Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik hou van jou

 De scholen zijn weer begonnen je ziet het aan de spandoeken die her en der weer boven de weg hangen. In huize “Marina” gaat het gewone leventje ook weer beginnen. De één moet de boeken halen de ander gaat nu echt studeren. Ik zelf ga voor een ouderwetse Maandag poetsdag. Heerlijk na tig weken de bezem erdoor. Maar de maandag begint niet zoals wij zouden willen. De week ervoor is er een rouwkaart van Mevr. X op de deurmat gevallen. Een rouwkaart is een kennisgeving maar tegelijkertijd ook een uitnodiging voor de afscheidsdienst. Het poetsen wordt nu gedaan met in mijn achterhoofd vanmiddag een begrafenis. Alweer twee jaar geleden tijdens het vrijwilligerswerk bij het muzenfestival heb ik Fam. X leren kennen. Ze woonden nog niet zo lang in Drenthe en wilden zich graag gauw thuis voelen in het gezellige stadje vandaar het vrijwilligerswerk. Nog niet zo lang geleden kwam ik Dhr. op zaterdagmorgen tijdens het sporten tegen. Wij kennen elkaar toch? Van het muzenfestival? Ja zeker, wij kennen elkaar! Nog een half jaar, zien wij elkaar dan weer tijdens het muzenfestival? Waarop Dhr. zegt; Mijn vrouw is zo ziek ze zal geen vrijwilliger meer zijn? Volgende week is het Muzenfestival en afgelopen maandag was de begrafenis al na een kort ziekbed. Ik fiets in een heerlijk zonnetje naar het uitvaartcentrum toe. Bij het fietsenrek kom ik een moeder van school tegen. Goh jij hier zeg ik tegen moeder van school, ja ik ken haar van sport. En jij? Muzenfestival. Samen lopen wij verder en sluiten ons aan bij de familie, vrienden, buren en anderen die betrokken zijn bij deze familie. Wij zien haar mooie foto staan en de prachtige witte rozen die speciaal door haar geliefden voor haar zijn mee gebracht

Tijdens een begrafenis komen er bij jezelf altijd veel gedachten en herinneringen naar boven. Bij het binnen komen van de familie horen wij het lied Halleluja, niet hip gezongen door Lisa, maar stijlvol door de maker van dit lied Leonard Cohen. Met een brok in mijn keel hoor ik in gedachten dit lied door de kamer schallen maar dan gezongen door mijn dochter. Na een woord van welkom, een lied, het aansteken van de kaars verteld haar dochter een In Memoriam. Ik luister aandachtig, zoveel weet ik niet van deze familie. Er staat een verdrietige dochter die allemaal lieve en waardevolle herinneringen ophaalt. Ze bedankt haar moeder voor de prachtige verjaardagstaarten voor de mooie jurkjes en het kanariegele jasje die haar moeder speciaal voor haar had gemaakt. Dochter zegt dat een dochter altijd haar moeder om raad kan vragen of bij haar kan uithuilen of haar zomaar even kan bellen. Dat kan ze nu niet meer doen, daar had ze nog nooit over nagedacht hoe dat zou zijn als dat niet meer zou kunnen. Dochter had gedacht dat ze nog minstens 20 jaar lang haar moeder kon bellen als ze dat zou willen. Mijn gedachten slaan op hol. Ik ben moeder en ik ben een dochter en ik heb een dochter en ik wil nog zeker 40 jaar er altijd zijn voor mijn dochter. Ik wil dat mijn dochter mij nog minstens 40 jaar kan bellen omdat ze blij is of omdat ze verdrietig is of om elkaars stem te horen. Hoe zou dat zijn om daar te staan? Hoe zou het zijn om afscheid te moeten nemen van het leven. Ik heb het van dichtbij zelfs van heel dichtbij mee gemaakt en toch kan ik mij er geen voorstelling van maken. Na de dienst tijdens de koffie zeggen moeder van school en ik tegen elkaar dat het mooie verhaal zo’n raar gevoel geeft. Wij zijn ook moeder en tegelijkertijd zijn wij een dochter en wij hebben een dochter. Zeg jij wel eens hardop tegen je dochter of tegen je moeder “ ik hou van jou” zegt moeder van school? Wij kunnen nog wel bellen maar bellen wij wel vaak genoeg? Ik vraag mij ineens af; doe ik mopperen hard op en liefhebben stil voor mezelf! Ik zeg toch wel tegen mijn liefsten ik vind je lief. Begrafenissen maken zoveel emoties los, wij kijken elkaar aan en moeten even flink slikken. Ik fiets naar huis en denk ineens met een glimlach terug aan zaterdagavond. Wij komen laat thuis van een visite. Om zeker te weten of dochter veilig thuis is gekomen kijk ik even om het hoekje. Dochter haar slaapkamerdeur klemt, kraakt en piept terwijl ik de deur voorzichtig open doe…. Ze wordt gestoord in haar diepe slaap en kijkt met 1 oog slaperig de slaapkamer in en zegt voordat ik wat zeg of doe: ‘k ook van jou! Ach natuurlijk zeg ik met een glimlach, Hou van jou ….‘k ook van jou! Je kunt het niet vaak genoeg tegen elkaar zeggen! Tot later M@rina

Advertentie

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 15 Ikea-namen zijn ook prachtig als babynaam

In boeken, in films, in krantenartikelen… Je kunt overal inspiratie opdoen voor een babynaam. Zélfs tijdens het winkelen bij Ikea. De namen van een aantal producten zijn namelijk ook prachtige babynamen, en nee dan bedoelen we niet alleen Billy.

Ikea kiest voor zijn producten natuurlijk vaak een Zweedse naam, maar er zijn ook producten die een internationale naam hebben gekregen. Daar zitten namen tussen die zo mooi zijn dat je ze ook als babynamen kunt gebruiken. Inspiratie uit onverwachte hoek dus:

Advertentie

Ikea babynamen

 • Lill
 • Eilif
 • Micke
 • Justina
 • Omar
 • Aina
 • Alex
 • Mydal
 • Ivar
 • Jules
 • Laiva
 • Alvine
 • Fredde
 • Norna
 • Tobias

Bekijk ook: Babyhapjes maken een gedoe? Sisa (45): “Zó maak je ze binnen no time“:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diederik Gommers 'helemaal hyper': "Nu toch echt uitzicht op normale zomervakantie"

De coronazorgen bij ic-arts Diederik Gommers (57) beginnen fysiek hun tol te eisen. Op Instagram deelt hij een voor- en na foto waarop zijn grijs wordende haar te zien is. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel, laat de bekendste arts van Nederland weten op Instagram. 

“Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar”, plaatst Diederik Gommers op Instagram. Bij het bijschrift plaatst hij een foto waarop hij voor en na de coronacrisis te zien is. Niet alleen kijkt de intensive care-arts een stuk minder vrolijk op de ‘na’-foto, ook is te zien dat zijn huid wat minder kleur heeft en zijn haar inderdaad wat grijzer dan vroeger.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Steun

Zijn volgers reageren massaal onder de post. Zo wordt hem aangeraden om wat meer zon te pakken om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook denkt iemand te zien dat de arts is afgevallen. Ook krijgt Gommers veel steun. “Ik heb bewondering voor u”, laat iemand dan ook weten. “Let goed op uzelf.”

Goed nieuws

“We moeten nog even door”, plaatst hij in zijn bijschrift. Maar ook laat hij weten dat er goed nieuws is. Zo zal Pfizer in april ‘fors meer vaccins’ gaan leveren. Ook laat Gommers weten dat op 1 juli zo’n 8 miljoen Nederlanders twee coronaprikken heeft gehad en 4 miljoen Nederlanders de eerste prik. Er lijkt dus licht te zijn aan het einde van de tunnel.

‘Een normale vakantie’

Daarbij gaat Gommers nog in op de eerste effecten van de vaccins. Zo lijkt er in verpleeghuizen in Nederland een daling te zijn in het aantal besmettingen. “Dat is echt goed nieuws”, zegt de arts daar enthousiast over. Tenslotte laat hij weten dat er ‘nu toch echt uitzicht is op een normale vakantie deze zomer’. “Ik geloof het echt, ik ben helemaal hyper vandaag!” En de ic-arts ziet daar nog een voordeel in. “Dan kunnen de grijze haren ook weer verdwijnen.”

Stress kan ernstige gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress even (tijdelijk) te verlichten. En dat kan zo. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien