Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Miranda (45) zit in de bijstand: "Ik doe alles om te zorgen dat de kinderen er niets van merken"

Miranda Diesch (45) is getrouwd met Caspar en moeder van Herman (7) en Kees (4) en van 2 bonuskinderen van 16 en 17 jaar die bij hun moeder wonen. Sinds 3 jaar leeft ze met haar gezin op bijstandsniveau. 

“Paniek of schaamte heb ik niet gevoeld, toen de winkel van mijn man failliet ging. Misschien speelde onbewust mee dat ik al eens eerder opnieuw ben begonnen, toen de relatie met mijn ex stukliep en we ons lunchcafé opdoekten. En dit faillissement hing al een tijd in de lucht, wat natuurlijk stress gaf. Ineens eiste de bank een lening op omdat de Europese regelgeving veranderde, en daardoor kwam de zaak in de problemen. Heel frustrerend, juist omdat we op de goede weg waren. Ook was het pijnlijk om de deuren van het familiebedrijf te moeten sluiten, vooral voor Caspar. Daarna kregen we veel stress omdat de belastingdienst 2 jaar lang een enorm bedrag opeiste, terwijl daar al een regeling voor was getroffen. Er werd zelfs gedreigd het bedrag in de toekomst van Caspars’ AOW in te houden. Daar lag ik wakker van. Ik kon niet meer bellen met de belastingdienst zonder in tranen uit te barsten.”

Advertentie

Uitdaging
“We wonen in Zeeland. ‘Wij hoeven eigenlijk niet met vakantie’, roept Caspar altijd. In de zomer zitten we veel op het strand, dat kost niets. Net als een bezoek aan de natuurspeeltuin of kaasboerderij. Wat drinken en koekjes nemen we zelf mee. De dure horeca mijden we door te gaan picknicken. Dan maak ik een lekkere salade of we nemen stokbroodjes mee, heerlijk. Ik vind het een uitdaging om ondanks de financiële krapte tóch leuke dingen te kunnen doen. Het is vooral een kwestie van budgetteren, keuzes maken en creatief zijn. Groenten en fruit koop ik op de markt: voor 12 tot 15 euro ben ik voor de hele week klaar. Daarvan eten we best luxe, ik kan immers lekker koken en bakken. Ik ben blij dat we onlangs een huizenruil-groep op Facebook hebben ontdekt. Al wonen we prima, het is lekker om er zo nu en dan tussenuit te zijn. Komend weekend gaan we naar Bunnik. Met de trein, dat vinden de jongens geweldig. Ook gaan we elk jaar zeker wel een keer naar een pretpark. De laatste keer was naar Apenheul, met korting dankzij de Jumbo-spaarpunten. Het valt me altijd op hoe ontzettend veel spullen mensen hebben, en daardoor is het tweedehands aanbod ook groot. Kleding voor de kinderen kocht ik vroeger ook al vaak op de rommelmarkt. Goedkoop en duurzaam. Truitjes van bepaalde merken die nieuw € 45,- kosten, scoor ik op de rommelmarkt voor € 3,-. Het is voor mij een sport als de jongens er hip uitzien voor weinig geld. Als we in juli de kinderbijslag krijgen, koop ik er soms nog iets nieuws bij.”

Knelpunt
“Wat ik voor mezelf koop? Dat is een knelpunt. Een jurkje van € 19,- bij de Hema, en een keer iets bij H&M, dat was het wel zo’n beetje de afgelopen 3 jaar. Ik word niet blij als ik in mijn kledingkast kijk, alles begint wat te slijten. Maar goed, dat is een keuze. Ik vind het belangrijker dat de jongens goed in de kleren zitten. Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat ze er niets van merken dat wij krap bij kas zitten.
Het ontbreekt Kees en Herman aan niets. Ze hebben een goede tweedehands fiets en veel speelgoed van de rommelmarkt of van oma’s. Dankzij het Jeugdsportfonds kunnen ze net als andere kinderen sporten. Boeken lenen we gratis bij de bibliotheek. Ze hebben een Playstation en een Wii, die kreeg ik trouwens via Facebook. En net als andere kinderen sparen ze de ruimteplaatjes van André Kuipers. Ik kom vaak bij Albert Heijn vanwege de bonus-aanbiedingen, maar de kinderen krijgen spaaracties vaak van vrienden hoor. Ook hebben ze zo’n fidget spinner. Omdat we goedkoop leven en ook onze uitjes vrijwel niets kosten, blijft er wél geld over voor dat soort dingen, zodat mijn kinderen kunnen meedoen. Of om een ijsje te kopen als we op het strand zijn. Tijdens ons weekendje weg gaan we gewoon iets drinken op een terras en mogen ze er wat lekkers bij. Het zit ‘m in die kleine dingen, waardoor ze niet het idee hebben dat wij arm zijn.”

Verwaterde vriendschappen
“Omdat Caspar totaal geen interesse heeft in geld, regel ik onze financiële zaken. Als ik daarmee zit te puzzelen, heb ik soms het gevoel dat ik het alleen moet oplossen. Dat schuurt wel eens. Gelukkig doet hij geen grote uitgaven die niet kunnen. In dat opzicht passen we goed bij elkaar.
Wel heeft Caspar er moeite mee dat we niet meer uit eten kunnen met zijn tweetjes. Dan ben je zo 100 euro kwijt. Ook beïnvloedt het feit dat we van weinig moeten rondkomen ons sociale leven. Zo heb ik vrienden met wie ik altijd uit eten en naar concerten ging. 2, 3 tientjes van het gezinsbudget uitgeven aan een concert, dat vind ik in onze situatie niet kunnen. Sommige mensen begrijpen dat. Met die vrienden verzin je gewoon nieuwe uitjes, low budget. Ik heb er ook geen moeite mee als anderen die ruimer zitten soms voor mij betalen; ik heb andere dingen te geven dan geld. Maar er zijn vriendschappen verwaterd. Ik probeer daar niet bitter over te zijn en meestal luk dat wel.”

Kamperen bij Parijs
“Mijn grootste uitdaging is dat ik de kinderen wil meegeven dat de wereld voor je openligt, ook als je weinig geld hebt. Geld mag niet bepalend zijn voor je geluk en voor hoe je je ontwikkelt. Zelf heb ik ook kunnen studeren, ondanks het feit dat er weinig geld was bij ons thuis. Herman las een keer over de kunst van Rodin, en hij wilde graag het beeld De Denker in het echt zien. Nou, dat staat in Parijs. Via Vakantieveilingen.nl vond ik een leuke deal: voor 50 euro zaten we een lang weekend in een ingerichte tent op een camping vlak bij Parijs. Hartstikke leuk. Verder is het maar net hoe je er zelf mee omgaat. Wij zullen nooit tegen de jongens zeggen dat we zielig zijn omdat we op ons geld moeten letten. Liever benadrukken wij hoe handig het is dat we een klein autootje hebben, dat overal tussen past met parkeren.
Caspar doet vrijwilligerswerk en is zich aan het bijscholen om weer in de ICT te werken, wat hij vroeger ook deed. Zelf heb ik een zware tijd achter de rug. Ik heb veel mantelzorg verleend aan mijn moeder. Zij is 3 maanden geleden overleden. Ik ben blij dat ik er voor haar heb kunnen zijn, maar het verdriet en het regelwerk na haar dood maakten dat ik er nog niet aan toe ben gekomen om werk te zoeken. Gelukkig is onze situatie niet uitzichtloos. Want als ik eraan denk dat we over 10 jaar nog in deze situatie zouden zitten, word ik daar niet vrolijk van.”

Interview: Marlies Jansen. Fotografie: Sanne Tulp

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo ziet de jongste zoon (20) van René van der Gijp eruit

René van der Gijp heeft het op televisie regelmatig over ‘die kleine van mij’, maar inmiddels is zijn zoon Nicky al 20 jaar en dus helemaal niet zo klein meer. Nicky heeft ook al grote plannen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

René van der Gijp heeft twee zoons: Sanny (30) en Nicky (20). Zijn eerste zoon kreeg hij met zijn eerste vrouw Jacuqeline Laats, met wie hij van 1988 tot 1995 getrouwd was. In 2001 kreeg hij samen met Daniëlle Sijthoff zoon Nicky.

Advertentie

Nicky woonde bij zijn moeder tot zij in 2016 onverwachts overleed. Toen nam René hem in huis. Daar vertelde hij toen over in een interview met het AD: “Hoe doe je dat met eten? Wassen? Schoonmaken? Lieve schat, ik leef al heel mijn leven alleen. Ik heb overdag zeeën van tijd om mijn was in het trommeltje te stoppen, ik beschik over een stofzuiger en ik kook. Ik maakte al eten voor mijn moeder en nu maak ik extra omdat Nicky bij me woont. Als je alleen woont, zit er ook onrust in je. Met wie ga ik uit eten? Met wie ga ik naar Scheveningen, waar ik een huisje heb? Met wie drink ik nog even een drankje? Nu is het gewoon duidelijk, dat doe ik met Nicky. Ik vind dat wel iets lekkers hebben.”

Zoon René van der Gijp in zijn voetsporen

Nicky timmert met zijn 20 jaar al hard aan de weg. De zoon van de oud-voetballer studeert journalistiek en ging in 2020 aan de slag als verslaggever voor het YouTube-kanaal ‘NieuwNieuws’. Dat bleek niet helemaal te zijn wat hij wil doen, hij wil liever de sportjournalistiek in. In Privé vertelt hij daarover: “Ik zou dolgraag de sportjournalistiek in willen of commentator worden bij de Formule 1. Dat lijkt mij geweldig. (…) Ik wil niet op mijn vaders succes teren, voor mij is het belangrijk dat ze mij beoordelen op wie ik ben en wat ik doe.”

Zo ziet de zoon van René van der Gijp eruit:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien