Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

BORDERLINEBELEVENIS

Hoe vaak hoor ik niet de vraag wat het voor mij betekent om Borderline te hebben??? Ik wou dat ik dit wist, maar was me er nooit bewust van dat ik dit had. Totdat ik depressief werd en hier maar niet van herstelde. Nadat de psychologen wat dieper zijn gaan graven kwamen ze tot de conclusie dat ik een Borderline Persoonlijkheidsstoornis had. En hiermee kun je weer naar huis met een reeks antideprasiva’s en de mededeling dat je het maar moet accepteren. Je moet er simpel mee leren leven.

 
Maar Borderline is helemaal niet simpel om mee te leven…er is niks simpels aan. Wanneer je iemand verteld dat je dit hebt, dan komen er vaak meer vragen bij dan antwoorden. Het is ook moeilijk en gecompliceerd om het zomaar eventjes uit te leggen. De eerste reactie die ik dan meestal krijg is “Het is helemaal niet aan je te zien…” Dat klopt, want het is niet zoals als het hebben van een gebroken been. Het zit in mijn hoofd, het zijn de gedachten die ik heb…. en daar kun je niet eventjes met een camera naar binnen kijken. Er is ook geen duidelijke omschrijving te geven voor wat Borderline nou precies is. Ze hebben het geprobeerd, maar het blijft nog altijd moeilijk. Het lukt zelfs mij niet om het in één zin te verwoorden….
 
Voor mij betekent Borderline een constante aanvoer van negatieve gedachten in mijn hoofd die mijn leven beheersen. De hele dag ben ik bezig  om alles perfect te willen doen, maar wetend dat dit een onmogelijke taak is. Iedere keer als iemand mij aanspreekt dan heb ik het gevoel dat ze wat van mij moeten. Ik ben bang om een ernstig ongeval te krijgen, ernstig ziek, verkracht of wat dan ook te worden. Ik ben altijd op mijn hoede, waakzaam en allert!!! Ik geloof niet dat mensen mij leuk vinden om wie ik ben, maar dat ze wat van mij moeten. Wel is het zo dat het niet dagelijks aanwezig is. Want ik heb tenslotte een redelijk sociaal leven, ga iedere dag de deur uit en doe gewoon mijn dingen. Er zijn triggers (dit  kan een opmerking, reactie of een situatie zijn) waardoor deze gedachten versterkt worden. Bijvoorbeeld bij het oversteken een auto rakelings aan mij voorbij vliegt of wanneer ik het gevoel heb dat mij onrecht aangedaan wordt.
 
In het dagelijks leven is het een strijd om mijn negatieve gedachten onder controle te houden, zodat ze niet steeds de overhand hebben. Hierdoor ben je continu heel bewust bezig met wat je zegt, wat je doet, eigenlijks met alles.. Ik moet nadenken over de dingen die ik zeg, maar ook de dingen die ik doe. Als iemand een paar dagen niks van zich laat horen, denk ik vaak dat diegene boos op mij is en ik wat fout gedaan heb. Dan kan ik zomaar ruzie maken met diegene om niks. De ene dag kan ik de hele wereld aan, voel me supersociaal en wil ik van alles gaan doen. Maar de andere dag kan ik me heel depressief, onzeker zijn en is alles in mijn leven waardeloos. Als mijn leven een film was, dan zou ik vast een Oscar krijgen voor mijn spelen…want zo voelt mijn leven wel eens. Een groot toneelstuk of film en ik ben de hoofdrolspeler, de regisseur en scriptschrijver tegelijk
 
In de opvoeding van mijn kind voel ik regelmatig de triggers en loop hierdoor regelmatig op mijn tenen. Of verbijt  me om niet in haar bijzijn onterecht uit mijn slof te schieten. Alles moet goed….nee, zelfs perfect!!! Als mijn kind niet op tijd, wat in mijn hoofd zit, op bed ligt dan begin ik te stressen. Dan ben ik een te makkelijke moeder, laat mijn kind teveel aan haar lot over en voldoe niet aan de drie R-en (rust, reinheid en regelmaat). De kleding moet perfect zijn, het eten moet goed en gezond zijn. In alles moet ik de beste, de leukste, de liefste en het spontaans in zijn. Als iemand roept dat die  knutselt met zijn kids, dan moet ik dat ook doen, want anders bied ik haar niet genoeg. Wanneer ik mijn kind te lang met verkoudheid rond laat lopen, dan ben ik een waardeloze moeder die haar kind verwaarloost en niet weet wat ze moet doen. En door het streven naar de ultieme perfectie loopt alles inderdaad vrij snel in het honderd. En dan raak ik verward, vergeet ik dat het heel normaal is dat je niet alwetend bent.. Ze hebben bij de geboorte er geen handleiding bij gedaan over pedagogisch opvoeden. Dus moet je puzzelen en hopen dat de stukjes op de goede plaats komen. Doordat ik nu dingen loslaat loopt alles veel beter. Dit heeft alleen tijd nodig om te leren, maar het rottige van alles is dat je maar 1 kans heb, die je niet kan verknallen. En je kind opzadelen met persoonlijkheidsproblemen….is niet wat een moeder een kind wenst
 
Borderline  bepaalt ook mijn toekomst. Ik durf geen opleiding te gaan volgen, een baan te zoeken. Uit angst dat ik het niet goed zal doen of er gewoon niet goed in ben. En dan heb je weer die teleurstelling en de bevestiging dat je nergens goed in bent. Een baan vinden of een cursus doen….ik wil het allemaal wel…maar ik ben overal even zo goed in als even zo slecht.
 
Ik heb mensen die mij begeleiden op mijn pad en me de goede richting in blijven sturen. Maar mijn wens is dat ik voor eens en voor altijd op mijn eigen intuitie en gevoel kan vertrouwen. Mijn leven ziet er aan de buitenkant heel normaal en eenvoudig uit. Maar wat is normaal als je een constante strijd hebt met je gedachten en gevoelens, ook niet wetend waar de weg je heen brengt. Eindelijk na 10 jaar kan er heel misschien een einde komen aan deze strijd…een therapie die mij geleert heeft mijn gedachten onder controle te krijgen en er niet altijd er meer naar te handelen. Het gaat steeds beter, maar of er een einde aankomt, dat moet ik nog altijd maar zien. En dan pas kan en zal ik het ook geloven….
Advertentie

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien