Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik at een maand lang geen vlees – dít is het resultaat

ibf8oyoiklhvVan 11 t/m 17 maart is het de ‘Nationale week zonder vlees’. Door één week geen vlees te eten doe je echt al veel goeds voor de wereld om je heen. Maar hoe makkelijk is het om te stoppen met het eten van vlees? En wat doet dat met je lijf? Libelle’s Linda ging de ‘veggiechallenge’ aan en at een maand lang vegetarisch.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit overwogen om als vegetariër door het leven te gaan. Ik ben geen enorme vleeseter, maar bij sommige van mijn favoriete gerechten zou ik het vlees niet willen missen. Want wat is kip tandoori nou zonder kip? Boerenkool zonder worst? En biefstukavond in ons favoriete eetcafé, zonder biefstuk?

Advertentie

Voordelen voor het milieu
Toch wil ik het graag eens proberen, een maand zonder vlees. Want minder vlees eten vind ik helemaal niet zo’n gek idee. Het heeft veel voordelen voor het milieu: je bespaart onder andere op broeikasgassen, landbouwgrond, vele liters water, bomen, en natuurlijk dierenlevens.

Voordelen voor je lijf
Daarnaast heeft het ook nog eens voordelen voor je lijf: je verkleint bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, je krijgt minder slechte cholesterol binnen en je zou er zelfs van afvallen. Zo las ik tijdens mijn zoektocht naar informatie dat mensen die overstappen op een vegetarisch menu in 4 weken tijd gemiddeld 3,4 kilo verliezen. Dat laatste kan ik mooi testen tijdens mijn 30-dagen-challenge.

Extra voedingsstoffen
Voordat ik begin, zoek ik uit welke voedingsmiddelen ik extra moet eten, nu ik vlees uit mijn dagelijkse menu schrap. Astrid Postma-Smeets, voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum, geeft advies: “Als je vegetarisch eet, kun je om te zorgen dat je toch alle voedingstoffen binnenkrijgt meer noten, peulvruchten en eieren eten. Dan moet je denken aan 2 handjes noten per week extra, en een keer extra peulvruchten en een extra eitje per week.” Goed, daar gaan we!

Week 1
Tijdens de eerste vegetarische boodschappen sla ik goed in voor ontbijt en lunch: eieren, yoghurt, kaas, smeerkaas, hummus en groentespread. Daar kom ik de eerste dagen wel mee door. Tijdens mijn eerste vegetarische diner eten we zelfgemaakte pizza: zonder salami, mét 2 soorten kaas, paprika, tomaatjes en rucola. De dagen daarna eet ik een quinoasalade, Mexicaanse bonenschotel met taco’s, boerenkool zonder worst (saai…), en een heerlijk winterstamppotje van zoete aardappel en wintergroenten: mijn favoriete recept van deze week!
In het weekend eten we met een groep vrienden Chinees, inclusief een bakje vegetarische tjap tjoy en foe yong hai voor mij. Een dag later eet ik met mijn man de restjes op, die iemand per ongeluk in 1 bak door elkaar heeft gegooid. Ik moet wat stukjes babi pangang en kip van mijn bord vissen. Dat voelt toch een beetje raar. Dit kippenleventje red ik er niet meer mee: hij is immers al geslacht, in stukjes gehakt, gewokt én opnieuw opgewarmd in de magnetron… Maar goed, een challenge is een challenge, dus de kip gaat van mijn bord. Ik hou vol!

Week 2
Deze week staat er wederom een stamppot op het menu, dit keer met andijvie. Ik neem er een kaasburger bij; zo mis ik de worst helemaal niet. Ik ga ook 2 keer uit eten en dat blijkt wel een uitdaging. Doordat ik een lastige voedselallergie heb, is de menukaart voor mij sowieso vaak al vrij beperkt. Met die veggiechallenge erbij wordt het helemaal een zoektocht naar iets lekkers op de kaart. De enige 2 vegetarische hoofdgerechten die op de kaart staan, kan ik niet nemen door mijn allergie. Ik voel me te bezwaard om te vragen of de kok iets anders vegetarisch kan maken, want tsja… ik ben helemaal geen echte vegetariër. Daarom stel ik voor mezelf de regel in dat ik wél vis mag eten, maar alleen als ik uit eten ben. Een soort joker voor noodgevallen dus. Als voorafje kies ik voor een vegetarische salade met pompoen en blauwe kaas, als hoofdgerecht neem ik kabeljauw. Heerlijk, zo’n noodgevalletje!

Week 3
Ik ben al op de helft van mijn challenge, en afgezien van het dinertje in het restaurant heb ik nog weinig moeilijkheden ervaren. Ik kan wel wat inspiratie voor in de keuken gebruiken; ik blijf te veel hangen in mijn stamppotjes. Ik vraag blogger Rachel van Ikreddewereld.nl om hulp. Zij is een echte supervegetariër en heeft altijd wel leuke receptjes in de aanbieding. Ze stuurt me een compleet Pinterest-bord vol vegetarische recepten, waar ik deze week volop uit geput heb. Mijn favorieten: deze makkelijke creamy avocado-spinazie-pasta en de winterse linzenchili met pompoen.

Week 4
De laatste week is ingegaan. Op vrijdag is er een groot feest en vooraf gaan we met een clubje van de Libelle-redactie uit eten. Dit keer hoef ik geen vis te kiezen, want er staat kaasfondue op de kaart. Yummie! Tijdens het feest moet ik de bitterballen overslaan, maar dat maak ik later goed met een handje nootjes. Zo, die extra eiwitten heb ik weer binnen!

Het resultaat
30 dagen zonder vlees bleek best een makkie. Alleen als ik uit eten ging, was het soms een uitdaging, maar dat komt mede door mijn voedselallergie. Het koken thuis ging steeds beter: waar ik de eerste dagen soms nog gewoon het vlees wegliet, ging ik in de laatste weken echt op zoek naar leuke gerechten waar ook nog eens alle nodige voedingsstoffen in zaten.

Afvallen?
Dan het effect dat het op je lijf zou hebben: daar merkte ik eigenlijk niet zo veel van. Ik ben in elk geval geen grammetje afgevallen. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum heeft daar wel een verklaring voor: “In onderzoek is al herhaaldelijk gevonden dat mensen die vegetarisch eten een lager lichaamsgewicht hebben dan mensen die niet vegetarisch zijn. Het onderzoek dat zegt dat je 3,4 kilo af zou vallen, is een analyse van meerdere studies die minimaal 4 weken duurden, dus die 3,4 kilo is een gemiddelde over een langere periode. Dat je niet bent afgevallen in 4 weken is niet zo vreemd, zeker niet als je in plaats van vlees iets anders hebt gegeten.” Aha, had ik dus toch niet die lekkere kaasburger bij mijn stamppot moeten nemen…

Bespaard
“Voordelen van vegetarisch eten zijn dat je gemiddeld minder verzadigd vet en cholesterol binnenkrijgt”, gaat Postma-Smeets verder. “Maar het is vooral beter voor het milieu om minder of geen vlees te eten.” Dat is het zeker. Na 30 dagen kreeg ik een mail van de VeggieChallenge met mijn behaalde resultaten voor het milieu. En dat is niet mis! Binnen een maand heb ik 56 m2 landbouwgrond, 1,5 dier, 20 kilo CO2 en 45636 liter water bespaard.

En nu?
Je hoort weleens dat het ongeveer 30 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Ik denk ook wel dat ik in de toekomst makkelijker zal kiezen voor een vegetarische maaltijd, maar zeker niet altijd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien