Nieuw! Natuuragenda van Marjolein Bastin 2018

Column Rick Nieman: Het nieuwe opvoeden

“Mijn oma had gelijk: we moeten kinderen niet overladen met aandacht, hoe goed we het ook bedoelen”

Vorige week zat ik in een Amsterdams koffiebarretje een cappuccino te drinken en de krant te lezen, toen er een jonge moeder binnenkwam. Een baby in de met boodschappentassen behangen kinderwagen en een loslopend jongetje van een jaar of twee, drie. Het jongetje stoof meteen de trap op naar het hoger gelegen gedeelte. De moeder stopte bij de grote, lege leestafel op de benedenverdieping en zei tegen hem: “Kom, we gaan lekker hier zitten.”

“Nee,” dreinde hij, “ik wil híer zitten.”
“Nee Roderick, dan moet ik met Myrthe en alle spullen naar boven, en daar heb ik geen zin in.”
“Maar ik wil híer zitten!”
Dat ging nog even zo door, met als eindresultaat dat moeders haar hele hebben en houwen naar boven zeulde, één kopje koffie dronk en daarna alles weer naar beneden droeg. Het jongetje was ondertussen nauwelijks op zijn plaats blijven zitten en had het hele café verkend.

Toen ze weg waren, keken het personeel en ik elkaar met opgetrokken wenkbrauwen aan. “Jeetje”, zei het meisje achter de bar. “Dat had ik vroeger bij mijn moeder niet hoeven proberen.”
En dat is precies het probleem met het ‘nieuwe’ opvoeden. Tegenwoordig krijgen wij alleen kinderen als we dat echt graag willen, meestal op latere leeftijd dan onze ouders. Daarnaast werken we hard en hebben we bomvolle levens, dus als we dan eens tijd met onze – zeer gewenste – kinderen doorbrengen, willen we het gezellig houden en niet streng tegen ze doen.
En dat is dom.

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid, aan grenzen, aan helder ouderlijk gezag. Aan regels dus, die consequent worden gehandhaafd.
Dat klinkt misschien ouderwets en saai, maar dat is het niet. Juist kinderen die van jongs af aan precies weten wat wel mag en wat niet, worden later veel leukere, socialere, zelfs succesvollere kinderen.

En we moeten onze kinderen veel meer met rust laten. Toen mijn oma nog leefde, liep ik een keer met haar en mijn toen nog jonge dochter door het park. Continu was ik met mijn kind bezig. Waar was ze, wat deed ze? Op een gegeven moment zuchtte mijn oma hoorbaar. “Jongen, láát haar toch! Ze moet de wereld zelf ontdekken, dat moet jij niet voor haar doen!” Oma had gelijk: we moeten onze kinderen niet overladen met aandacht, hoe goed wij het ook bedoelen.

Ach, het nieuwe opvoeden… Vooruitgang is mooi, en veel van wat mensen vroeger deden, was niet beter dan nu. Maar opvoeden volgens mij wel!

RTL-nieuwslezer Rick Nieman (1965) is getrouwd met NOS-nieuwslezer Sacha de Boer. Uit een eerdere relatie heeft hij een dochter, Camilla (16).

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien