Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Even bellen met... gedragspsycholoog Suzie Geurtsen over fouten van mensen met voorbeeldfuncties

Betrapt worden op het niet naleven van de coronamaatregelen terwijl je een voorbeeldfunctie hebt: een onvergeeflijke fout óf menselijk? En is een aangewakkerde laksheid van het volk hiervan een logisch gevolg? Wij vroegen het gedragspsycholoog Suzie Geurtsen.

Suzie is werkzaam als gedragspsycholoog bij onderzoeks- en adviesbureau D&B.

Advertentie

Koningspaar en minister onder vuur

Onlangs lekte er een vakantiekiekje van koning Willem-Alexander en koningin Máxima uit, waarop zij zich niet aan de 1,5 meter afstand-regel hielden. Het volk was boos en het koningspaar bood hun excuses aan. Nu is het minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid die dezelfde fout begaat. Er ontstond vorige week commotie rondom zijn trouwfeest toen er een foto uitlekte waarop zijn gasten geen afstand van elkaar hielden. Ook hij bood zijn excuses aan, maar nu blijkt dat boa’s als gevolg hiervan minder coronaboetes uitschrijven.

Bellen met een gedragspsycholoog

Tijd om eens aan gedragspsycholoog Suzie Geurtsen te vragen wat haar kijk is op dit soort ‘foutjes’ van mensen met voorbeeldfuncties en de nasleep hiervan:

Wat vind jij vanuit jouw oogpunt als gedragspsycholoog van de ‘foutjes’ die gemaakt werden door zowel het koningspaar als de minister?
“Mensen zijn erg gevoelig voor wat anderen doen, vooral in onzekere tijden zoals deze. De minister en het koningspaar hebben daarbij natuurlijk een voorbeeldfunctie. Het is heel menselijk om fouten te maken, dat gebeurt in dit geval grotendeels onbewust. Het zit in onze natuur om dichtbij anderen te komen, dat doen we op de automatische piloot, tenzij we erg gemotiveerd zijn om het anders te doen. Maar deze foutjes zijn wel erg onhandig.”

Het volk ziet nu dat mensen met voorbeeldfuncties zich ook niet altijd aan de maatregelen houden. Wat kan het effect zijn op het volk wanneer dit soort foto’s rondgaan?
“Dit komt de geloofwaardigheid van de overheid niet ten goede en kan voor weerstand zorgen: ‘Zij zeggen dat we afstand moeten houden, maar doen het zelf ook niet, zo belangrijk zal het dan wel niet zijn’. Er ontstaan dan twee soorten van weerstand: reactance en scepticisme.

Reactance is weerstand tegen een boodschapper: wat de minister doet en zegt komt niet overeen, dat kan ervoor zorgen dat mensen hem minder serieus nemen. Scepticisme is weerstand tegen de inhoud van een boodschap. Mensen kunnen hieruit ook de informatie halen dat 1,5 meter afstand houden dus toch niet zo belangrijk is en dat corona niet zo gevaarlijk is als degenen die dit propageren het zelf ook niet doen. Dit verkleint de kans dat mensen daadwerkelijk 1,5 meter afstand houden.”

We verwachten van mensen met voorbeeldfuncties dat ze op het gebied van de coronamaatregelen nooit een fout maken. Kun je van een mens verwachten helemaal foutloos te zijn?
“Goed punt. Nee, fouten maken is menselijk. Een groot deel van ons gedrag (zo’n 95%) verloopt onbewust. Dat gebeurt op de automatische piloot en wordt gestuurd door diepgewortelde behoeften en omgevingsfactoren. Dichtbij anderen zijn is een van die behoeften. 1,5 meter afstand houden gaat dus tegen onze natuur in en kost daarom veel moeite. We vinden het niet fijn en moeten hier constant alert op zijn, anders vervallen we in ons vertrouwde oude gedrag. Het is logisch dat dit ook gebeurt bij mensen met een voorbeeldfunctie.

Hoewel ik wel verwacht dat zij hier alerter op zijn en meer motivatie hebben om afstand te houden. Niet per se voor corona, maar juist omdat zij die voorbeeldfunctie hebben en niet publiekelijk af willen gaan. Dat is een sterke drijfveer: hoe anderen ons zien is erg belangrijk voor ons en we gedragen ons vaak automatisch naar de sociale rol die we hebben in deze maatschappij.”

Wat is voor mensen met deze voorbeeldfuncties de juiste manier om met de situatie om te gaan als zo’n ‘foutje’ uitlekt? Excuus maken zoals minister Grapperhaus en het koningspaar hebben gedaan?
“Ja, het beste is om transparant en eerlijk te zijn. Zo’n foutje kan leiden tot een onbetrouwbaar imago: je zegt en doet wat anders. Dat kun je enigszins rechtzetten door toe te geven wat er gebeurde en uitleggen dat het onhandig was. In dit geval zou ik het ook omzetten naar inleving in hoe moeilijk het is voor de rest van Nederland, door dit te erkennen. Maar het liefst dan wel gekoppeld aan een duidelijk handelingsperspectief. Door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Het is heel moeilijk, maar zo *tip* ga ik het in het vervolg wel goed doen’. Het is weliswaar lastig om ons aan 1,5 meter afstand te houden, maar als we goed scherp houden waarom we dit zelf belangrijk vinden, bijvoorbeeld om onze ouders, opa’s en oma’s te beschermen, en er steeds aan herinnerd worden in de openbare ruimte is het zeker haalbaar.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Suzie Geurtsen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Experts: "Hardlopers moeten mondkapjes dragen in drukke gebieden"

Een mondkapje dragen tijdens het hardlopen, dat is volgens de coronaregels niet verplicht. Maar volgens experts zou het absoluut niet onverstandig zijn als we hier wel mee zouden beginnen, vooral in drukke gebieden.

Zwaar ademend door drukke straten rennen: volgens verschillende hoogleraren schuilt hier veel gevaar in.

Advertentie

“Hardlopers moeten mondkapjes op”

In Engeland werd deze discussie onlangs weer aangezwengeld door Trish Greenhalgh. Zij is hoogleraar gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Oxford. In het televisieprogramma Good Morning Britain zei ze dat ze groot voorstander is van het dragen van mondkapjes tijdens het hardlopen. Ook presentator en journalist Piers Morgan liet op de Britse televisie weten dat hij hardlopers zonder mondkapje ‘ongelooflijk egoïstisch’ vindt.

Hijgen en puffen

Hoogleraar Greenhalgh zei over de kwestie: “Iedereen weet dat je het virus kunt krijgen door de uitgeademde lucht van een besmet persoon in te ademen. Bij hijgende en puffende joggers is dat risico groot”. Volgens haar wordt 40% van de coronabesmettingen opgelopen via besmette mensen die zelf geen symptomen hebben. Dus ook die ene jogger die erg fit oogt, kan jou corona bezorgen.

Verantwoordelijkheid nemen

Devi Sridhar, hoogleraar volksgezondheid aan de Universiteit van Edinburgh, is het eens met Greenhalgh. Zij ziet het risico ook, maar vindt wel dat hardlopers hun mondkapjes af mogen doen als ze in een rustig gebied lopen. “Het risico wordt echt bepaald door hoe dichtbij een hardloper komt en hoe zwaar hij ademt. Hardlopers moeten zelf ook gewoon alert zijn op voetgangers en drukke gebieden vermijden. Wees alert op je omgeving”, aldus de hoogleraar.

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim Kötter deelt bijzondere bevallingsfoto en Frans Bauer showt coronacoupe

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. Vandaag onder anderen met Kim Kötter, Frans Bauer en Roxeanne Hazes. 

Advertentie

Jeangu Macrooy

De zanger blikt alvast uit op vanavond. Dan presenteert Jeangu het nummer waarmee hij in mei Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeangu Macrooy (@jeangu_macrooy)

Robin Martens

De actrice deelt een heel bijzonder zwangerschapsmoment met haar volgers.

Bibi Breijman

Bibi Breijman brengt een ode aan haar Indonesische roots met dit bijzondere hoekje in huis. Wat ziet dat er heerlijk rustgevend uit!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Blabla Breijman (@bibibreijman)

Patty Brard

Bij Patty Brard is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. En dat doet zij niet met zomaar iemand. Niemand minder dan oud-deelnemer van Het Perfecte Plaatje, Stefano Keizers, gaat aan de haal met de poetsdoeken van Patty.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Patty Brard (@pattybrard)

Miljuschka Witzenhausen

Dat Miljuschka niet vies is van een eerlijke foto hier en daar, weten we inmiddels wel. Met deze gekke bek gooit ze daar nog een schepje bovenop.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)

William Rutten

Fotograaf William Rutten zette grappenmaker Frans Bauer op de gevoelige plaat. En uit zo’n fotoshoot kan niets anders dan een hilarisch plaatje komen. Wat vind je van de coronacoupe van de volkszanger?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door William Rutten (@williamrutten)

Kim Kötter

Kersverse moeder van drie, Kim Kötter, deelt een heel intiem kiekje op Instagram. Deze foto werd slechts enkele seconden na haar bevalling van Ted genomen. “Dat je de navelstreng uit je voelt kloppen en nog vast zit aan je baby en aan de placenta die nog in je zit. Alles komt in detail terug…”, zegt ze over de foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KIM KÖTTER (@kimkotter)

André Hazes

André Hazes onderging donderdag een wel heel bijzondere vocal coaching-sessie. Op Instagram plaatst hij een foto waarop te zien is hoe de zanger vol draden en snoeren op een bed ligt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes)

Natasja Froger

Natasja Froger laat zien met welke RTL-collega’s ze een Zoom-meeting had. Gezellige boel! Herken jij ze allemaal?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Roxeanne Hazes

Roxeanne Hazes gaat voor een kleurrijke look. En die wordt verzorgd door niemand anders dan haar eigen zoontje.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien