Marelle – Hoe eet je soep met stokjes
Eten is een continu gebeuren in China. Iedereen eet de hele dag door. Ik verbaas me dan ook niet over alle openlucht eettentjes. Overal word ik omringd door de heerlijkste geuren die tegelijk met mij over straat zwerven, ritmisch begeleid door het lustige geklik van stokjes. Ik blijf staan bij een groepje jonge kinderen die met een jaloersmakend gemak hun eten naar binnen schuiven. Zelfs de alom bekende noodle soup wordt met stokjes gegeten. Wat een techniek!
Mijn maag vertelt me dat ik ditzelfde maar eens moet gaan doen. Een restaurant is snel gevonden. Maar dan begint het. Eten bestellen blijkt een speciale tak van sport. Kijk, in Beijing, Chengdu of Xi’an lukt het allemaal nog wel. Daar hebben ze menu’s met mooie foto’s en soms zelfs een uitleg in het Engels. Maar nu ik in een kleiner dorp ben beland is eten gokken geworden.
Ik zit in een druk bezocht restaurant. Op elke tafel een elektrische plaat met borrelend eten. Om me heen hoor ik veel onverstaanbaar commentaar en veel gegiechel. Maar dat ben ik intussen gewend. Met een brede grijns krijg ik een menu overhandigd… met alleen maar Chinese karakters. En hoe smakelijk die er ook uitzien, ik heb geen idee waar ze voor staan. Tijd voor de slimme aanpak. Ik maak een rondje door het restaurant, op de voet gevolgd door de eigenaar die alle bezoekers op de hoogte stelt van deze bijzondere bezoekster. Steeds als ik op een tafel iets smakelijks zie, wijs ik het aan. En hij noteert alles.
Tien minuten later staat er een vleesgerecht op de plaat, een pan soep naast mijn bord en een vergiet met groenvoer als gezonde versiering. Natuurlijk krijg ik er een kom met plakrijst bij. En stokjes. Ik heb geen idee hoe ik het aan moet pakken, dus ik spiek wat om me heen. Gooi groente in de soep. En ook maar in de vleesprut (ik ben blij dat ik niet weet welk dier er ligt). En daarna is het vooral dapper vissen met de stokjes om alles weer uit de soep te krijgen. De brand die daarna in mijn mond ontstaat blus ik met bier. Het smaakt allemaal prima. Fris, vers, erg pittig en met een smaak die ik nog nooit in een Chinees restaurant in Nederland heb geproefd. Dit is echt Chinees eten. Zo lekker! Soep met stokjes, het is een uitdaging. En een pittige ook.
Wil je meer weten over thrillerschrijfster Marelle Boersma? Neem dan een kijkje op haar website. Marelle twittert ook, volg haar!