Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

"Verbaasd kijkt mijn 90-jarige moeder me aan: 'Wie bent u?'"

Als kind hoopte Carien dat ze voor altijd kon leven. Nu ze zelf 54 is, en haar moeder bijna 90 jaar, denkt ze anders over het eeuwig leven.

“Wie bent u?” Verbaasd kijkt ze me aan. Ik sta voorovergebogen aan haar bed. “Ik ben je dochter”, fluister ik. “Ach ja, nu zie ik het.” Ze straalt, en vervolgt: “Ik was zo diep in slaap.”

Advertentie

Mijn moeder, bijna 90, is tenger en broos. Ze heeft vele stormen doorstaan, maar die mooie handen, die ooit sterk genoeg waren om mij stevig vast te houden en te troosten kunnen nu amper nog een glas tillen. Geestelijk is ze echter helemaal bij de tijd. Alleen lichamelijk gaat het snel bergafwaarts. In en uit bed stappen is moeilijk. En soms lukt het niet om tijdig het toilet te bereiken. Ze verdoezelt de ongemakken en pijn. Een longontsteking wordt haar daarom bijna fataal. Meerdere keren bellen we de noodarts, omdat ze zoveel pijn heeft en geen enkele aanraking verdraagt. We maken ons grote zorgen, maar gelukkig wordt ze opgenomen in een verpleeghuis. Tijdelijk, want het is bijna onmogelijk om nog een plek in een bejaardenhuis te krijgen. Maar! De komende weken zijn we er gerust op dat ze haar medicijnen inneemt en voldoende eet.

Met hulp van een aantal geweldige mensen kan mijn moeder zelfstandig wonen. Maar als die hulp wegvalt, wat dan? Mantelzorgen op meer dan 200 kilometer afstand is onmogelijk. Prettig oud worden willen we allemaal. En denken daarbij aan die kwieke ouderen uit de reclame die op hun e-bikes langs het IJsselmeer fietsen. Helaas komt ouderdom met (forse) gebreken. En er zijn maar weinige ouderen die de dans ontspringen en als 100-jarige nog als vakkenvuller aan de slag kunnen of mogen aanschuiven bij Ivo Niehe. De realiteit is dat je steeds een stukje onafhankelijkheid opgeeft waarmee je wereld weer een beetje kleiner wordt.

Uiteindelijk haalt het leven je gewoon aan alle kanten in.

Carien Carien van der Wal (54) is schrijver en interviewer bij o.a. Erasmus Universiteit en Forever39. Ze is moeder van 3 kinderen: Tim (20), Luca (18) en Callán (16) en woont in Rotterdam. De leukste stad van Nederland. Carien is gek op Scandinavische thrillers en hoopt ooit zelf een spannend boek te schrijven. Ze is verslaafd aan zoute drop, haar iPhone en hardlopen. En vindt iedere dag een nieuwe uitdaging.

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Moeite met ouder worden, herkenbaar? Dan moet je naar deze hilarische voorstelling!

Speel hier de snackpuzzel van zondag 19 januari gratis

snackpuzzel

Premium

Ook deze zondag 19 januari hebben we weer een nieuwe gratis kruiswoordpuzzel voor je. Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de hersenkraker op te lossen. Veel plezier!

[minipuzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien