Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

sterke vrouwen

Bijna 9 maanden leef ik nu gescheiden, sinds een paar dagen is het dan ook officieel. En weet je, ik kan er nog steeds niet aan wennen. Van de 1 op de andere dag was hij met de noorderzon vertrokken. Ik hou niet meer van je, is alles waar ik het mee kon doen. Mijn 3 kinderen en mezelf in diepe ellende achterlatend. Ik zal jullie de details besparen voor nu, want achteraf gezien,had ik het moeten zien aankomen. Maar ja ik wilde het niet zien, zei tegen mezelf, joh, doe niet zo gek, hij heeft het druk, altijd van huis door zijn werk, alle relaties hebben zo nu en dan last van sleur.

Maar weet je wat het ergst is,, het blijkt dat wij, de kinderen en ik, al jaren in zijn leugen hebben geleefd. Wij dachten dat alles goed was, dat we een normaal gezin waren net als alle andere. 20 jaar huwelijk gooi je toch niet zo maar aan de kant, omdat ergens anders het gras misschien groener lijkt. Toch die midlife crisis!! Van, is dit het nu, wil ik zo verder. Een baan, een eigen huis, drie gezonde leuke kinderen,een vrouw die alles draaiende houd en de zorg op zich neemt terwijl hij de hele week van huis is. Tja, wat zoek je dan in het leven?

Advertentie

Kinderen in de puber leeftijd is ook niet makkelijk, maar ach mam, zeggen ze, hij was er toch al nooit voor ons, jij hielp ons door moeilijke dingen heen, jij steunde ons toen we zo werden gepest op school,jij stond altijd aan de kant van het sportveld om ons aan te moedigen, jij kwam op de 10 min gesprekken op school, terwijl vader in geen velden of wegen was te bekennen.Hij was altijd moe als hij thuis was in het weekend. Nu denk ik, wat stom, wat stom, hij hoorde er te zijn voor zijn kinderen, ze hadden hem nodig als vader, hij heeft toch ook verantwoordelijkheden naar zij kinderen toe. Maar nee, het draaide alleen maar om zijn eigen ik. Wat hij wilde, wat hij voelde, wat hij dacht. Dat ik het allemaal niet eerder heb gezien, is mij een raadsel.

En toch sta ik elke ochtend nog steeds op met een leeg gevoel,wat gelukkig als de dag vordert wel naar de achtergrond verdwijnt.Dan denk ik toch vaak, Ik wil mijn gezin terug, mijn kinderen in een stabiel gezin laten opgroeien met warmte en liefde,zoals het hoort, zoals ik zelf heb gehad in mijn jeugd. En nog steeds zijn mijn ouders er voor mij. Gelukkig relativeer ik die gedachte van het gezin terug willen ook meteen weer,dat jullie nu niet denken, met zo’n vent wil je toch ook niet leven, en nee dat wil ik inmiddels ook niet meer,want zoals hij nu is ken ik hem niet meer, en de kinderen ook niet. Maar moet je weten, mijn gezin was alles voor mij, ik stond er dag en nacht voor klaar, en dat doe ik nog steeds. Mijn kinderen hebben het niet makkelijk met dit alles.Ook omdat ze hun vader niet begrijpen en ook naar hen toe niet eerlijk is geweest. En alles wat ik mijn kinderen wil bijbrengen is vooral om altijd eerlijk te zijn, naar jezelf, maar zeer zeker ook naar anderen. Eerlijkheid duurt tenslotte toch het langst, en inmiddels weet ik dat de dingen die je fout doet of verzwijgt toch echt wel boven komen,en dan is de waarheid nog pijnlijker, omdat je het vaak wel wist. Achteraf voelde ik het ,er zit iets niet goed,maar toch wuif je het weg,want je wilt het niet. Maar als het dan toch waar blijkt te zijn, heb je echt iets van, zie je wel, ik wist het.

Maar goed we moeten verder, ik dacht nooit dat ik sterk genoeg zou zijn om overeind te blijven, het doet vreselijk pijn, heb ook wel eens gedacht, ik trek het niet meer, hoe moet ik nu verder,en toch ga je door, je bikkelt en je vecht door, voor je kinderen. En nu begin ik ook voor mezelf door te gaan. Verdorie ik ben net 41,  my life isn’t over yet!!

En dan lees ik stukken over echt sterke vrouwen in de bladen. Ik heb heel erg veel bewondering voor Babette v Veen. Haar relatie liep rond dezelfde tijd stuk als de mijne, En als ik zie hoe ze daar mee om gaat, vind ik toch echt fantastisch. Daar stond ze op de schaatsen in sterren dansen op het ijs, terwijl ze het zwaar had.Ze gaat ook verder , is er voor haar zonen, en doet haar dingen en geniet er van. Dat geniet enlukt mij nog niet zo, ik moet nog op zoek naar een baan. Ben nu gastouder, wat erg leuk is, maar ja zitten ook weer nadelen aan, geen pensioenopbouw,geen ziektekosten als je ziek bent. Dus maar opnieuw de schoolbanken in,als het financieel mogelijk is.

Maar met Babette zou ik toch echt graag eens een kop Capucino,kofiie. latte Machiato of whatever willen drinken,niet om over haar scheiding te praten, maar over hoe ze zo positief in het leven is blijven staan. Mijn grond werk letterlijk onder mijn voeten weggeslagen, en ik wist niet hoe ik verder moest. Maar als ik dan die verhalen lees van Babette, of van Sylvana Simons, of van Isa Hoes. dan zijn dat toch stuk voor stuk sterke vrouwen, die hun mannetje staan. Daar heb ik veel bewondering voor.

Ik woon nu noodgedwongen met 2 van mijn 3 kids in een bejaardenwoning, vertel ik de volgende x. Mijn oudste woont noodgedwongen al samen met haar vriend, maar ze red het wel, dat is ook een sterke meid. Ze is ook grote steun voor me, had ik maar iets meer van haar, denk ik wel eens, kijk eens hoe ze er mee omgaat, ze heeft het niet makkelijk,maar bikkelt door, en ze komt er wel, daar zit ik niet over in. Ook een sterke vrouw.

Nu ik zelf nog!  Ik hou jullie op de hoogte, van mijn zoektocht, naar mezelf, naar mijn nieuwe geluk,een leuke nieuwe baan. Er is nog veel om over te vertellen.

nu ga ik mijn sportkleren aantrekken, ga zo lekker een rondje hardlopen met een vriendin.  O ja, er is ooit iemand die vorig jaar al tegen mij zei, meid, zorg dat je er goed uit blijft uit zien, loop met opgeheven hoofd door het centrum, gekletst vwordt er toch, maar jij bent de enige die werkelijk weet hoe het zit.

tot de volgende x gr. Femm

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronavirus gaat volgens wetenschappers niet meer weg: wat betekent dit?

Precies een jaar geleden werd bij een Nederlandse patiënt voor het eerst het coronavirus vastgesteld. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken.  

In maart 2020 sprak Libelle met Marion Vaes-Jacobs (64). Zij was een van de eerste personen die besmet raakte met virus. Er was toen nog vrij weinig over bekend en de testen waren schaars. Momenteel gaat het goed met haar, maar dit heeft lang geduurd. Vanwege de klachten duur het maar liefst vier maanden tot ze weer aan het werk kon. Pas sinds januari voelt ze zich weer de oude. In dit nieuwe interview blikt ze terug op deze heftige tijd.

Advertentie

Toekomst

En Marion is duidelijk niet de enige, want iedere dag hebben duizenden mensen met het virus te maken. Kortom: een jaar na de eerste besmetting zijn we nog steeds niet van covid-19 af. NOS ging daarom in gesprek met verschillende wetenschappers over hoe zij de toekomst voor zich zien. Zal corona ooit weggaan?

Endemisch

De wetenschappers zijn het allemaal met elkaar eens: nee, het coronavirus zal nooit meer helemaal weggaan. Dit is niet reëel gezien het aantal nieuwe infecties en mutaties. “Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen”, zegt microbioloog Marc Bonten. Dit wordt ook wel endemisch genoemd en betekent eigenlijk dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Hierdoor nemen de effecten mogelijk af, waardoor de klachten ook minder worden.

Soms een piek

Mocht het virus seizoensgebonden zijn, zoals bij influenza, dan wordt dit epidemisch genoemd. In dat geval krijgen we volgens epidemioloog Frits Rosendaal ieder jaar te maken met een golfje. “Vanwege de toenemende immuniteit zullen we er ieder seizoen minder last van hebben. In slechte jaren zal het virus, net als bij griep, tot pieken leiden”, stelt microbioloog Andreas Voss.

Lage weerstand

De effecten van het virus kunnen de komende jaren misschien in ernst afnemen, maar er zullen altijd mensen zijn die corona krijgen. “Vooral mensen met een verlaagde weerstand, als secundaire ziekte. Een kankerpatiënt die ook covid-19 krijgt of een hartinfarct door Sars-CoV-2. En soms een uitbraak, vooral in instellingen met groepen heel vatbare mensen”, zegt microbioloog Alex Friedrich.

Vaccin

Vaccins zouden een oplossing kunnen bieden, maar hoe dat precies gaat uitpakken is volgens de wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet bekend of we ieder jaar opnieuw ingeënt moeten worden. De vaccins zijn zo nieuw dat niemand weet hoe lang ze beschermen tegen het virus. Volgens immunoloog Dimitri Diavatopoulos kan het zijn dat er te zijner tijd ‘boostervaccinaties’ nodig zijn. Dit zijn een soort herhalingsprikken, net zoals met andere vaccins. “Maar dat dit jaarlijks nodig is, lijkt mij eerlijk gezegd onwaarschijnlijk.”

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Chantal Janzen openhartig over behandelingen en prikjes in haar gezicht

Voor Chantal Janzen heeft de lockdown ook iets positiefs gebracht. In een interview in Vrouw geeft ze namelijk toe dat ze sinds de lockdown is gestopt met behandelingen en prikjes in haar gezicht en dat ze daar eigenlijk heel blij mee is.

Het heeft namelijk een positieve invloed op haar zelfbeeld: “Eerlijk gezegd vind ik mezelf er nu veel beter uitzien, ook al heb ik nu meer rimpels en die deuk,” zo vertelt Chantal.

Advertentie

Verwijderen van moedervlekje

Met die ‘rimpels en die deuk’ doelt ze op een moedervlekje die ze een tijdje geleden liet weghalen. “Op een gegeven moment heb ik een moedervlekje op mijn wang laten weghalen dat van kleur begon te veranderen,” zo vertelt ze. De ingreep liet volgens haar de nodige sporen na. “Er bleef een deukje achter en ik dacht: dat zie je op beeld. Ik kreeg het advies om het op te vullen, maar dan moet je dus ook meteen je andere wang doen.”

Chantal: “Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat”

Niet veel later kreeg Chantal ook het advies om een vitamine A-zuur-crème te gebruiken om de pigmentvlekjes in haar gezicht weg te werken. “Dat leek me een goed idee, want ik vond mijn sproeten altijd al stom.” Chantal smeerde de crème echter ook overdag op, terwijl dit helemaal niet de bedoeling was. “Met als gevolg dat mijn hele gezicht onder de zwellingen en vlekken zat. Ik zag eruit als een dikke, vette tomaat.”

“Het is zo zonde van je tijd”

Sinds de lockdown is Chantal echter overal mee gestopt en daar is ze eigenlijk alleen maar blij mee. “Ik ben niet dolblij met hoe ik eruit zie, maar ik vind het prima. Het is zo zonde van je tijd om je druk te maken over je uiterlijk; dat besef je helaas pas als je ouder bent. Ik vind dat ik er nu beter uitzie dan toen ik allerlei dingen uitprobeerde en dacht dat ik een filler nodig had.”

Susan laat zien hoe je de make-up look van Chantal Janzen namaakt:

1

Bron: Vrouw, Show. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien