Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Help, mijn hond heeft jeuk!?

Jeuk is een verschijnsel dat optreedt bij allerlei soorten huidproblemen. Één van de meest voorkomende vorm van jeuk wordt veroorzaakt door vlooien. Als de jeuk niet wordt veroorzaakt door vlooien en je hond flink haar verliest en/of geïrriteerde plekken of puistjes op de huid heeft, dan ligt de oorzaak meestal binnenin het lichaam. De conditie van de huid en vacht is namelijk afhankelijk van de interne gezondheid van het lichaam. Daarom noemen wij de huid ook “de spiegel der gezondheid”. Wanneer je hond steeds jeuk heeft betekent dat er van binnen iets niet klopt en dat de oplossing van het probleem hier gevonden kan worden.

Advertentie

Het ontstaan van de meeste huidproblemen

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en zorgt, in samenwerking met de lever, voor het ontgiften van het lichaam. De lever is het eerste opslagpunt. Wanneer de lever de schadelijke stoffen niet meer kan afvoeren, dan worden deze tussentijds opgeslagen in het bindweefsel van de huid, waardoor dit overbelast raakt en er jeuk ontstaat.

Behandeling bij acute huidproblemen

  • Wanneer het huidprobleem van je hond gepaard gaat met koorts, is er meestal sprake van een infectie. Ga in dit geval naar je dierenarts voordat je met het volgende begint.
  • Als de huid open en/of geïrriteerde plekken heeft, dep deze dan regelmatig in met een Betadine- oplossing om een bacteriële infectie te voorkomen.
  • De vacht van de hond niet kammen omdat je dan “banen” trekt in de natuurlijke  beschermlaag op de huid. Borstel alleen met een zachte- of rubberborstel.

De oplossing van de meeste huidproblemen

Bij een huidprobleem is er vrijwel altijd sprake van een verstoring van de darmflora. Daarom is het van het grootste belang om te beginnen met de darmflora van je hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen. Dit kun je doen door compleet vers vlees te geven op basis van vuile pens met minimaal 60% pens (Farm Food Fresh Pens en Hart compleet) gedurende twee weken. Wanneer de huidproblemen gepaard gaan met (ernstige) diarreeverschijnselen geef je de eerste 2-3 dagen versvlees dat ondergedompeld is geweest in kokend water, daarna kun je het rauw geven.

Omdat bij huidproblemen de gehele stofwisseling is verstoord, is er voor herstel veel tijd nodig. Omdat alle droogvoeders steriel zijn, is het belangrijk dat je de eerste maanden, naast het huidige voer of Farm Food HE, twee dagen per week compleet versvlees met vuile pens (bv Farm Food Fresh) geeft. Daarna adviseren wij om één keer in de week een versvlees dag in te plannen, voor de onderhoud van de darmflora.

Tevens is het verstandig om geen snacks te geven, zoals bullepezen, varkensoren e.d. Het beste kun je als snack een pensstaafje geven en/of een Farm Food Rawhide kluif.

Het komt vaak voor dat de huidproblemen en de jeuk tijdens de bovenstaande therapie tijdelijk verergeren. Het is een positief signaal, de zogenaamde homeopathische reactie is een gevolg van het feit dat de stofwisseling begint met het ontgiften van het hele organisme. Dit moet eerst plaatsvinden voordat de genezing kan worden ingezet. Dus wanneer je hond opeens heel erg begint te verharen, moet je daarvan niet van schrikken. Na verloop van tijd zul je zien dat er een complete nieuwe vacht en huid ontstaat.

Help mijn hond heeft jeuk! Voor vragen kun je terecht op de stand (SR13) tijdens de Libelle Zomerweek!

Kijk ook op www.farmfood.nl 

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien