Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Susan – Spoken bestaan niet – of toch wel?

Gelooft u in spoken? Ik normaal gesproken niet. Maar soms ook wel. Deze week las ik in de krant het verhaal van onderzoeksteam Haunted Holland – een team van zes nieuwsgierige mensen dat kosteloos paranormale verschijnselen onderzoekt. Zo zijn ze bijvoorbeeld op Forteiland geweest, een eiland bij IJmuiden, na het lezen van een verhaal in de IJmuider Courant waarin gidsen vertelden over onverklaarbare lichtbollen en andere rare verschijnselen. Het team verbleef twee nachten in het fort en registreerde stemmen, voetstappen, gekreun, gegrom, gefluit, gezucht, lichtflitsen en zonder reden dichtvallende deuren.
Een collega, normaal gesproken een broodnuchtere Twentse, vertelde ooit over een spookachtig verblijf op een oude Tsjechische boerderij. Ook met deuren die ineens in het slot vielen – en op slot bleven, met schurende geluiden op momenten dat er echt niemand rondliep, en dat soort dingen.
Ik smul ervan, van zulke verhalen. Ik krijg het er koud én warm van. En misschien vind ik het wel zo mooi omdat ik absoluut geen geloof aanhang en spoken dan toch hét teken zouden zijn dat er meer is dan alleen dit leven. Maar helaas: ik ben er nog nooit een tegengekomen. Ik heb het geprobeerd, hoor! In het Australische Fremantle hebben we een oud gesticht bezocht waarvan gezegd werd dat het er spookte. Dat bezoekers af en toe ineens werden aangestaard door een oude, al lang overleden bewoner. Ik niet. Ik ben samen met mijn moeder in Edinburgh midden in de nacht over Greyfriars Churchyard gewandeld – daar zou een klopgeest rondwaren die inmiddels honderden toeristen zou hebben ‘aangevallen’, met blauwe plekken en krassen tot gevolg. Het was griezelig – dat is midden in de nacht over een begraafplaats wandelen altijd – maar we hebben geen klopgeest gezien of gevoeld. Niemand van het grote gezelschap waarin we ons bevonden, trouwens. Gezien de agressieve aard van deze MacKenzie Poltergeist ben ik daar op zich niet zo treurig om, maar aan de andere kant… Glaasjedraaien heb ik trouwens nooit gedurfd, daar hoor je van die rare verhalen over.
En jullie? Geloven jullie in spoken? Hebben jullie er ervaring mee? Of is het allemaal volksverlakkerij: leuk om naar te kijken, maar geen knip voor de neus waard? Ik ben benieuwd!

Susan Haveman

Advertentie

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien