Hermien – Bijnamen
Het ontbreekt me vandaag aan inspiratie. Mijn boek is vorige week naar de uitgever gegaan en ik ben de hele week al aan het ‘rommelen’. Ik ben druk bezig, heb het reuze naar mijn zin, maar vraag me niet wat ik precies heb gedaan. Ik heb geen zin om de krant in te duiken voor een serieus onderwerp en besluit vandaag maar eens op de luchtige toer te gaan.
Bijnamen, want wie maakt er geen gebruik van. Soms is het plagerig bedoeld, maar vaak is een bijnaam heel handig om mensen, van wie je de naam niet weet, voor eeuwig te ‘benoemen’.
Wij bedienen ons thuis volop van bijnamen. Mijn schoonvader was een zeer creatieve bedenker van bijnamen. Man- en zoonlief zijn dus zwaar erfelijk belast en ik heb me intussen volledig aangepast en doe vrolijk mee. In de loop der jaren hebben we dan ook een aardige hoeveelheid bijnamen verzameld, die regelmatig in verhalen opduiken. Hieronder volgt een kleine selectie uit onze privé verzameling.
Vrienden van ons met de naam ‘Van Veen’, die altijd op vakantie gaan met een pot pindakaas, krijgen de bijnaam ‘de calveentjes’.
Een kleine verwisseling tussen twee donkerblauwe jassen heeft de jassendief aan zijn bijnaam geholpen. De arme man, het was echt per ongeluk , maar van die bijnaam komt hij niet meer af.
Zo hebben we jaren bij het pasgetrouwde stel in de straat gewoond. Inmiddels zijn ze al bijna twintig jaar getrouwd en wij wonen al lang niet meer bij elkaar, maar als ik ‘haar van het pasgetrouwde stel’ ben tegengekomen, weet manlief tenminste gelijk wie ik bedoel.
Her Royal trutness stond tegenover ons op een camping in Toscane. Deze Engelse mevrouw zag er iedere dag prachtig gesoigneerd uit met het neusje nuffig in de lucht. Niet direct iemand die je in een tent op de camping verwacht.
De afzakdenen waren twee Deense broertjes, die we ooit op Gran Canaria tegenkwamen. Hun jeans hing onderaan hun kont en ze liepen eigenlijk gewoon in hun onderbroek rond.
Bij het Gardameer kwamen we de DG’tjes (dolce en gabbana) tegen. Veel blingbling, opvallende logo’s van dure merken, waarvan ik de originaliteit niet kon vaststellen en een bijbehorende air van gebakken lucht.
De Deense brokkenpiloot lijkt me duidelijk. Als je aankomt op een camping en dan gelijk tegen een muurtje aanrijdt, vraag je om zo’n bijnaam.
We hebben er nog veel meer hoor. Eigenlijk zou ik wel willen weten wat voor bijnamen men voor ons heeft, maar daar zal ik vast nooit achter komen.
Maar jullie, gebruiken jullie ook bijnamen en zo ja, vertel! Natuurlijk wil ik wel graag weten hoe jullie aan deze bijnamen gekomen zijn. Ik ben benieuwd.