Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sylvia: De granaatappel

Zaterdagochtend, mijn man moet overwerken en onze kinderen kijken een tekenfilm, terwijl ik op internet verschillende bladen lees. Mijn oog valt op een artikeltje over de granaatappel. Ik klik de site aan en lees alles over hoe gezond deze vrucht is! Ik heb nooit geweten wat een granaatappel was, tot drie jaar geleden.

We hadden een nieuwe woning gekocht, een hoekhuis met een grote tuin. Ik hou erg van tuinieren en het leek mij leuk om de tuin Italiaans/Nederlands te maken, met veel bloemen en fruitbomen. De bollen, die uit Nederland komen, heb ik zo geplant dat elke maand een andere kleur opkomt, met daartussen grote zonnebloemen van bijna twee meter! Van een oom hebben we een olijfboom gehad die meer dan veertig jaar oud is.

Advertentie

Het eerste jaar zat de boom vol met olijven, terwijl ik ze aan het plukken was stak ik er één in mijn mond en spuugde hem meteen weer uit!! Bah! Wist ik veel dat je olijven eerst moet laten wellen in water met veel zout, wel meer dan een maand! Om de dag ververste ik het water en na vijf weken probeerde ik het weer. Nu zat er ook nog een vieze zoute smaak aan! Ik heb toen alles maar weggegooid! ‘Ik koop ze wel!’ zei ik tegen mezelf.

We hebben ook een moerbeiboom met vruchten die eruit zien als bramen. De kinderen vinden ze heerlijk, ook omdat de vrucht dezelfde vorm heeft als hun favoriete snoepje. Mijn zoon zegt altijd: ‘Wij hebben een snoepjesboom in de tuin!’

In de voortuin heb ik een heuveltje gemaakt dat omheind is met buxussen en in het midden staat een meer dan twintig jarig oude granaatappelboom. Ik vond dat wel toepasselijk omdat wij in de Granaatappelstraat wonen! Het eerste jaar hadden we twee appels aan de boom, die ik, toen ze rijp waren, meenam naar mijn werk. Na mijn bruine boterham sneed ik de appel in tweeën en keek heel raar op, want binnenin zaten allemaal kleine besjes! Die kleine rode bolletjes heb ik één voor één opgegeten, ze waren heerlijk zoet, maar wat een werk!

Bij het artikel stond ook een link naar Youtube: Hoe open je een granaatappel? Ik klikte die meteen aan want dit jaar, vorig jaar geen één appel, hangt de boom vol met granaatappels! Omdat deze vrucht zo gezond is wil ik er graag sap van maken, want om ze aan de boom te laten hangen vind ik zonde! Vanwege de aardbeving waren we vier maanden weg, daardoor zijn de noten van de hazelnootstruik opgegeten door de muizen, de kersen genuttigd door verschillende vogeltjes, de vruchten van de snoepjesboom zijn verslonden door de merels en de passievruchten zijn verdroogd door de hete zon!

Op prachtige muziek van Mozart snijdt een in smoking geklede knappe man de zijkanten van de appel af en maakt hij er sneetjes in. Dan legt hij ze in het water en breekt de granaatappel open. Heel makkelijk en zonder kliederen! Nadat ik het filmpje gezien heb, pluk ik bijna alle vruchten en leg ze in de keuken op het aanrecht neer.

‘Mamma, wat ga je doen?’ vraagt mijn zoon. ‘Mag ik je helpen?’

‘Ja hoor lieverd, je mag me helpen. We gaan de appels openmaken en de besjes die erin zitten gaan we persen, zodat we straks sap hebben,’ zeg ik vol goede moed. Ik vul twee kommen met water en snijd voor mijn zoontje de appels, daarna breken we ze samen open in het water en hij kijkt zijn ogen uit.

‘Wat veel besjes!’ Ik pak er één en knijp het voorzichtig leeg op mijn hand. Vol ongeloof zegt hij: ‘Zoveel sap uit één besje!’ en hij begint te lachen. Op de kleine appels na hebben we uiteindelijk één liter granaatappelsap gemaakt! Vol trots kijk mijn kind naar de fles en zegt: ‘Die andere, maken we die morgen schoon?’ wijzend naar de emmer met nog zo’n twintig appels. Ik kijk naar hem en dan weer naar mijn keuken, overal zitten spetters van de geknapte besjes, op de kastjes, het gasfornuis, de vloer. Dat wordt soppen! denk ik bij mijzelf.

‘Nee lieverd, die gebruiken we buiten. Als jij nu alvast begint met de blaadjes van de rode esdoorn bij elkaar te rapen, dan maak ik de keuken schoon.’ Terwijl ik boen, denk ik: zo’n filmpje is leuk bedacht, de man goedgekleed, alsof je niet vies wordt, maar na afloop kan je mooi aan het werk!

Mijn zoontje en ik kijken buiten naar de tafel, die we aangekleed hebben in prachtige herfsttinten! Een vaas gevuld met olijven, een bakje met passiebloemen erin, drie rozen, een hertje dat op een bed van gekleurde bladeren uit onze tuin ligt, een egeltje dat water drinkt uit een bakje met daarin drijvende bloemen, een konijntje dat aan wortels knabbelt en een schaal met esdoornblaadjes, met daarop de heerlijke geurende granaatappels!

Sylvia

Als je wilt weten hoe je op muziek een granaatappel schoonmaak klik op de link hieronder:

  http://www.youtube.com/watch?v=8s1LiSYqLl8

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 6 maart: "Steenbok, een ontmoeting wakkert je lusten aan"

De tarotkaart die voor zaterdag 6 maart is getrokken is ‘De Zegewagen’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een grote stap vooruit! Men slaat vol ambitie de eigen weg in. Een goed gevoel en ondernemingslust overheersen. In hart zaken geeft deze kaart aan dat er een frisse wind gaat waaien. Het oude wordt tamelijk rigoureus aan de kant gezet. Werk: ambities en zelfstandigheid.

Advertentie

Ram

Snel van geest & gedrag ben je geneigd om anderen op te jagen. Alles wat traag is, irriteert nu. Botsingen, zowel letterlijk als figuurlijk, zijn waarschijnlijk. Vertraag je adem en je vertraagt jezelf.

Stier

Mevrouw Aardig metamorfoseert vandaag idealiter in Mevrouw Assertief. Anders loopt men gemakkelijk over je heen. Je wordt gehoord als je hóe je iets zegt net zo belangrijk maakt als wát.

Tweelingen

Je deelt complimentjes uit – en krijgt er veel terug. Er is iemand die net zoveel belangstelling heeft voor dat rare onderwerp als jij. Gooi nu je hengel uit bij iedereen die je ontmoet.

Kreeft

Je doet genoeg, ook al heb je het idee dat je méér moet geven. Je bent vandaag niet bang om dit gegeven ook te leven. Daardoor ontstaat ruimte voor een ommezwaai in persoonlijke sfeer.

Leeuw

Als Plan A niet werkt, dan is het alfabet nog 25 letters rijk. Flexibel omgaan met woorden maakt vandaag wel dat je goede bedoelingen verkeerd uit je mond kunnen rollen. Censureer jezelf.

Maagd

Leg alles en iedereen dat/die botst met je ideeën en idealen onder de loep. Grote kans dat je concurrent je grootste zegen is. Tegenstellingen trekken elkaar aan – en vullen elkaar aan.

Weegschaal

Word je geconfronteerd met fysieke beperkingen? Best mogelijk dat het tijd is om de pauzeknop in te drukken. Met de rust komen vragen op: waarvan krijg ik pretlichtjes in mijn ogen?

Schorpioen

Overdrijf niet bij het opknappen van huis & haard. Comfort is leuk, maar geld op de bank is dat ook. Vermijd confrontaties met dierbaren niet. Iets dat al langer speelt kan opgelost worden.

Boogschutter

Een krachtige tijd om te socializen, ook als dat in beperkt gezelschap moet. Nodig minimaal een persoon uit die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Het stimuleert je creativiteit.

Steenbok

Waarschijnlijk verlang je naar een maatje aan wie je niet alles uit hoeft te leggen. Wake-up call! Praten moet, ook als iemand je goed aanvoelt. Een ontmoeting wakkert je lusten aan.

Waterman

Je breekt steeds meer uit routines die je voorheen ‘normaal’ vond. Vooral op werkgebied maak je stappen, je pikt iets niet meer. Bestudeer nieuwe inzichten zodat je kunt experimenteren.

Vissen

Gebonden of niet, je kunt niet anders dan flirten vandaag. Laat het niet bij woordgrapjes en wapperende wimpers. Laat ook je serieuze kant zien. En de ander uitspreken.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Social media reageert verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De 4 schoenentrends voor de lente hebben allemaal één ding gemeen

Ballerina’s, slippers en plateauzolen: zomaar een greep uit dé schoenentrends voor komende lente. En die hippe voorjaarsschoenen hebben allemaal één fijn kenmerk hetzelfde.

Wij zetten namelijk in op comfortabele schoenen die je niet met pijnlijke voeten zullen opzadelen. En dat is niet zo toevallig: mode is een reactie op wat er speelt. En aangezien we niet in sociaal borrelende tijden leven, willen we dit voorjaar graag comfortabel schoeisel dragen.

Advertentie

1. Ballerina’s

Bijster schattig, die gekleurde ballerina’s. Ze wegen bovendien zo licht als een veertje én schijnen nog heel aardig te lopen ook. De ballerina’s voor dit najaar zijn erg eenvoudig, zonder tierelantijntjes, maar experimenteren met een leuk kleurtje mag zeker wel.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FRANCO SARTO (@francosarto)

2. Plateauzolen

Ze mogen je dan wel een eind de lucht in brengen, comfortabel zijn ze zeker. We hopen dat deze trend nog héél lang aanhoudt zodat we straks op een feestje niet meer rond hoeven te paraderen op hoge hakken, maar toch een paar centimeters aan onze benen kunnen toevoegen.

 

3. Schakelkettingen

Dit najaar hoeven we geen schakelkettingen aan onze handtassen, halzen en polsen te dragen, maar om onze enkels. Het leuke: de ongemakkelijk ogende constructies zitten niet eens ongemakkelijk. En het ziet er nog elegant uit ook.

 

4. Klompen

Lekker Hollands, die klompen. Alleen krijgt de klomp dit seizoen een heel ander uiterlijk dan je misschien gewend bent en oogt het nog chic ook. Of de houten schoenen écht comfortabel lopen valt alleen nog te betwisten.

 

Heb je een van deze exemplaren nog in de kast liggen? Zo maak je van oude schoenen een compleet nieuw paar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Twee vrouwen van 90 en 83 jaar thuis ingespoten met nepvaccin

Twee bejaarde vrouwen van 90 en 83 jaar uit Heerjansdam zijn volgens de politie in Rotterdam slachtoffer geworden van ’prikfraudeurs’. De vrouwen werden aan de voordeur benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Mogelijk zijn zelfs meer mensen geprikt.

De GGD laat in een reactie weten ‘nooit aan huis te vaccineren‘. “Laat mensen die zich voordoen als GGD-medewerker dan ook niet binnen en meld het vooral bij de politie, dit soort gevallen. We hopen dat het politie-onderzoek snel duidelijkheid biedt over het wat en waarom.”

Advertentie

Nepvaccin

Het opvallende is volgens de politie dat de oplichters de slachtoffers niet hebben bestolen. De dames hebben dus niet betaald voor de prik. Een van de dames werd een week na de ’vaccinatie’ zelfs nog gebeld met de vraag of het goed met haar ging. Om het nog verwarrender te maken waren het twee verschillende prikkers (een man en een vrouw) en zat er tussen de twee incidenten een maand; één eind januari en de ander eind februari.

Het waren uiteindelijk de families van de slachtoffers die de boel niet vertrouwden en de politie inschakelden. De slachtoffers zijn enorm geschrokken maar maken het volgens de politie verder goed.

Oproep politie

De politie neemt de zaak hoog op en doet onderzoek. Ze zijn nu op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk zelf het slachtoffer zijn geworden van dergelijke malafide praktijken. De politie adviseert om direct 112 te bellen wanneer er onaangekondigd een persoon voor de deur staat die zich voordoet als GGD-medewerker en diegene vooral niet binnen te laten. “Doe uw deur dicht, onthoud het signalement en bel 112.”

Ben je nog onzeker over het vaccin? Zit je met vragen? Misschien kan dokter Rutger je twijfels wegnemen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Politie Rotterdam. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien