasontsteking lagen tot 3 jaar geleden altijd op de loer. Na 8 jaar antibiotica slikken waarvan 6 jaar dagelijks, is het meisje door een behandeling met bacteriofagen in Georgië verlost van de resistente bacterie en haar akelige klachten.

“Marit was 3 jaar toen ze haar eerste blaasontsteking kreeg”, vertelt moeder Lydia Roelofs uit het Overijsselse Vroomshoop. “De dokter stelde toen voor om met een kuurtje te starten. Je gaat er vanuit dat het dan over gaat, maar dat was niet het geval; 8 jaar later slikte Marit nog steeds antibiotica.”

Advertentie

Resistente bacterie

“Antibiotica tegen de E.coli bacterie in haar lichaam die de blaasontstekingen veroorzaakte sloeg steeds minder goed aan. Door het jarenlange gebruik van verschillende kuren lag multiresitentie op de loer. Stoppen was geen optie, omdat de ontstekingen van kwaad tot erger gingen, maar doorgaan met antibiotica maakte haar moe, down en verdrietig.”

“Daarbij deelde de behandelend arts op een dag mee dat er naast dagelijks antibiotica slikken geen oplossingen meer waren voor Marit. Een ongelooflijke klap in ons gezicht. We konden het toch niet zo laten?”.

Antoinette Hertsenberg

“Diezelfde week, in november 2017, belde mijn broer mij op dat ik onmiddellijk de televisie aan moest zetten op een item in De wereld draait door. Antoinette Hertsenberg vertelde daar over de bacteriofaag. Dat is simpel gezegd een klein virus dat zich in de bacterie nestelt, daar een enzym uitscheidt en de bacterie kapotmaakt. In tegenstelling tot antibiotica doodt een faag één specifieke bacterie. Bijkomend voordeel is dat het lichaamseigen is en dus geen bijwerkingen heeft. De behandeling biedt geen garantie, maar kan veel aandoeningen behandelen: urineweginfecties, luchtweginfecties, maagdarminfecties, maar ook huidproblemen.”

“De tranen stroomden over mijn wangen terwijl ik naar het tv-item keek en Hertsenberg hoorde vertellen. Ik voelde: dit kon voor Marit nog weleens de oplossing zijn. Nadeel: de wet- en regelgeving in Nederland laat de behandeling niet toe. In Georgië wel. In januari 2018 reisden we daarom af naar de hoofdstad Tbilisi.”

Bacteriofagenbehandeling

“Tijdens de 2 weken durende behandeling dronk Marit 2 keer per dag een klein flesje met daarin de bacteriofagen en kreeg 3 keer via een het katheter de fagen toegediend. Dat is erg heftig om te zien en ging dan ook niet zonder tranen. Maar binnen 7 dagen zag ze de eerste resultaten, die tot op de dag van vandaag voortduren.”

“Ze heeft sindsdien geen pijn meer gehad en minstens even belangrijk: ze leeft nu zoals een puber van 14 zou moeten leven. Het is onbegrijpelijk dat er niet meer gedegen onderzoek mogelijk is naar fagenbehandeling.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Marit voor en na de bacteriofagenbehandeling. Links: december 2017, rechts: december 2018.

“Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling niet. Om de kosten van het medische avontuur te dekken, zijn we destijds een crowdfunding gestart. Om de mensen die meebetaalden op de hoogte te houden van de behandeling, richtte ik een Facebookpagina op. De pagina werd vervolgens opgepikt door geïnteresseerden en de vragen over de fagenbehandeling stróómden binnen. Ondertussen heb ik er mijn fulltime baan van gemaakt: ik geef mensen advies en ben het tussenpersoon van de Eliava kliniek in Georgië. Die communicatie kan immers nog weleens vastlopen. Ik probeer de mensen wegwijs te maken in dit hoopvolle traject. Wat haar heeft geholpen, kan anderen immers ook helpen.”

Bacteriofagen in Nederland

Nadat antibiotica en bacteriofagen in het begin van de twintigste eeuw ongeveer tegelijk werden ontdekt, concentreerde de medische wetenschap in West-Europa zich op de ontwikkeling van de eerste, omdat die meerdere soorten bacteriën aanpakt en dus breder toepasbaar is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het mede door de groeiende aandacht onderzocht. In 2018 werd een rapport over de bacteriofagen gepubliceerd. Zij oordeelden dat er over de werkzaamheid, veiligheid of beste toedieningsvorm niets te zeggen is. Omdat er in de praktijk goede resultaten worden geboekt, zijn er wel verschillende initiatieven die ervoor zorgen dat mensen straks in Nederland, volgens westerse kwaliteits- en effectiviteitsnormen, kunnen worden geholpen.

Lees meer informatie over bacteriofagen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien