Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Laatste kans – voorgeschiedenis

Vandaag precies 3 jaar geleden had ik een positieve zwangerschapstest.

We waren toen al 3,5 bezig met proberen zwanger te worden. Op 27 december 2006 hadden we onze 1e echo (10 weken). Helaas bleek op die echo dat onze frummel niet meer leefde en zagen we alleen nog een leeg vruchtzakje. Dit wordt ook wel een missing abortian genoemd. Ook werd er een cyste gezien. Hierop was het wachten op de miskraam die zou komen. Deze kreeg ik op 3 januari van 2007. Na de miskraam bleef ik zwak en had continu buikpijn. Na 2 weken ben ik weer gaan werken, de 2e dag op 17 januari kreeg ik aan het eind van de dag ineens zoveel buikpijn dat ik bijna niet meer kon lopen. Ook leek het alsof er iets knapte. Mijn chef heeft mij toen naar huis gebracht en ‘s avonds zijn we naar de huisartsenpost gegaan. Inmiddels had ik ook koorts. Bij de huisartsenpost werd gedacht dat de cyste gesprongen was en van daaruit zijn we met sneltreinvaart naar het ziekenhuis in Nijmegen gegaan. Daar aangekomen bleek uit de echo als snel dat de cyste er nog zat maar dat er veel vrij vocht in de buikholte zat.

Advertentie

Ongeveer 1 uur na binnenkomst werd ik al naar de OK gereden. Uiteindelijk bleek ik een eileideronsteking te hebben die geknapt was waardoor vocht en pus in de buikholte waren gekomen. Deze ontsteking werd veroorzaakt door een kokkenbacterie.  Toen ik een week in het ziekenhuis lag begon ik bloedingen te krijgen en bleek alsnog een curretage nodig omdat tijdens de miskraam niet al het weefsel eruit was gekomen. Hierna voelde ik mij snel wat beter. In totaal heb ik 15 dagen in het ziekenhuis gelegen en kreeg per dag 7 flesjes antibiotica via infuus.

Na 15 dagen wilde ik echt naar huis en had zoiets van: "waarom moet ik hier in bed gaan liggen zweten terwijl ik dat thuis ook kan". Na veel gesoebat en discussie mocht ik onder strikte voorwaarden naar huis om verder te herstellen voor de volgende operatie.

In april (goede vrijdag – de 13e) van 2007 is de cyste verwijderd en een deel van de linker eierstok. Tijdens deze operatie bleek ook dat de linker eileider compleet verstopt zat vanwege de eerdere ontsteking en verkleeft aan de baarmoeder. Gelukkig leek rechts nog wel helemaal intact.

Na weer maanden proberen zwanger te worden, wat maar niet lukte werd door de artsen besloten tot weer een operatie om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. In maart 2008 (weer goede vrijdag) kreeg ik een laproscopie. Hieruit bleek dat tussen de rechter eierstok en eileider een verkleving zit waardoor een eitje nooit in de eileider kan komen. Die verkleving is waarschijnlijk verzoorzaakt doordat de cyste tijdens de operatie van april 2007 knapte bij verwijderen. De verkleving is niet weg te halen omdat de kans op beschadiging van de eierstok te groot is.

Enige kans om zwanger te worden is in ons geval IVF.

In september 2008 zouden we starten met onze eerste poging. Maar 2 weken voor de start werd ik ziek en kon ik niets meer binnenhouden. Dit werd veroorzaakt door stress waardoor ik zwaar ging hyperventileren. De stress werd o.a. veroorzaakt door mijn naaldenfobie, de medische rompslomp vanaf de miskraam en het niet goed verwerkt hebben van de ziekte (Kerst 2004) en overlijden van mijn vader 1e Kerstdag 2005. Mede dankzij een goede psychologe en Cesartherapeute (ademhalingstechnieken) ben ik er weer bovenop gekomen.  Inmiddels ben ik mijn ergste angst voor bloedprikken kwijt.

In februari zijn we gestart met onze 1e IVF poging. Mijn man geeft de injecties omdat ik dat toch nog te eng vindt.

Wij zullen niet tot het oneindige doorgaan. Indien deze poging niet lukt, zullen we wellicht nog voor een 4e gaan. Maar dan houd het ook op, iedere behandeling is steeds weer lichamelijk en psychisch zwaar.  En ik ben inmiddels ook al 38 en niet meer de jongste wat betreft het zwanger worden.

We zijn op 9 September 2009 getrouwd (mijn ouders waren op 9 September 1966 getrouwd). Mijn man en ik zijn allebei van mening dat we zonder kinderen ook gelukkig kunnen zijn en oud hopen te worden. We hebben 2 lieve Noorse Boskatten die wij als onze kinderen beschouwen.

 

 

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de 7 meest voorkomende fobieën bij vrouwen

Eerlijk is eerlijk: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Maar wist je dat vrouwen maar liefst twee keer zo snel angsten ontwikkelen dan mannen?  Een angst kan ook een fobie zijn. Fobieën zijn ziekelijke angsten voor iets wat eigenlijk niet zo veel voorstelt.

Herken jij jezelf hierin? Van deze fobieën hebben vrouwen het vaakst last:

Advertentie

1. Hoogtevrees

Als je bang bent voor hoogten, heb je een acrofobie, ook wel hoogtevrees genoemd. Je krijgt dan al snel klamme handjes en trillende benen als je op grote hoogte staat, omdat je bang bent om te vallen. Hoogtevrees is niks om je zorgen om te maken. Pas wanneer je hoogtevrees uit de hand loopt, kan er sprake zijn van een angststoornis.

2. Slangen

Bang voor slangen? Dan heb je last van ofidiofobie. Dit is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Mensen zijn vaak bang voor slangen of slangachtige dieren omdat ze er eng uitzien en omdat sommige slangen gevaarlijk kunnen zijn.

3. Smetvrees

Smetvrees wordt ook wel mysofobie genoemd. Heb je hier last van, dan ben je bang voor bacteriën en ziektekiemen en voel je de drang om alles extreem goed schoon te maken. Veel mensen hebben hier last van, zowel mannen als vrouwen.

4. Donker

Mensen met nyctofobie zijn bang voor het donker. Zij proberen donkere plekken en nachtelijke activiteiten als het even kan te vermijden. Bij sommige mensen is de fobie zo heftig dat ze met het licht aan slapen.

5. Afgesloten ruimtes

Deze angst wordt ook wel claustrofobie genoemd en is een van de bekendste fobieën. Vaak gaat claustrofobie gepaard met een andere fobie, zoals lift- of vliegangst.

6. Spinnen

Wie is er niet bang voor spinnen? De angst voor spinnen, ook wel arachnofobie genoemd, komt héél vaak voor bij vrouwen. Toch kunnen mannen hier ook last van hebben. Alleen het zien van een spin of de gedachte eraan kan soms al tot een lichte paniekaanval leiden.

7. Ziek worden

Zowel hypochondrie en nosofobie zijn angsten om ziek te worden. Mensen met deze fobieën denken bij het kleinste pijntje al dat ze een levensbedreigende ziekte hebben. Allerlei normale en onschadelijke lichamelijke verschijnselen zien ze als symptoom van  een ernstige ziekte.

Spiritueel vlogger Manon: dé oefening om je angst de baas te worden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Scientias, Marie Claire. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is het beter om met óf zonder kussen te slapen?

Lig je ’s nachts veel te woelen? En heb je ’s ochtends steeds rug- en nekpijn als je wakker wordt? Dan vraag je je misschien af of dat iets met je kussen te maken heeft. Wat is eigenlijk beter: met óf zonder hoofdkussen slapen?

We vroegen het aan fysiotherapeute Steffie Schoenmakers.

Advertentie

Ondersteuning

Kussens zijn niet alleen zachte hoopjes die je bed er gezellig uit laten zien. Het heeft een paar belangrijke taken. “Een goed hoofdkussen zorgt voor de ondersteuning van je nek, maar ook je rug, schouders en hoofd”, legt Schoenmakers uit. Als je op een plat oppervlak ligt, zoals je bed, kan een kussen helpen de natuurlijk ronding van je nek te ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je comfortabel ligt. En dat is best belangrijk, aangezien je er meerdere uren achter elkaar doorbrengt. “Maar het type kussen hangt af van je slaaphouding.

Rug of zijslaper

Vooral voor zijslapers is het volgens de fysiotherapeute belangrijk om mét hoofdkussen te slapen. “Als je naar een liggend persoon kijkt, zijn de schouders veel breder dan het hoofd”, zegt ze. “Het hoofdkussen is dan van belang om de ruimte tussen je nek en het matras op te vullen. Dit geldt eigenlijk ook voor het slapen op de rug, alleen is deze ruimte dan wat kleiner.” Door je hoofd in beide gevallen op een verhoging te leggen, vul je de ruimte en kun je zowel je nek als schouders ontspannen.

Zonder kussen

“De enige slaaphouding waarbij een hoofdkussen juist negatief kan werken, is wanneer je op je buik slaapt. Wanneer je dan op een kussen slaapt, ligt je hoofd in een onnatuurlijke houding. Zeker bij een dik kussen.” Dit kan die nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je het beste zonder kussen slapen. Maar het slapen op je buik heeft verder geen voordelen. “Het is de meest onnatuurlijke houding voor de gehele rug.” Er komt zo meer spanning op je spieren en gewrichten te staan, wat kan leiden tot pijn in je nek en rug. Op je buik slapen met een kussen is helemaal funest omdat het voor nog meer spanning op de nek zorgt.

Slaap lekker: vanaf nu lig je nooit meer op een plat hoofdkussen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zelftesten vanaf april mogelijk te koop in de supermarkt of drogist

Het kabinet wil dat er op korte termijn corona-zelftesten op de markt komen, die niet onder medisch toezicht hoeven te worden afgenomen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laten weten.

De aangepaste sneltesten kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest en het werk voor werkgevers, scholen en universiteiten veiliger maken.

Advertentie

Testprincipe

De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. En wees niet bang: je hoeft niet zelf die lange staaf door je neus te halen. De testen krijgen een speciaal, korter wattenstaafje die slechts enkele centimeters in de neus hoeven. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen of het door een ander laten doen.

De sneltest is qua testprincipe meer te vergelijken met een zwangerschapstest: het afgenomen wattenstaafje gaat in een buisje met vloeistof en je druppelt dat op een teststrookje. Hierop is al na een kwartier de uitslag te zien.

“Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, vertelt De Jonge. “Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen.” De testen Mensen met klachten moeten zich nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie.

Preventief

De testen kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Mensen met klachten moeten zich namelijk nog “uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD”, aldus het ministerie. De Jonge wijst erop dat zelftests iets minder betrouwbaar zijn dan de tests die door professionals in de teststraten worden afgenomen.

Speciale aanvraag

“We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Het gaat nu dus om sneltesten die nu nog door professionals en onder professioneel medisch toezicht worden afgenomen. De testontwikkelaars kunnen een speciale aanvraag indienen om van hun sneltest een zelftest te maken. De minister kan dan binnen vijf dagen een ontheffing verlenen.

Veel mensen blijven na corona nog serieuze klachten houden. Dokter Rutger zet de klachten voor je op een rij én vertelt wat je eraan kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: bijzondere dag voor Marieke Elsinga en Roxeanne Hazes deelt eerlijke foto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. Dit artikel wordt aangevuld.

Advertentie

Inpakken maar

Vrijdag is een bijzondere dag voor Marieke Elsinga. De presentatrice deelt op Instagram een foto waarop ze met een bak koffie tussen de verhuisdozen staat. “Het gaat beginnen!”, schrijft ze bij het plaatje. Op Valentijnsdag 2020 maakte Marieke bekend dat ze tot over haar oren verliefd is op Sander. Iets meer dan een jaar later gaan de twee tortelduifjes samenwonen. Onder het plaatje stromen de felicitaties van volgers binnen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Droomrol

“Een kans uit duizenden, die ik met beide handen heb gegrepen”: Marlijn Weerdenburg deelt mooi nieuws op haar social kanalen. Vanaf september is ze te zien in de rol van Diana in de musical Diana en zonen. En trots dat ze is! “Ik droom, hunker, verlang er al maanden naar om het van de daken te schreeuwen. Nu is het dan eindelijk zo ver.”

‘Ik zie je’

Roxeanne Hazes slingert donderdagavond een pure en goudeerlijke foto de wereld in. “Shoutout naar alle mensen die van zichzelf proberen te houden in een maatschappij die je vertelt dat niet te doen”, schrijft ze bij het plaatje waarop ze haar striae toont. “I see you.”:

Tijd voor een fuif

Feest in huize Werk-Koningsberger deze vrijdag. Scottie, het dochtertje van presentatrice Saar Koningsberger en haar vriend Martijn, blaast alweer drie kaarsjes uit. “Och kleine kriel, wat is het feest. Niet alleen vandaag, maar elke dag met jou”, schrijft haar apetrotse moeder bij een lief filmpje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien