Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Column Hans kan heel goed een Brabander nadoen

column Ik kom uit Brabant en daar schaam ik me niet voor. Integendeel. Ik bezoek trouw de thuiswedstrijden van NAC Breda en als ik in het buitenland moet uitleggen waar ik precies vandaan kom, zeg ik altijd vol trots: “Uit dezelfde streek als Vincent van Gogh.” Ik vind het, zogezegd, een keigoeie provincie.
Helaas zijn er best veel mensen die niet willen geloven dat ik daar vandaan kom.

Zo was ik een tijd geleden op een feestje en ik had drie glazen wijn op. Ik kan niet zo goed tegen alcohol. Een van de bijkomende verschijnselen is dat ik Brabants ga praten. Dat ging ik dan ook doen.
“Hé”, zei iemand, “wat doe jij grappig een Brabander na!”
Ik wou nog zeggen: ik bén een Brabander. Maar toen begon iemand rond te roepen: “Hé jongens, moet je dit even horen… Hans doet echt perfect een Brabo na.” En iedereen maar lachen, en maar roepen: “Komaan Hans, zeg nog eens wat!” Totdat uiteindelijk mijn vrouw me redde: “Hé mensen, Hans komt echt uit Brabant. Hij hoeft dat niet na te doen. Hij kan echt zo praten.”
Iedereen was stomverbaasd. Maar nog pijnlijker was die vrouw die me aankeek en toen oprecht verbaasd zei: “Maar Brabanders zijn toch gezellige mensen?” Ik wou het toen, en ik wil het wel vaker uitschreeuwen: ‘IK BEN EEN GEZELLIGE BRABANDER!’
Maar pas echt pijnlijk werd het vorige week, toen ik met een nieuwe vrouwelijke collega op pad ging om een klant in Tilburg te bezoeken. We waren net Amsterdam uit toen ze zei: “Pfff, dat hele roteind naar Brabant zeg. Ik heb zo’n hekel aan die types daar.”
“Wat voor types?”, vroeg ik best nieuwsgierig.
“Nou ja, je weet toch hoe die Brabanders zijn?”, zei ze, en gaf maar meteen het antwoord: “Achterbaks. Houden zich nooit aan afspraken.”
“Maar wel gezellig, toch?”
Ze werd nu echt boos: “O ja, zogenaamd heel gezellig doen, maar ondertussen hè, achter je rug… Stiekemerds.” Ze was nog niet klaar: “Mijn vriendin heeft een vriend die uit de buurt van Den Bosch komt.” Den Bosch sprak ze uit alsof het Sodom of Gomorra betrof. Zonder nadere specificatie besloot ze: “Wat een ontzéttende gluipkop is dat.” Ze keek me aan: “Hans, zeg eens, waar kom jij eigenlijk vandaan? Laat me raden… Drenthe?”
Zei ik dat ik me niet schaam om Brabander te zijn? Ach. Ik hoorde me ineens laf zeggen: “Klopt.”
“Wist ik wel!”, zei ze. “Echt zo’n stille, nuchtere Drent.”

Advertentie

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn column over zijn tante, of lees een van de andere columns

 

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien