Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Column - Hans zit in de auto bij een heks

column Ik moest naar een familiefeest en tante Saskia, die bij mij in de buurt woont, wilde me wel een lift geven. Ik zei ja, maar allerminst van harte. Tante Saskia is – hé, hoe noem je dat een beetje vriendelijk, want ik heb het toch over mijn eigen familie, dus is het een beetje oppassen. Oké dan: tante Saskia is een heks. En dan houd ik me nog een beetje in, want als gezegd: het is toch familie.

Ik stapte in haar auto en zei zo aardig mogelijk: “Goedemorgen tante Sas!”
“Rot op met dat ‘Sas’”, zei ze. “Daar heb ik zó’n hekel aan.”
“Sorry”, zei ik.
We reden weg. Slechts honderd meter op weg vroeg ze: “Hoe is het met je huwelijk?”
“Goed hoor”, zei ik.
“Ik hoor anders heel andere dingen.”
Ik begon tot tien te tellen. Toen ik bij acht was, zei ze: “Wanneer gaan jullie scheiden?”

Advertentie

We moesten naar Breda. Ze is 76 jaar en ziet ook met bril niet meer zo goed. Ze reed als een gek.
“Tante Saskia, kan het wat rustiger?”, informeerde ik voorzichtig.
Dreigend zei ze: “Je kunt ook gaan lopen hoor.” Waarna ze vroeg: “Hou oud ben je nou?”
“55”, zei ik.
“Je ziet er veel ouder uit”, zei ze.
‘Kijk naar jezelf, heks.’ Dat wou ik zeggen. Maar Breda was toch wel een heel eind lopen. Bovendien ben ik doodsbang voor tante Saskia. Toen ik vijf was, vertelde mijn broer me dat ze levende puppy’s at. Dat bleek niet zo te zijn. Maar dat soort dingen blijft toch hangen.
We naderden een wegrestaurant.
“Koffie?”, vroeg ze.
Daar keek ik van op. “Ja, lekker”, zei ik enthousiast.
“Toch maar niet”, zei ze. “We zijn al laat.” Ze gaf nog wat extra gas en ging plotseling naar de linkerbaan – en op een haar na werden we geraakt door een busje.

U gelooft het wellicht niet, maar soms, heel soms stijgen wij mannen ineens boven onszelf uit. Dat deed ik nu. “Muts!”, riep ik. “We hadden wel dood kunnen zijn!”
Ze zag lijkbleek. En zei toen tot mijn allerstomste verbazing: “Sorry.” Ze werd meteen weer zichzelf: “Dit houd je wel voor je, hè?”
“Ja, tante Saskia”, zei ik braaf. En ik keek uit naar Breda, waar ik straks achter haar rug om de hele familie fluisterend het werkelijk verplétterende nieuws zou melden: “De heks zei sorry tegen me.”

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn column over zijn verhouding met horoscopen, of lees een van de andere columns

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien