Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ebru – De kekke jurk van Mariëtte Hamer

 “Mannen hoeven alleen maar te zorgen dat ze hun gulp dichtritsen”, zei een presentatrice ooit – vraag me niet wie, maar de bottom line is dat elke presentatrice het zegt. Een kraagje dat niet goed zit, een dubbelgevouwen stropdas of een verkeerd geknoopt jasje, veel erger kan het niet worden voor een man. Maar dan de vrouwen.

Haar hele uiterlijk speelt een rol: hoe zit haar haar, welke sieraden draagt ze, is ze mooi opgemaakt, wat heeft ze aan? Dat zijn dan nog dingen waar je iets aan kunt doen. Maar. Het allerergste is het lichamelijk verval. Waar een man oud mag worden op tv, moet een vrouw dat niet wagen. Op zich best vervelend, aangezien je er niet veel aan kunt doen. Je haar verven. Je gezicht laten straktrekken. De zwaartekracht trotseren. Waarom? Omdat de kijker het wil. Paul Witteman mag best grijs worden, Jeroen Pauw kan gerust zijn leesbril opzetten, maar als Nelleke van der Krogt zou besluiten te bezuinigen op de kapper en Linda de Mol opeens een leesbril zou opzetten, zouden de kranten acuut de kabinetscrisis en Uruzgan van de voorpagina’s schrappen. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar zo werkt het nou eenmaal.

Advertentie

De vraag is natuurlijk: waarom? Hebben we ons er collectief bij neergelegd dat mannen zielige wezens zijn, die je met hun gebreken moet accepteren? Dat zolang zij niet vergeten een goed pak en schoon overhemd aan te doen, we allang blij zijn? Als dat zo zou zijn, hoe kunnen we hun woord dan accepteren als gezaghebbend? Het is te stom voor woorden, maar ik maak me er ook schuldig aan. Als Femke Halsema in beeld komt, kijk ik eerst naar wat ze aan heeft, hoe haar haar zit en of haar oorbellen niet te veel aandacht opeisen. Ben ik gerustgesteld (= is het neutraal genoeg om niet af te leiden), ga ik over naar de inhoud. Bij Agnes Kant gaat het verder: haar extreem dunne lijf gecombineerd met haar stemgeluid, zorgt voor te veel afleiding om op de inhoud te focussen. En dan gisteren Mariëtte Hamer. Ze had een te gek jurkje aan, werkelijk te gek. Ik zou het onmiddellijk kopen. Maar Mariëtte Hamer in een kekke jurk, is net zoiets als een man die borstvoeding geeft. Het gaat niet samen. Op een gegeven moment ben je te oud voor een superjurk. Op een gegeven moment moet je kleding dragen die je figuur uit laat komen. Op een gegeven moment sta je voor de spiegel en denk je: kan dit nog? Zodra je dat denkt, moet je iets niet meer aan willen. Helaas.

Het is niet anders dan dat mannen blijkbaar nooit op dat punt van hun leven terechtkomen – misschien behoedt hun vrouw ze daarvoor. Wij worden allemaal ouder, daar is niets mis mee. Maar wil je als vrouw dat het lichamelijk verval niet afleidt van je boodschap, zul je maatregelen moeten nemen. Geen hippe jurkjes als je daar te oud voor bent, al vind je ze nog zo mooi. Helaas.

 Meer columns

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De mooiste brief: "En daar was ze opeens weer: broodmager en pootjes en neusje kapot"

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. Deze week het verhaal over een lieve poes die drie weken kwijt was.

Toen mijn man bijna anderhalf jaar geleden stierf, besloot ik weer een poes te nemen. Vanuit het dierenasiel kwam Roekie bij mij. Ik was zo blij met haar! Ze mocht ook naar buiten, al vond ik dat best griezelig. Zou ze niet verdwalen? Toen ze op een dag niet terugkwam, was ik ten einde raad. Ik zocht, maakte flyers en deed briefjes bij mensen in de bus. Niets…

Advertentie

Na drie weken begon ik voorzichtig na te denken over een andere poes, want ik was zo verdrietig dat Roekie verdwenen was. Ik vroeg mijn zus of ze mee wilde naar het asiel om naar een andere poes te kijken. Er waren lieve poezen genoeg, maar er was er niet een bij die me direct aansprak, dus we besloten we weer naar huis te gaan.

We waren een halfuurtje thuis toen er werd aangebeld. Een mevrouw zei dat ze op Facebook had gelezen dat iemand Roekie had gezien voor mijn deur, luid miauwend. Ik liep naar het eind van de straat en daar was ze opeens: broodmager, ik kon haar ribben tellen. Pootjes kapot, neusje kapot. Huilend nam ik haar mee naar binnen en vroeg me verbijsterd af waar ze geweest kon zijn en hoe ze zich in leven had gehouden. Ik zal het nooit weten, maar wat ben ik gelukkig dat ze er weer is, ik vind het een groot wonder.

F.J.E. den Haan-Jansen

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in Libelle. Ook een brief inzenden en kans maken op een vergulde gouden ketting en een hanger? Mail naar netwerk@libelle.nl.

1

Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers vol lof over succesverhaal van de Boerkampies in ‘Ik vertrek’

Als we iets hebben geleerd van het tv-programma ‘Ik vertrek’, dan is het wel dat niet elke droom altijd uitvoerbaar is. Zéker als je de taal niet (goed) spreekt en te maken krijgt met allerlei tegenslagen. Het succesverhaal van de Boerkampies was daarom dinsdagavond extra leuk om naar te kijken.

Het vijfkoppige gezin deed voor de vierde keer mee aan het programma en wist net als vorige keren een prachtige accommodatie te realiseren. Dit ging niet allemaal zonder slag of stoot, maar de Boerkampies bewezen echte doorzetters te zijn.

Advertentie

Grote dromen

Bijna 15 jaar geleden vertrokken Alwin en Bionda Boerkamp uit Twello samen met hun drie toen nog piepjonge zoons naar Italië, waar ze achtereenvolgens twee kleinschalige Bed & Breakfast-projecten wisten op te zetten. Hoewel de projecten succesvol waren, besloten de Boerkampies te beginnen aan de grootste uitdaging van hun leven, namelijk het realiseren van 55 luxe safari-tenten voor vakantiegangers op een braakliggend terrein aan zee vlakbij een Italiaanse badplaats. Kosten: maar liefst 4 miljoen euro.

Tegenslag na tegenslag

Zoals we natuurlijk gewend zijn van het programma, ging niet alles over rozen. Wanneer het koppel begin 2020 begint met bouwen, gaat het al snel mis: corona verspreidt zich over de wereld en dat heeft de nodige gevolgen voor de verbouwing. Reizen is niet meer toegestaan en veel van de bouwmaterialen moeten uit andere landen komen, waardoor ze de nodige vertraging oplopen. Als de bank dan ook nog eens moeilijk doet over een lening en de spoorwegmaatschappij, die het spoor naast het terrein beheert, ook de hakken in het zand zet, lijkt het alsof de droom van de Boerkampies uit elkaar spat.

Longembolie

“Als ik hier soms ‘s ochtends sta, springen de tranen mij in de ogen,” zo vertelt Bionda, die vanwege een longembolie ook nog eens drie jaar heel ziek is geweest. “Van de spoorwegmaatschappij moesten wij alle bomen kappen. Zo’n grapje kost ons 80.000 euro extra. Soms zie je alles niet meer zitten.” De Boerkampies missen uiteindelijk door de vertraging het hoogseizoen, maar door hun doorzettingsvermogen lukt het ze wel om eind augustus alsnog voor een deel open te gaan. Op Twitter regent het complimenten voor het gezin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Ik vertrek, De Stentor. Beeld: AVROTROS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Rogier (46) en Frank (74) geven emotioneel interview na ‘scheiding van tafel en bed’

Na maanden bonje met elkaar te hebben gehad, moesten ex-geliefden Frank (74) en Rogier (46) dinsdag voor het eerst weer met elkaar voor de camera staan. En dat was best nog even onwennig, zo blijkt uit een interview dat het presentatieduo had met RTL Boulevard.

De twee mannen hebben een heftige periode achter de rug en wanneer Rogier wordt gevraagd hoe het momenteel met hem gaat, wordt hij erg emotioneel.

Advertentie

Vast aan contract

Ex-partners Frank en Rogier kregen in oktober flinke ruzie met elkaar. Frank zou helemaal klaar zijn met de manier waarop Rogier hem behandelt en Rogier liet in verschillende bladen weten dat Frank niet helemaal eerlijk was over zijn afkomst. De twee gingen, na bijna twintig jaar samen, uit elkaar en hadden zelfs een periode helemaal geen contact met elkaar. De mannen waren uiteindelijk genoodzaakt om het bij te leggen, want ze hebben voor de komende twee jaar nog een contract met RTL 4 waarin staat vastgelegd dat ze samen moeten werken voor hun programma Frank & Rogier checken in.

“Van oor tot oor stralen we”

Inmiddels lijken de twee weer door één deur te kunnen, want dinsdag vonden er opnames plaats voor het nieuwe seizoen van het programma. Als de interviewer van RTL Boulevard opmerkt dat het best bijzonder is dat de twee weer samen in beeld zijn, laat Frank weten dat de lucht weer is geklaard. “We zijn lekker samen aan het werk en dat is toch wat we willen.” “Van oor tot oor stralen we”, zo vult Rogier toch enigszins sarcastisch aan.

Scheiding van tafel en bed voor Frank en Rogier

Als Rogier gevraagd wordt naar hoe het momenteel met hem gaat en hoe de heftige periode hem heeft veranderd, krijgt hij het duidelijk even te zwaar. “Nou het heeft wel wat met me gedaan ja”,  zo vertelt hij met betraande ogen. Als hij vervolgens vanwege de emoties niet meer uit zijn woorden kan komen, kapt hij het interview af en loopt hij weg. Nadat hij weer een beetje is bijgekomen komt hij opnieuw bij het interview zitten, maar laat hij het woord over aan zijn ex-vriend. “Vooralsnog gaat het alleen om een scheiding van ‘tafel en bed’, zegt Frank. “Het is heel goed; Rogier is zoveel jaar jonger dan ik, ik heb m’n rust gekregen, hij heeft zijn eigen wereld en we kunnen alsnog samen werken. Er is niks beters dan wat wij hebben.”

Frank en Rogier binnenkort tóch weer samen aan de slag

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Van Yvette van Boven: galette met asperges, ham, boerenkaas & een eitje

Nog niet van de koude grond, maar wel uit de kas: ze liggen weer in de schappen. Asperges zijn heerlijk met botersaus, een gekookt  aardappeltje, goede ham of zalm en peterselie. Ham en ei zijn klassiek asperge-gezelschap, en niet voor niets. Met deze galette wordt die combinatie nieuw leven ingeblazen.

Voor 4 personen

Advertentie

Dit heb je nodig voor de galette met asperges:

 • 200 g bloem + extra voor uitrollen
 • 200 g volkorenmeel
 • 1 tl zout
 • 200 g koude boter, in blokjes gesneden
 • 3 el koud water
 • 8 witte asperges, geschild
 • 100 g lekkere boerenkaas, geraspt
 • 4 plakken (bio) beenham
 • 2 eieren
 • zeezoutvlokken (Maldon)
 • versgemalen zwarte peper of milde chilivlokken zoals pul biber (online of bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt)
 • dunschiller
 • keukenmachine (optioneel)

Zo bereid je dit heerlijke gerecht met asperges:

 1. Voeg voor het deeg de bloem, het meel en het zout toe aan de kom van een keukenmachine en pulseer tot alles net gemengd is.
 2. Voeg de boter toe en pulseer tot die mooi verdeeld is.
 3. Laat de machine draaien en giet het water erbij tot zich een soepel deeg vormt. Voeg niet alles in een keer toe, want misschien is er minder nodig. (Dit kan ook met de hand: wrijf dan met je handen de boter door de bloem en ga door tot het mengsel lijkt op fijn, nat zand.)
 4. Kook de asperges 6 min. in een pan met ruim water, giet af en spoel ze onder koud water. Zet opzij.
 5. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrechtblad en kneed een bal. Druk ’m plat, wikkel in plasticfolie en leg tenminste 1 uur in de koelkast.
 6. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 7. Bestrooi het deeg met wat bloem en rol voorzichtig tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel met een dikte van ca. 1 cm. Het mag best een beetje rommelig.
 8. Schuif het bakpapier op een bakplaat. Bestrooi met ¾ van de kaas en laat rondom ca. 3 cm vrij.
 9. Verdeel de asperges erover en drapeer de plakjes ham erop. Bestrooi met de rest van de kaas.
 10. Zet in het midden van de oven en bak in 20-25 min. gaar en bruin.
 11. Haal uit de oven, breek er de eieren voorzichtig boven (maak eerst een ‘kuiltje’) en zet nog 5-8 min. in de oven, of tot de eieren net zijn gestold.
 12. Besprenkel met zoutvlokken en maal er wat verse peper over.

Bereiden: 30 min. Bakken: 25-35 min. Kcal: 615 p.p.

Meer lekkere recepten met asperges? Haal dan snel Libelle 11 in huis!

Libelle 111

Tekst & receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Yvonne Jimmink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien