Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dragans gezin werd gered door een onbekende: "Mijn vrouw wilde opgeven"

Dragan Blom (47) dreigde door onverbiddelijk optreden van de Belastingdienst zijn huis kwijt te raken, maar kreeg hulp van een onbekende weldoener. “Het begon als een zakelijk conflict, maar op een gegeven moment werd mijn gezin erbij betrokken.”

Uit pure wanhoop deelde Dragan zijn uitzichtloze situatie op Twitter. Een zes jaar durende strijd met de Belastingdienst leidde tot schulden met als absolute dieptepunt een gedwongen verkoop van zijn huis. Tot er een onbekende redder in nood verscheen. “Ik prijs me gelukkig dat er zulke goede mensen op de wereld zijn.”

Advertentie

Ik kan niet tegen onrecht

“De eerste Tweet over mijn situatie voelde als een vulkaanuitbarsting. Ik zette mijn gêne opzij en gooide het eruit. Dit zijn dingen die ik het liefst zo lang mogelijk binnenshuis houd. Deels uit schaamte, deels omdat het niemand iets aangaat. Toch, ik kan niet tegen onrecht.”

Noodkreet

“Ik wilde het delen omdat we dit met z’n allen gewoon niet oké moeten vinden. Dat mijn noodkreet zou leiden naar een onbekend persoon die een deel van zijn/haar vermogen in ons huis stak, hadden we natuurlijk nooit kunnen bedenken. Dankzij deze persoon hebben mijn gezin en ik nog een dak boven ons hoofd.”

Automatiseringsfout

“De ellende begon toen ik door een automatiseringsfout de jaarcijfers van mijn bedrijf niet op tijd kon aanleveren. De Belastingdienst schatte daardoor mijn inkomen te hoog in. Gevolg was dat ik ineens veel meer belasting moest betalen en onterecht allerlei toeslagen moest terugbetalen. De jaren erna liepen de schulden op, ging mijn bedrijf failliet en werd er beslag gelegd op het loon en de auto van mijn vrouw. Ik kon geen kant meer op.”

Zakelijk conflict

“Het begon als een zakelijk conflict, maar op een gegeven moment raakte het me ook privé en werd mijn gezin erbij betrokken. De verkoop van onze auto deed echt zeer. Een belastingman stopte een brief in mijn handen en zei: ‘Dit hang je aan de deur’. Een openbare executie, alsof we criminelen waren. Het ging door merg en been toen ik door het raam keek en letterlijk de biedingen voor onze auto hoorde.”

In de vechtstand

“De wet is meedogenloos. Er wordt compleet voorbijgegaan aan het persoonlijke leed en de menselijke kant. Vooral mijn vrouw heeft eronder geleden. Zij wilde opgeven en rust voor ons gezin. Dan raakten we maar alles kwijt. Ik zat in de vechtstand. Wilde buigen, maar niet breken. Dat heb ik mezelf weleens kwalijk genomen. Ik zag het verdriet bij mijn vrouw.”

Niet mijn schuld

“Zij zei: ‘Dan belanden we maar in een klein huurhuis, we moeten hiervan af’. Ik wilde niet toegeven aan iets dat niet mijn schuld is, maar wilde evenmin mijn gezin in de ellende storten. Vechten of opgeven; beide scenario’s leverden niets op. Er was geen uitweg, we werden gestraft voor iets waar we niets aan konden doen.”

In de problemen door de Belastingdienst

“Door Twitter kwam er zoveel liefs op ons af. Zo kwam ik in contact met Britt Borghaerts. Ook zij raakte in de problemen door toedoen van de Belastingdienst. Door haar en de hulp van mijn advocate Khadija Bozia die de afgelopen jaren meerdere slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft geholpen, zijn dingen gaan rollen en kreeg ons verhaal bekendheid.”

Onbekende persoon

“Het is zo bijzonder dat deze onbekende persoon ons gesteund heeft door mede-eigenaar van ons huis te worden, zodat het niet in de openbare verkoop ging. Als het contract getekend wordt, zullen wij weten wie het is, maar hij/zij wil verder niet in de openbaarheid. Ik besef heel goed hoe gelukkig ik me mag prijzen dat er zulke goede mensen op de wereld zijn: we mogen ons huis houden, onze basis en veilige haven!”

Onbekende weldoener

“Dankzij deze onbekende weldoener liggen de mogelijkheden weer open en is er licht aan het einde van de tunnel. Ik zou heel graag weer voor mezelf beginnen. Keihard werken zoals we altijd hebben gedaan, bijdragen aan de economie en belasting betalen. Zoals het hoort.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Annemieke Riesebos. Beeld: Eigen foto.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Nooit geweten: zó moet je ijs bewaren in de vriezer

IJs bewaren doe je natuurlijk in de vriezer, maar wist je dat er ook een hoop andere dingen zijn waar je rekening mee moet houden? Met deze vijf bewaartips zorg je ervoor dat de smaak van je ijs zo lekker mogelijk blijft.

De kans is groot dat je jouw favoriete ijs als je hele leven verkeerd bewaart.

Advertentie

Ondersteboven

Een aangebroken bak met ijs kun je het beste ondersteboven terugzetten in de vriezer. Als je dit niet doet, zakt het gesmolten ijs naar beneden en krijg je een ‘freezer burn’. Dit is een benaming voor de ijskristallen die een laagje bovenop het ijs dat al een tijd in de vriezer staat vormen. Deze ijskristallen zijn smakeloos, dus daar zit je niet op te wachten. Draai de deksel stevig vast en zet ‘m ondersteboven terug, zodat de deksel de vloeibare room kan opvangen.

Geen bolletjesschep

Een bolletjesschep is eigenlijk alleen geschikt als het ijs zacht genoeg is. Geen geduld? Snijd dan voorzichtig met een scherp mes het hele pak met het ijs erin doormidden. Je kunt daarna makkelijk het karton eraf halen en het ijs verdelen in stukken.

Hou kouder, hoe beter

IJs bewaren moet zo koud mogelijk gebeuren. Zet de temperatuur van je diepvries op minstens -17 graden Celsius of op de koudste setting.

Achterin de vriezer

IJs kun je het beste achterin de vriezer bewaren. Niet alleen om het te verstoppen voor je kinderen of partner, maar ook om de temperatuur op pijl te houden. Iedere keer als je de vriezer opendoet, komt er warme lucht bij het ijs.

Dek het af

Als je roomijs hebt, moet je het zo goed mogelijk beschermen tegen contact met lucht. Als je klaar bent, kan het helpen om een stukje bakpapier of plasticfolie tussen het ijs en de deksel te doen. Zo kan er nog minder lucht bij.

Vanaf nu pak je áltijd meteen het juiste diepvriesbakje uit de vriezer

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Favorflav. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó weet je of je deze maand al aan je moestuin kunt beginnen

Nu de temperaturen een stuk aangenamer zijn, is het érg verleidelijk om alvast te beginnen met je moestuin. Maar voordat je dat dit doet, is het belangrijk dat je eerst iets checkt: namelijk of de grond in je tuin voldoende droog is.

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen én hoe je dit proces eventueel kunt versnellen.

Advertentie

Kun je al aan je moestuin beginnen?

Voordat je weer met je moestuin kunt beginnen, moet je eerst checken of de grond wel voldoende droog is. Als de grond namelijk nog nat is, dan veroorzaak je vaak structuurbederf wat er weer voor zorgt dat je groenten minder snel groeien. En dat wil je natuurlijk niet! Of je bodem wel of niet al droog is, hangt grotendeels af van het soort grond dat je hebt. Zo droogt zandgrond het snelste, waardoor het ideaal is om alvast in de vroege lente ermee te beginnen. Ook leem of zandleem warmt vrij snel op en is waarschijnlijk al droog. Kleigrond is echter een ander verhaal: dit is namelijk zwaar en compact en droogt daardoor heel langzaam op. Om er achter te komen of je bodem droog genoeg is kun je wat aarde tussen ja handen fijn knijpen. Lekt er water uit? Dan is het nog te vroeg om te beginnen. Je kunt dan het beste nog een paar weken wachten.

Proces versnellen

Mocht je toch al graag wat eerder willen beginnen met je moestuin, dan kun je de volgende tips proberen:

  • Dek de grond af met een zwarte doek: zo blijft de aarde namelijk droog en warmt het wat sneller op.
  • Breek de grond open als de zon schijn: als het al een paar dagen lekker zonnig is, kun je het beste de grond aan de oppervlakte openbreken. Zo droogt de aarde sneller.
  • Zaai alvast in potjes: je kunt er ook voor kiezen om alvast wat te zaaien in potjes. Zet de potjes op een zonnige plek en zorg ervoor dat ze genoeg warmte krijgen.

Met deze tip vergaat onkruid wél:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien