Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Opruimen is het nieuwe mindfulness

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Laatst las ik op Facebook: “Enorme stress om op tijd bij mijn cursus mindfulness te zijn. Ergens doe ik iets niet goed…” Ik moest erom lachen, maar het is natuurlijk de wereld op z’n kop.

Advertentie

We zijn druk, druk, druk. Thuis vinden we het een rommeltje en iedere keer dat we binnenkomen, zuchten we – bewust of onbewust – diep. We doen liever iets anders dan het huishouden. We komen om in de spullen, maar hebben vaak geen idee waar dingen liggen. Laat staan dat we er plezier aan beleven. We zijn meesters in het negeren van de onrust die dat veroorzaakt. En denken dat we de oplossing buiten de deur kunnen vinden.

Vluchten is inderdaad een optie. Het huis uitrennen om ergens anders te leren hoe je zen kunt worden. Op je yogamatje haal je eindelijk opgelucht adem. Tot je terugkomt en de voordeur opendoet… Het is dweilen met de kraan open. Dat kan anders. En het toverwoord is OPRUIMEN. Een opgeruimd huis is de basis voor een opgeruimd hoofd.

Het beste zou natuurlijk zijn om het huishouden mindful te ‘omarmen’. Er een hekel aan blijven hebben kost alleen maar (negatieve) energie.

Hoe je dat doet? Een paar voorbeelden:

  • Zorg dat alles een vaste plek heeft: als je niet hoeft te zoeken, houd je tijd en energie over.
  • Koop iedere week bloemen als je opgeruimd en schoongemaakt hebt; geniet van het gevoel dat je het gezellig maakt.
  • Van de was opvouwen en strijken met een muziekje erbij word je rustig.

Opgeruimd leven zit écht in kleine dingen die je vaak in een paar minuten kunt doen. De Amerikaanse politicus en wetenschapper Benjamin Franklin wist het al in de achttiende eeuw: “Iedere minuut die we aan ‘organizen’ besteden, levert ons een uur op”. En zo is het. Vanaf nu deel ik hier mijn tips voor een opgeruimd 2015.

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien