Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Een maand lang praatte ik elke dag met een vreemde: dit is mijn ervaring

Het schijnt dat contact met iemand die je niet kent je gelukkig(er) maakt. Ik wil dat weleens onderzoeken. En dus maak ik 30 dagen lang een praatje met een vreemde.

Week 1: gemompel
Op papier klonk het zo leuk, maar in de praktijk vind ik het erg ongemakkelijk: elke dag een praatje maken met een vreemde. Het heeft iets onnatuurlijks om zomaar iemand aan te spreken merk ik, en zegt dat nou wat over deze challenge of over mij?

Advertentie

Een gesprek over een banaan 
Daarbij: van mijn oorspronkelijke idee om ook nog een foto te maken van mijn tijdelijke gesprekspartner (een foto! Wat dacht ik nou?) is nog maar weinig (zeg: niets) terechtgekomen. De score tot nu toe: een kort gesprek over bananen in de supermarkt met een medewerker (….), een halfzachte mompelvraag over een boek dat ik een jong meisje in de trein zag lezen (….) en, last but not least, een “oh nee, geeft niets, haha”, tegen iemand die tegen me opbotste (….). Nee, een ‘gesprek’ kun je dat allemaal niet noemen.

Een serieuze uitdaging 
Dat kan beter Liesbeth! Dus neem ik me vanaf vandaag voor om écht de tijd te gaan nemen voor deze challenge, die ik inmiddels dus ook als een serieuze uitdaging ervaar. Want ben ik nou zo verlegen of is een gewoon ‘praatje’ helemaal nog niet zo makkelijk? Wordt vervolgd….

Week 2: oma vertelt
Nou, het is me gelukt: een écht gesprek met een vreemde. Met 2 meisjes van 15, dat dan weer wel. Ik zag ze ’s ochtends vroeg binnenkomen in de metro: grote rugtassen, het haar in strakke knotjes. En luisterde hun gesprek af. “Zo, vrijdag is écht een volle dag. Eerst school, en dan nog ballet en daarna caractère….” Het kwam door dat laatste woord dat ik een opening zag, want ook ik had als 15-jarige caractère-lessen: wat een ander woord is voor volksdans. Dus vroeg ik aan ze of ze misschien op de Rotterdamse Dansacademie zaten. Verraste blikken, een voorzichtige glimlach. “Ja, we zitten in de 3e.” En daar ging Oma Vertelt in de bocht (ik). Want op die school zat ik ooit ook.

Vertederd 
Van wie hadden ze les? Wat vonden ze het leukst om te doen? Het grappigste was eigenlijk niet zozeer het gesprek, maar vooral de reacties van de mensen om ons heen in de volle metro. Want die keken, een beter woord heb ik niet, vertederd toe. En het wás ook schattig, zomaar even contact met elkaar waar dat zonder deze challenge dus niet was gebeurd. Moederlijk wenste ik ze succes toe na afloop, en vooral heel veel plezier. “Oké, dag mevrouw.” Oma ging naar haar werk. Met een dikke glimlach, dat ook. En langzaam begin ik dit steeds leuker te vinden…

Week 3: omgekeerde wereld  
Het gaat me steeds makkelijker af met mijn praatjes. Zomaar op iemand afstappen vind ik nog steeds raar en doe ik dus ook niet, maar personeel in koffiekiosken en restaurants heeft tegenwoordig een goede aan mij. En dat levert zonder uitzondering leuke gesprekjes op, die misschien niet zo inhoudelijk zijn (“hee, wat is je haar al lang geworden”) maar die wél garant staan voor een goed humeur. Nog leuker: het omgekeerde gebeurt inmiddels ook. Misschien is er dus toch iets veranderd in mijn houding naar de vreemde ander?

Week 4: een mooi compliment 
In de metro samen met mijn geliefde sprak een wildvreemd meisje mij ineens aan om een ontzettend lief en mooi compliment te maken. Ik bleef stamelend achter, zij zwaaide nog even vrolijk terwijl ze uitstapte. En flauwe grapjes maken met een wildvreemde Surinaamse dame tegenover me in de trein: ik deed het gisteren (maar zij begon). Aanleiding: ik duwde per ongeluk tegen haar aan, zei sorry en moest lachen om haar reactie. “Ja hallo zeg, gaan we zo beginnen?” En zo zat ik voor ik het wist te klieren met een onbekende, vroeg ze me wat ik ging eten (roti dus) en nodigde ze zichzelf plagerig uit.

Conclusie
Vreemdelingen, ze zijn kortom goed voor mijn humeur. En dat vind ik een erg geruststellende gedachte. We are all one, zoiets. Iets zegt me dat ik dit wel blijf volhouden.

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Dit is volgens spiritueel vlogger Manon dé oefening om je angst de baas te worden.

Beeld: iStock

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien